Erken dönem muayenenin önemi

Erken dönem muayenenin önemi

ERKEN DÖNEM MUAYENENİN ÖNEMİ

Süt dişlenme döneminde ön dişlerin çapraşık olması nadirdir fakat süt keserler arasında boşlukların olmaması daimi dişlenmede çapraşıklık olacağının habercisidir. Bu durumda karma dişlenme dönemine kadar tedaviye gerek yoktur. Süt azı dişleri erken kaybedilirse bu bölgeden film alınarak sürecek olan daimi dişin sürme zamanı tahmin edilir. Alttaki daimi dişin sürmesine 6 aydan fazla zaman varsa mutlaka yer tutucu yapmak gereklidir.

Süt kesici dişlerin erken kaybında ise yer tutmaya gerek yoktur. Süt dişlenme döneminde eğer üst diş kavsinin darlığına bağlı veya erken diş temaslarına bağlı çapraz kapanışlar mevcutsa bu durum erken tedavi gerektirir ve süt dişlenme döneminde tedavi başlanmalıdır. Bu amaçla kapanış uyumlamaları veya üst çene kavisinin genişletilmesi gerçekleştirilebilir.

Yine alt ve üst dişler arasındaki erken temaslar sonucunda alt çene öne alınarak kapatılıyorsa bu durumda da erken müdahale gereklidir. Üst daimi ön kesici dişler sürdüğünde eğer bu dişler arasında 2 mm den fazla boşluk varsa bu açıklığın kendiliğinden kapanması beklenmemelidir. Bu durumda dişlerin arasının kapanmasına neden olan dudak bağı varlığı değerlendirilmelidir. Ön dişler arasındaki açıklık kapatıldıktan sonra dudak bağının alınması daha etkili sonuç vermektedir.

Daimi birinci azı dişler genellikle 6 yaş civarında sürerler. Eğer zamanı gelmesine rağmen bu dişler sürmediyse, bu dişlerin süt 2. azı diş köküne takılma olasılığı röntgen ile değerlendirilmelidir. Bu durumda yine erken müdahale gereklidir. Eğer film incelemesi sonucunda daimi üst köpek dişlerinin daimi yan kesici diş köklerine doğru konumlandığı görülürse, süt köpek dişlerinin çekilmesiyle daimi köpek diş pozisyonunun düzeldiği bildirilmiştir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. M. Özgür Sayın

Doç. Dr. M. Özgür SAYIN, 22 Mayıs 1973 tarihinde Eskişehir'de doğmuştur. Tokat Gaziosman Paşa İlkokulu'nda ve 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde lisans öncesi öğrenimlerini bitirmiştir. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde üniversite eğitimine başlamıştır. 1996 yılında mezun olarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  1997-2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda doktora eğitimini tamamlamış olan Doç. Dr. M. Özgür SAYIN, aynı yıl Süleyman Demirel Üniversitesi Ortodonti Anabilim Dalı'na Yardımcı Doçent olarak atanmıştır. 2003-2004 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Diş Hekimliği Bilimleri Merkezi Ortodonti Anabilim Dalı'nda yedek subay olarak askerlik vazifesini yerine getirmiştir.  23 Mart 2006 tarihinde ise Ortodonti Anabilim Dalı'nda "Doçent ...

Etiketler
Ağız ve diş sağlığı önemi
Prof. Dr. M. Özgür Sayın
Prof. Dr. M. Özgür Sayın
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube