Erken boşalma !

Erken boşalma !

Erkeklerin yaklaşık olarak üçte birinde gözlenen erken boşalma (prematür ejakülasyon) cinsel uyarı ile birlikte ejakülasyonun kişinin isteği dışında bir zamanda penetrasyon öncesi, penetrasyon sırasında ya da penetrasyondan sonra kısa zamanda oluşmasıdır. Sadece erkeklerin değil, aynı zamanda partnerlerinin de cinsel hayat kalitesini oldukça yakından etkilemektedir.

Sebebi

Psikolojik ve organik hastalıklar kaynaklı olabileceği gibi altta yatan herhangi bir hastalık olmaksızın da görülebilir. Erkeklerde, özellikle de genç erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozukluğudur. Çiftlerin birlikte değerlendirilmesi gerekli olan durumlardan birisidir ve öncelikle erken boşalmaya neden olan bir hastalık olduğunda bunun saptanıp tedavinin planlanması gereklidir.

Erken boşalma çok mu yaygın?

Erken boşalmagenç erkeklerde (40 yaş altı) en sık görülen cinsel problemdir. Şimdiye kadar değişik tanımlamalar yapılmasına rağmen, en basit olarak, ilişkiye giren çiftin isteğinden önce boşalmasıdır. Basit bir sorun gibi görülmesine rağmen birçok ilişkide değişik boyutta sorunlara yol açabilmektedir.

Her erkekte görülen erken boşalma aynı mı?

Erken boşalma cinsel hayata başlanıldığı zamandan beri devam edebilir ve her ilişkide ortaya çıkabilir, ya da başlangıçta böyle bir problemi olmayan ve kadın orgazma ulaşana kadar boşalmayan erkeklerin başka nedenler ile sonradan cinsel hayatın bozulması ile ve erken boşalmanın başlamasıyla da kendini gösterebilir. Bunları biz tıp dilinde birincil ve ikincil olarak adlandırmaktayız.

Ne kadar sürede boşalma erken boşalma sayılır?

Boşalma sürelerine baktığımızda ise kesin bir süre vermek mümkün olmamaktadır. Bazı araştırmalara göre 5 dakika içinde boşalma olması erken sayılırken, bazen 2 dakikada boşalma erken sayılır. Bazen de daha cinsel ilişkiye giremeden yani vajinaya duhul olmadan erkeğin boşalması erken sayılabilmektedir. Bunlardan hangisi olursa olsun, ilişki sırasında kadın daha orgazm olmadan ya da kadın tatmin olmadan erkeğin istemediği bir anda boşalması erken boşalma sayılabilir. 

Erken boşalmada kadının rolü nedir?

Uzun zamanda orgazm olan kadınların eşlerinde ise erken boşalma teşhisini koymak çok güçtür. Bu durumda kadındaki orgazm bozukluğunu tedavi etmemiz gerekecektir. Bu durumda erkeği tedavi etmenin bir faydası olmayacaktır. Zaten eşleri birlikte tedavi etmek daha başarılı sonuçlar vermektedir ve biz de bir psikolog ya da psikiyatr eşliğinde uyguladığımız tedavide her iki eşin de bulunmasını isteriz.

Kadınlarda da Cinsel Problemler Yaşanmakta mıdır?

Elbette. Kadınlarda bulunan cinsel sorunlar çok konuşulamadığı için çok da bilinmemektedir. Cinsel problem denilince hemen erkeğin sorunları akla gelmektedir. Halbuki kadınlarda vajinal kuruluk, ilişki sırasında ağrı, orgazm bozukluğu, tatmin olamama ve vajinusmus dediğimiz ilişkiye girememe gibi çok ciddi sorunlar görülebilmektedir. Zaten kadında bu sorunlardan birisi veya birkaçı varsa erkekte erken boşalmayı tek başına tedavi etmek yersizdir ve başarılı olamayacaktır.

Sertleşme Bozukluğu ile ilgisi var mı?

Penis sertleşmesi ile boşalma çok farklı şekilde çalışmakta ama birlikte uyum içinde olmak zorundadır. Yani penis sertleşmesi boşalma sonrası biter ardından tekrar boşalma olana kadar sertleşme devam eder. Ancak bir kısım erkekte penis sertleşmesi bozukluğu ile beraber erken boşalma yaşanmaktadır. Dolayısı ile de, bu erkekler hem sertleşmeyi uzun süre sağlayıcı hem de boşalmayı geciktirici şekilde tedavi edilmelidir.

Erken Boşalmanın yaş ile ilgisi var mı?

Genç erkeklerde daha ileri yaşlara göre daha sık görülmektedir. Bunda cinsel tecrübenin etkisi, cinsel eğitim ve kişinin kendini tanıması oldukça büyük rol oynamaktadır.

Erkeğin psikolojik durumu, ailesel öyküsü, şikayetlerinin süresi, başlangış şekli (akut veya yavaş bir şekilde), hastalık öyküsü, kullandığı ilaçlar, partnerin yada eşin durumu mutlaka sorgulanmaktadır. Prematür ejakülasyon (erken boşalma) tanısı konulduktan sonra ise tedavi, hangi sebepten kaynaklandığına, erkeğin sağlık durumuna, erken boşalmanın şiddetine ve hastanın ve partnerinin tercihine göre düzenlenmektedir. Psikoterapi veya davranış terapisine ilaveten paroksetin ve dapoksetin (10-40 mg/gün veya cinsel ilişkiden 3-4 saat önce) gibi bir SSRI'nın kullanılabilmektedir. Kondom veya topikal anestezik krem ile penil duyarlılık azaltılabilir.  

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cevdet Kaya

Etiketler
Sertleşme bozukluğu
Prof. Dr. Cevdet Kaya
Prof. Dr. Cevdet Kaya
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube