Evinizde horlayan biri var mı?

Evinizde horlayan biri var mı?

Toplumda horlayan birey oranı, kadın erkek ayrımı gütmeden %50 civarında olduğu ölçülmüştür. Çoğumuz için uygunsuz bir huy olan horlama; kronik-ağır horlama haline dönüşmüşse tehlikeli olabilir.

Basit horlama, başkalarını rahatsız etmesinin yanı sıra, kuru bir ağız ve rahatsızlık veren bir boğaz ile karakterizedir. Ağır horlama; yüksek tansiyon, inme riski ve diğer kardiopulmoner problemlerle birlikte görülebilen uyku apnesinin (uyku esnasında nefessiz kalma ve sıçrayarak uyanma) belirtilerinden biri olabilir.

Uyku Apnesi Nedir?

Yunanca ‘’apnoia ‘’ kelimesi nefes alamamak anlamına gelir. 3 çeşit uyku apnesi vardır; tıkanma ile karakterize tip, merkezi tip ve karışık tip. Bu üçünden en sık rastlanılan tıkanma ile karakterize olan tiptir. temel nedenleri farklı olmasına rağmen tüm tedavi edilmeyen uyku apne tiplerinde, uyku esnasında, tekrarlayan şekilde, bir dakika veya daha fazla süre ile solunum durmaktadır.

Uyku Apnesinin Belirtileri nelerdir?

-uyku esnasında nefessiz kalma veya düzensiz nefes alma

-gün içinde aşırı uykusuzluk çekmek

-sabah baş ağrıları

-gün içinde uyuma ihtiyacı

-uyku esnasında istemsiz uzuv titremeleri

-yorgun ve susamış olarak uyanma

-horlama

Uyku Apnesi Nelere Sebebiyet Verebilir?

-gün içinde yorgunluk

-hafızada eksiklik hissi

-kötü iş performansı

-cinsel iştah kaybı

Ciddi uyku apnesi; yüksek kan basıncı (yüksek tansiyon), kalp ritim bozuklukları ve hatta kalp durması gibi komplikasyonlara sebebiyet verebilir.

Uyku apnesi olan hastalar, otomobil kazaları ile daha sık karşılaşırlar. Bunun yanı sıra, uyku apnesi olan hastanın uyuşturucu kullanmış gibi bir kafa halinde olması ve reaksiyon zamanlarının düşmesi sebebiyle bu kazalar genellikle ölümcül olmaktadır.

Ne yapılabilir?

Horlama önleyici ve uyku apnesi tedavisi için üretilmiş aygıtlar (somnomed , klearway gibi) ile bu durum tedavi edilebilir. Bu aygıtlar kullanımı kolay ve etkili aygıtlardır. Cerrahi yöntemlere veya CPAP yöntemine oranla daha ucuzdurlar.

Dişhekiminize ve kulak burun boğaz doktorunuza danışıp uyku apnesi veya horlama şikayetlerinizi belirtip, teşhis ettirmelisiniz.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Mert Börü

Dt. Mert BÖRÜ, 1970 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini tamamlayarak 1994 yılında Diş Hekimi unvanı almıştır.  

1990-1994 yılları arası çeşitli klinik ve muayenehanelerde staj,1994-1995 yılları arası askerlik görevini İzmir Foça Jandarma Komando Okulu Revirinde Diş Tabibi olarak tamamlamıştır. 1996-2003 yılları arası İstanbul’da muayenehanesi'nde görev yapmış olan Dt. Mert BÖRÜ, 2003 yılından itibaren Özel Ortodontist Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir. Ayrıca evli ve bir çocuk babasıdır.

 

Etiketler
Horlama tedavi
Dt. Mert Börü
Dt. Mert Börü
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube