Diş beyazlatmak

Diş beyazlatmak

Günümüzde estetiğin önemi yadsınamaz ve estetikte güzelliğimizi bütünleyen etkenlerden biri de dişlerimizdir. Son yıllarda diş hekimlerine en çok sorulan sorulardan biri ise diş beyazlatmadır.

Her insanın kendi yapısına göre (göz rengi, ten rengi vb.) bir diş rengi vardır. Maalesef ki diş fırçalanarak bu yapısal rengi beyazlatamayız. Beyazlatma; çeşitli nedenlerle renklenmiş dişlerin (sigara, çay, kahve, çocuklukta çok fazla ilaç özellikle bazı antibiyotiklerin kullanılmış olması, yaşlanma…vb.) veya kişiye özel diş renginin birkaç ton açılması için kullanılan bir yöntemidir.
Günümüzde dişlerin beyazlatılmasında inanılmaz gelişmeler olmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda % 38`lik hidrojen peroksitin diş rengini açtığı kanıtlanmıştır. Bu madde kullanılarak 2 çeşit sistemle dişler beyazlatılmaya başlanmıştır:

1- Ofis tipi beyazlatma (bleaching)
2- Ev tipi beyazlatma (bleaching)

Ofis tipinde ise; diş hekimi beyazlatmayı klinikte uyguluyor. Diş etleri özel bir maddeyle izole ediliyor. Dişlere sürülen ilaç 45 dakika süreyle özel bir ışık uygulanarak diş yüzeyinde bekletiliyor. 45 dakika sonra sonuç hemen alınıyor, dişlerin rengi 2-6 ton açılıyor. Ancak bazı durumlarda tek seans yeterli olmayabiliyor. Böyle durumlarda seans sayısı arttırılabiliyor.

Ev tipi beyazlatmada ise yapılan ofis tipi beyazlatmayı pekiştirmek amacı ile, diş hekimi hastanın dişlerinin ölçüsünü alarak ona uygun alt çene ve üst çene için birer plastik kalıp hazırlatır. Beyazlatma için kullanılacak ilaç (şırınga formunda) ve kalıplar hastaya verilir. Kişi bu işlemi evinde uygular. 4-5 gün boyunca, kişi kalıpların içine şırıngada ki ilaçları sıkarak kalıpları dişlerine yerleştirir. 3-4 saat boyunca kalıplar ağızda tutulur. Bu esnada kesinlikle yemek yemek, sigara içmek yasaktır. 4-5 gün sonra daha beyaz dişlere kavuşulur.

Beyazlatma (Bleaching) işleminde önemli olan uygulama süresince en az 1 hafta boyunca olabildiğince çay-kahve-sigara-şarap-gazlı içecekler gibi dişleri boyayıcı etkenlerden uzak durulmalıdır. 
Tedavide dişler esas olarak 1 hafta sonra gerçek rengine kavuşmaktadır.
Kişinin alışkanlıklarına bağlı olarak renkte geri dönüşüm 1-3 yıl içinde olmaktadır. Bu nedenle belli sürelerde beyazlatma (bleaching) işleminin tekrarlanması gerekebilir. 

Konuyla ilgili olarak diş hekimine genellikle sorulan sorular:

Diştaşı temizliği ile dişlerimizin rengini açabiliyor muyuz?

İki türlü tedavi vardır. Diştaşı temizliği olarak bilinen detertraj işleminde; sadece dişler üzerinde ki lekeler(sigara, çay, kahve….vs) ve diştaşları temizlenir. Dişlerin doğal renginde bir değişiklik olmaz, dişlerin rengi açılmaz. Bleaching dediğimiz işlemde ise önce diştaşı temizliği yapılır, sonra dişlerin rengini açan bir ilaç kullanılarak dişlerin doğal rengi birkaç ton açılır.

Diş Beyazlatmanın Herhangi Bir Zararı Var Mıdır?

Yapılan çalışmalar beyazlatma tedavisinin dişlerde kalıcı hasara yol açmadığını göstermektedir. Beyazlatma tedavisindeki asıl hasar, tedavinin daha da beyaz dişlere ulaşma arzusu ile çok uzun sürelerde uygulanmasıdır. Çünkü her dişin ulaşabileceği bir beyazlık söz konusudur. Bu noktaya doygunluk noktası da denir. Hekimler dişte hasar oluşturmamak için bu noktayı çok iyi yakalamalı, hastalar da hekim kontrolü olmadan kendi temin ettikleri ürünleri bilinçsizce kullanmamalıdırlar.

Diş beyazlatma işleminin yan etkisi olarak, bazı bireylerde 24-48 saat süren hassasiyetler görülebilmektedir. Ancak hekiminizin uygulayacağı hassasiyet giderici jeller, florürür ve tavsiye edeceği hassasiyet giderici macunlarla bu durum azaltılmaya çalışılır. Hastalarımızdan aldığımız geri dönüşlere bağlı olarak da, bu tarz uygulamaların anlamlı olduğunu söylemekteyiz.

Dişlerimizi beyazlattıktan sonra etkisi ne kadar sürüyor?


Kişinin alışkanlıklarına bağlı olarak renkte geri dönüşüm 1-3 yıl içinde olmaktadır. Bu nedenle belli sürelerde beyazlatma (bleaching) işleminin tekrarlanması gerekebilir

Dişerimizi beyazlattıktan sonra ne yapmamız gerekiyor?


En az 1 hafta olabildiğince çay-kahve-sigara-şarap-gazlı içecekler gibi dişleri boyayıcı etkenlerden uzak durulmalı ve diş fırçalama kesinlikle aksatılmamalıdır. Dişlerin rengi esas olarak bir haftada oturmaktadır, bu nedenle ilk hafta dikkat edilmelidir

Diş beyazlatmayı ne sıklıkta yapmalıyız?

Kişinin alışkanlıkları diş renginin eski rengine dönmesinde önemlidir. Çok sigara çay kahve… içenlerde geri dönüş daha hızlı olmaktadır. Kişiye göre belli sürelerde beyazlatma (bleaching) işleminin tekrarlanması gerekebilir.

Ev tipi diş beyazlatma 3-4 saatten fazla uygulanırsa dişe herhangi bir zararı olur mu?

Dişlerde hassasiyet oluşturabilir. İlaçlar, mutlaka diş hekiminin önerdiği şekilde uygulanmalıdır.

Beyazlatma İşlemi Pahalı Bir İşlem Midir?

Kişinin tüm görünüşünün olumlu yönde değişmesine ve kendini iyi hissetmesine yardımcı olacak ve bu kadar kısa sürede etkisini görebileceği başka bir estetik girişimin yanında yüksek kalmayacak bir ücrete sahip olan beyazlatma tedavisinin çeşitliliği ve fiyat farklılıkları konusunda sizleri en iyi bilgilendirecek kişi tabi ki diş hekiminizdir.

Bu makale 12 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Mehmet Keskin

Dt. Mehmet Keskin,Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Dt. Mehmet Keskin, Mesleki çalışmalarına ise şu an Mehmet Keskin Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Diş beyazlatması
Dt. Mehmet Keskin
Dt. Mehmet Keskin
Trabzon - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube