Dış kulak iltihabı nedir ?

Dış kulak iltihabı nedir ?

Dış kulak iltihabı nedir?

Kulağımızın, kulak kanalı girişinden kulak zarına olan kısmının iltihabıdır. Genelde yüzme ya da banyo sonrasında kulak nemli iken kaşıma sonrası enfeksiyon gelişir. Yüzücü kulağı da denir. Kulakta ve çevresinde ağrı, akıntı ve işitme kaybı ile kendini belli eder. Kulak kepçesi arkasında veya alt kısmında lenf bezelerinde şişme görülebilir. Ağrı, bazen kulak kanalına basmakla hafif sancı olması şeklindeyken, bazen de yemek yemeyi ya da üzerine yatıp uyumayı engelleyecek kadar şiddetli, zonklayıcı bir sancı şeklindedir. Ayrıca tüm vücutta ateş, halsizlik, iştahsızlık da olabilir.

Nasıl teşhis konulur?

Hastanın enfeksiyonun gelişim sürecini anlatması sonucunda zaten doktor tanıya büyük oranda yaklaşmış olmaktadır. Yüzme ya da banyo sonrasında kulak kaşıma, hastaların çoğunda öyküde mevcuttur. Otoskop ya da  muayene endoskopu yardımı ile yapılan muayenede dış kulak kanalı kızarık, akıntılı, ödemli yani şişmiş şekilde görülür. Kulak zarında genelde delik görülmez. Bazen ödem o kadar fazla olur ki kulak zarı görülemez hale gelir. Orta kulak iltihaplarında da kulak ağrısı ve akıntı olur. Kulak kanalı girişine baskı yapıldığında ya da çene hareket ettirildiğinde ağrının şiddetlenmesi dış kulak iltihabının belirtisidir.

Dış kulak iltihabı nasıl tedavi edildir?

                Tedavide en önemli prensip, kulak kanalının akıntısız, hava alabilen bir halde tutulmasıdır. Öncelikle kulak kanalı, akıntı ve birikintiler aspire edilerek temiz hale getirilir. Sonrasında kulak kanalına genellikle asit içerikli solüsyonlar uygulanır. İlaç içerikli hazır damlalar, ağrı kesiciler ve antibiyotikler hastalığın şiddetine göre tedaviye eklenebilir. Kulak kanalının ileri derecede şişerek kapandığı durumlarda verilen damlalar kulak kanalına giremeyecektir. Bu durumda doktor kulak kanalınadamlaların içeri girmesini sağlayacak bir fitil (ear wick) yerleştirir. Biraz ağrılı bir işlemdir ama tedavide çok önemli bir yeri vardır. Damlalar bu fitil üzerine damlatılarak kanal içindeki enfeksiyon ve ödem tedavi edilir. Fitil bir ya da birkaç gün sonunda doktor tarafından çıkarılır. Ağrı geçse bile kanaldaki kızarıklık ve şişme geçene kadar devam edilir. Tedavini tüm aşamalarında hasta, kulak kanalı sudan korumalıdır.

Dış kulak iltihabı en çok kimlerde görülür?

                Kulak kanalında mantar enfeksiyonu ya da egzama gibi kronik rahatsızlıkları bulunanlar, şeker hastaları en çok dış kulak yolu enfeksiyonu görülen kişilerdir. Bu kişiler, kulaklarına su kaçmamasına özen göstermeli, kulaklarını bir cisim ile kaşıyarak tahriş etmekten kaçınmalıdır.

Sağlıklı bir kulak kanalı olan kişilerde de yazın havuza ve denize girerken enfeksiyon riski artar. Dış kulak iltihabı için tatilcilerin korkulu rüyası denebilir. Özellikle kulak kanalında sık sık kir biriken kişiler, havuz ya da denize girmeden önce kulaklarını bir KBB hekimine muayene ettirmelidir. Çünkü suyla temas ettiğinde şişen kulak kiri kulak kanalını tıkayıp dış kulak yolu enfeksiyonu oluşturabilir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şenol Baş

Op.Dr.Şenol Baş,Tıp eğitimine İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 'nde başlamıştır. Uzmanlığını İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'nde tamamlanmıştır.

Op.Dr.Şenol Baş, şuanda İstanbul Kadıköy'de bulunan Özel Medicana Kadıköy Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

 

Op. Dr. Şenol Baş
Op. Dr. Şenol Baş
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube