Doğuma hazırlık ve doğum çantası

Doğuma hazırlık ve doğum çantası

DOĞUMA HAZIRLIK

1- Doğum yapacağınız hastaneye karar verin. Doğum öncesinde hastaneyi , odaları , doğum salonunu ziyaret edin. Servis hemşireleri ile tanışabilirsiniz , hastane hakkında ön fikir edinmeniz , doğuma giderken daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır. 

2- Doğum sırasında size eşlik edecek olan doğum doktorunuzla ve varsa doğum koçunuzla beklenen doğum tarihiniz döneminde , doğumunuza katılıp katılamayacağını sorun. Katılacağını söylese bile , doktorunuzun başına gelebilecek aksi durumları da düşünün ve kendisi katılamazsa veya kendisine ulaşılamazsa hangi doktoru aramanız gerektiğini , kimin yardımcı olacağını öğrenin .

3- Doğumunuzda kimler yanınızda olacak , hastanede yanınızde kim kalacak , planlayın. Mümkün olduğu kadar az kişi ile sınırlamanızı öneririm. Normal doğum planlıyorsanız , doğum eylemi sırasında sizi yatıştıracak daha sakin ve soğukkanlı bir yakınınızı tercih edin. Zor ve sabır isteyen bir süreç olan doğum eylemi sırasında yanınızda bulunan her fazla kişi, fazladan yorum panik ve dolayısıyla gerginliğinizin artmasına yol açacak bir faktördür bunu unutmayın.

4- Doğum eylemi ansızın olduğu takdirde , doğum yapacağınız hastaneye ulaşımı nasıl sağlayacağınızı planlayın, ve ani bir doğum eylemi esnasında panik olmadan yavaş yavaş hastaneye ulaşmaya çalışın.

5- Doğumdan sonra , evde size kimin yardımcı olmasını istiyorsunuz , kimlerin yanınızda kalmasını istiyorsunuz . Planınızı yapın ve bu kişilerle konuşun. Evinizde çok kalabalığa müsade etmeyin ,  evde bulunan her fazla kişi bebeğinizin enfekte olma riskini artırdığı gibi , sizin de ruh halinizin negatif etkilenmesine yol açacaktır.

6- Doğum çantanızı dogumunuza 1 ay kala hazırlayın. 

Doğum eylemine önceden her türlü durumu planlayarak girecek olmak doğum icin hastaneye giderken daha huzurlu hissetmenizi sağlayacak gerginliğinizi hafifletecektir.

Doğum Çantasında Olması Gerekenler 

–  Lohusa Geceliği: Lohusalık sırasında, rahat emzirme amaçlı kullanılan bu geceliklerden en az 2 adet bulundurun. Doğum eylemi sırasında ve sonrasında kanamanız normal adet kanamanızdan daha fazla olacaktır. Bu nedenle tedbir amaclı birden fazla gecelik bulundurmanızda fayda var   . 

–  Sabahlık: Doğumdan sonra ayağa kalkıp dolaşmanız , hareket etmeniz gerekmektedir. Koridorlarda gezinti yaparken üzerinize  uzun bir sabahlık almanız gerekebilir.

–  Çorap: Kanamanız olacağından, hastanede ayaklarınızın üşüdüğünü hissedebilirsiniz. Bu yüzden yanınıza 1 çift çorap almanızı öneririm.

–  Terlik: Hastanede rahatlıkla giyebileceğiniz bir terlik bulundurun. Şıklığından çok rahatlığına önem verin.

–  Hamile Külotu:  Doğum sonrasında kanamanız olacağıından bu külotlar hem külot hem pet görevi görecektir. Sezaaryen dogum yapanlar icin ise yara yerini yumuşak bir şekilde kapatmaktadır. Bu külotlardan en az 2 paket yanınızda bulundurmanızı öneririm.

–  Emzirme Sütyeni: En az 2 adet almanızı öneririm. 

–  Göğüs Kalkanı: Göğüs kalkanı sayesinde, tahriş olan göğüs uçlarınız çamaşırınıza değmez . Delikli meme başı kalkanları aynı zamanda hava almasını da sağlar ve  meme başı yarasını önlemiş  olursunuz. 

–  Ped: Kanamanız olacağı için çantanızda en büyük boy pedlerden bulunması faydalı olacaktır. 

–  Meme başı Kremi: Emzirme sırasında en sık yaşanan sıkıntı meme başında oluşan çatlak ve yaralardır. Bu durumu önlemek icin öncelikli olarak doğru emzirmek gerekir ancak meme başı çatlak kremlerini de kullanmanızı öneririm.

–  Bakım Ürünleriniz: Diş Fırçası, Diş Macunu, Deodorant,  Şampuan, Saç Kremi, Tarak, Vücüt Kremi   

  Bebek çantasında olması gerekenler

–          2 adet hastane çıkışı.

–          5 adet çıtçıtlı body.

–          2  adet yeni doğan tulumu 

–          2 adet çorap.

–          2 adet başlık.

–          2 çift eldiven.

–          1 adet yelek 

–          2 adet Tülbent (Büyük).

–          Bolca tülbent mendil.

–          2 adet Önlük.

–          Kirli Torbası.

–          1 adet Battaniye.

–          Yenidoğan Bebek Bezi

–          Yeni Doğan Islak Mendili.

–          Pişik Kremi.

–          Biberon 

–          Ana Kucağı (Oto Koltuğu)

--         Süt Sağma makinası

                                                                                                                         

Op.Dr.Meltem Aksu 

                                                                                                                        

 

 

 

 

 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Meltem Aksu

Uzm. Dr. Meltem AKSU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1996 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2003-2008 yılları arasında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 5 yıl boyunca, Obstetri (Gebelik takibi ve Doğum ), Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelik), İnfertilite (Kısırlık), Menopoz, Jinekoloji ve Endoskopik Cerrahi ünitelerinde görev yapmış olan Uzm. Dr. Meltem AKSU, 2009 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Laparoskopik Cerrahi eğitimi almış ve bu eğitim esnasında Dr. Resad Paya Pasic, Dr. Shailesh Puntambekar ve Dr. Fatih Şendağ ile beraber çalışma fırsatı bulmuştur. 2009- ...

Etiketler
Doğum çantası
Uzm. Dr. Meltem Aksu
Uzm. Dr. Meltem Aksu
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube