Çocuklarda görülen epilepsiler

Çocuklarda görülen epilepsiler

ÇOCUKLARDA EPİLEPSİ (SARA HASTALIĞI)

Epilepsi nedir?

Epilepsi beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik dalgalarının yayılması sonucu ortaya çıkan nöbetler ile kendini gösteren bir hastalıktır.  Bu dalgaların ortaya çıktığı beyin bölgesine bağlı olarak değişik şekillerde nöbetler oluşabilir. Bu nöbetler bazen bilinç kaybı, çenede kilitlenme, vücutta kasılma, kol ve bacaklarda atmalar şeklinde olabilirken bazı nöbetler dalma, boş bakış, değişik duygular (tat, koku, görsel ) hissetme vb şeklindedir.

Epilepsi çocuklarda görülür mü?

Epilepsi yenidoğan bebekten başlayarak her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır.

Epilepsinin tipleri nelerdir?

Farklı sınıflamalar olmakla birlikte temelde nöbetler ikiye ayrılır: parsiyel/fokal (yani beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan nöbetler) ve jeneralize (beyinde yaygın olarak olarak başlayanlar) nöbetler. Yaygın başlangıç daha kötü ve şiddetli bir nöbet anlamına gelmez. Buradaki gruplama sadece nöbeti oluşturan nedenin farklılığı ile bağlantılıdır.

Epilepsinin nedeni nedir?

Beyin gelişimini etkileyen veya beyinde hasar bırakan birçok durum, örneğin doğumsal beyin yapı bozuklukları, menenjit gibi enfeksiyonlar, genetik hastalıklar, kafa travmaları epilepsiye yol açabilmektedir. Hastaların yaklaşık yarısında ise epilepsinin belli bir nedeni bulunamaz. Bazı epilepsi tipleri için ise kalıtsal geçiş söz konusudur, yani anne veya babada bu epilepsi tipi varsa çocukta da olma olasılığı yüksektir .

Epilepside hangi durumlar nöbetleri tetikleyebilir?

Uykusuzluk, ateş, çeşitli enfeksiyonlar, aşırı stresli durumlar, aşırı kafein alımı ve bazı ilaçlar epilepsi hastalarında nöbetleri tetikleyebilmektedir. Bunun dışında belirli bazı epilepsi türlerinde nöbetler bilgisayar oyunları ve peryodik olarak yanıp sönen ışıklar ile tetiklenebilir.

Tanı yöntemleri
Tanıda en önemli nokta çocuğun geçirdiği nöbetin çok iyi tarif edilmesidir. Bu nöbetlerin mümkünse video kamerayla kaydedilmesi de tanıya çok yardımcıdır. Bu sayede epilepsiyle karışabilen birçok hastalığın dışlanması ve epilepsinin tipinin tayin edilmesi mümkün  olabilir.  Tanı için en önemli laboratuvar testi EEG olarak kısaltılan elektroensefalografidir.

EEG sonuçlarına göre hastalara ek olarak beyin MR veya tomografi gibi görüntüleme yöntemleri,bazı  kan testleri, zeka gelişimini değerlendiren testler ve kalıtsal bazı hastalıkları araştırmak için bazı metabolik ve genetik testler de istenebilir.

Epilepsi tedavisi

İlaç tedavisi : Günümüzde epilepsi için kullanılan birçok ilaç ve seçenek vardır. İlaç tedavisindeki amaç nöbet sayısını azaltmak ve hastanın mümkün olduğunca normal bir yaşam sürmesini sağlamaktır. İlaç seçimi nöbetin tipine, hastanın yaşına ve diğer faktörlere bakılarak yapılır. İlaç başlandıktan sonra genellikle en az iki yıl süreyle ilaca devam edilir. Hastaların yaklaşık yüzde sekseninde nöbetler  tek bir ilaç ile kontrol altına alınabilirken diğer hastalarda birden çok ilacın birlikte kullanılması gerekebilir. Bazı hastalarda ise nöbetler  tüm ilaçlara dirençli olabilir.

Diğer tedaviler: İlaç tedavisine cevap vermeyen veya yeterli düzeyde nöbet kontrolü sağlanamayan hastalarda özel bir diyet programı, cerrahi yöntemler ve vagus sinir stimülasyonu denilen pil uygulaması da yapılabilmektedir.

Prof. Dr. Füsun Alehan

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Füsun Alehan

Prof.Dr. Füsun Alehan Hacettepe Üniversitesi Tıp İngilizce Fakültesi’nden mezun olarak Tıp Doktoru ünvanı almıştır. Çocuk Sağlığı ve 
Hastalıkları uzmanlık eğitimini Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda 1994’te tamamlayıp, 1996-1999 
yılları arasında 3 yıl süreyle, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan önemli çocuk nöroloji merkezleri arasında yeralan "Virginia 
Commonwealth University Medical College of Virginia" Pediatrik Nöroloji Departmanı’nda Pediatrik Nöroloji yan dal uzmanlık eğitimini 
almıştır.

Prof.Dr. Füsun Alehan Çankaya'da yer alan muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Soğuk havale belirtileri
Prof. Dr. Füsun Alehan
Prof. Dr. Füsun Alehan
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube