Doğum sonrası öneriler

Doğum sonrası öneriler

I. Doğumu takiben karnınızda doğum sancılarına benzer sancılar olur . Bu sancılar bebeğinizi emzirirken ortaya çıkabilir ve rahminizin toplandığını gösterir. Bebeğinizi emzirmek rahminizin toplanmasına yardımcı olur.

II. Doğumdan sonra yaklaşık üç hafta kanlı sulu akıntınız devam edebilir.Bu kanama ilk birkaç gün kırmızı renklidir. Daha sonra rengi gitgide açılır ve miktarı azalır. İlk günlerdeki kırmızı renkli akıntınız saatte 2 peti geçmemelidir. Akıntı miktarının birden artması ve kötü kokulu olması normal değildir.

III. Vaginal doğum sonrası dikişleriniz ortalama bir hafta içinde iyileşir. Bu bölgenin temizliği için 1 litre kaynamış ve sonradan soğutulmuş suya 1-2 kapak Batikon konularak hazırlanan antiseptik solüsyon ile perineal bölge günde iki kez temizlenmelidir. Temizleme işlemi her tuvalete girişten sonra önden arkaya doğru olacak şekilde tekrarlanmalıdır.

IV. Dikişlerinizin hızlı iyileşmesi için bölgeye doktorun önermediği hiçbir şey sürülmemelidir.

V. Dikiş yerlerindeki ağrı için 8 saat arayla sadece parasetamol (500mg) kullanabilirsiniz. Annenin aldığı parasetamol'un bebeğe zararı yoktur.

VI. Sezaryen doğum sonrası dikişler de ortalama 1 hafta içinde iyileşir.Bu bölgenin pansumanını Baticon ile yapmak yeterlidir. Sezaryen ile doğumdan 1 hafta sonra herhangi bir problem yok ise artık pansumana gerek yoktur.

VII. Doğum sonrası ilk 24 saatten sonra 6 saat arayla ölçülen ateş 38 derecenin üstüne çıkarsa mutlaka doktora başvurulmalıdır .

VIII. Doğum sonrası cinsel ilişki için en az altı hafta beklenmelidir.

IX. Emzirme döneminde doğum kontrol hapları sütün miktarını azaltıp içeriğini bozabileceği gibi bebeğe de geçme riski taşıdığı için önerilmez. 
X. Vaginal akıntı devam ettiği sürece duş şeklinde banyo yapılabilir.

XI. Doğumdan sonra ellerde ve ayaklarda şişmeler olabilir. Bu durum normaldir ve yaklaşık 1 hafta içinde kendiliğinden düzelir.

XII. Normal doğumdan 3 gün sonra, sezaryen ile doğumdan 3 hafta sonra sırt, karın ve pelvis kaslarını güçlendirecek egzersizler yapmaya başlayabilirsiniz. Annenin fiziğini korumasına yardımcı olmak için karın bölgesinin bağlanması gereksizdir. Eğer karın normalin dışında sarkık ve gevşek ise normal bir korse kullanılabilir.

XIII. Emzirmeyen kadınlar doğumdan 6-8 hafta sonra adet görmeye başlarken emziren kadınlarda bu 2 aydan 18 aya kadar geniş bir zaman aralığında gerçekleşir. Bu zaman aralığında adet görmeden yumurtlama mümkün olduğundan gebe kalınabilir.

XIV. Lohusalık dönemi boyunca demir, multivitamin içeren preparatlara devam edilmelidir. 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sait Halil

Op. Dr. Sait HALİL, 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1995 - 2000 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2001 - 2002 yılları arasında Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastanesi Yardımcı Üreme (TÜP BEBEK) Teknikleri Bölümü'nde ve 2002 yılı sonrasında Memorial Hizmet Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Sait HALİL, mesleki çalışmalarına şu anda Bahçelievler'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, İstanbul Tabip Odası, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, Türk Perinatoloji Derneği, Rotary İnternational ve İnternational Society of Ultrasoun in Obstetrics and Gnecology (ISUOG) gibi birçok derneğe üyedir. ...

Op. Dr. Sait Halil
Op. Dr. Sait Halil
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube