Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR NELERDİR ve NASIL TEŞHİS EDİLİR? 

         Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, dünyada en sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarından biridir. En sık bulaşma yolu, korunmasız olarak yapılacak olan herhangi bir cinsel ilişki türüdür. Cinsel partner sayısının artması, enfeksiyon bulaşma ihtimalini artırır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 15 - 49 yaş arası bireylerin arasında her yıl 500 milyon kişide Cinsel Yolla Bulaşan bir hastalık görülmektedir. Bu hastalıklar hakkında kötü haber, her zaman semptom ( belirti ) vermezler. Hiçbir belirti vermeden yıllar boyunca gizli seyredebilir. Bu sebeple, belirtisiz geçen dönemde kişi kendisindeki hastalığı birçok farklı insana bulaştırabilir. Bulaşan hastalığın tipine göre, tedavi edilmemiş cinsel yolla bulaşan hastalıklar kısırlık, kronik ağrı hatta ölümle bile sonuçlanabilir. 

İyi haber ise bu hastalıkların çoğunun tedavi edilebilir olmasıdır. Bu yüzden hastalığa erken tanı konması çok önemlidir. 

Bu hastalıklara kısaca bakacak olursak, bunlardan ilki ve en sık görünenlerden biri Gonore ( Bel Soğukluğu) dir. Akıntı ve idrar yaparken yanma yapabilir. Her iki eş beraber tedavi edilmelidir. 

Bir diğeri Sifiliz ( Frengi ) dir. Tüm vücudu etkileyen tehlikeli bir hastalıktır. Erken fark edilirse tedavi edilebilirler. Tedavi edilmemesi durumunda sinir sistemini etkileyebilir. Körlük ve sağırlığa kadar yol açabilir. Anneden bebeğe geçebilir.

Herpes Simpleks Virüsü, erkek ve kadında cinsel organlarda uçuk yapabilir. Bebek doğarken anneden çocuğa bulaşabilir. 

HPV  ( İnsan Papilloma Virüsü ), tedavi edilmezse kadında rahim ağzı kanserine sebep olabilir.

Klamidya, idrar yaparken yanma ve akıntı yapabilir. Hamilelerde düşük veya ölü doğuma sebep olabilir. 

Tricomanas Vaginalis, bol ve kötü kokulu bir akıntı yapar. Tedavisi kolaydır. 

Bunun haricinde HIV, Hepatit ( sarılık ) virüsleri ve daha birçok bakteri, parazit ve virüs de cinsel yolla bulaşabilir. 

Bu etkenler tehlikeli, her zaman belirti vermeyen ama çoğu tedavi edilebilir hastalıklardır. Bu yüzden bu hastalıkların tanısını koymak çok önemlidir. Şu anda ülkemize cinsel yolla bulaşan etkenlerin en sık görülen 9 tanesine aynı anda bakabilen bir test yapılmaya başlanmıştır. Adı “ Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Multipleks PCR ” testidir. Tek bir akıntı veya idrar örneği ile cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanısını koyan en değerli testtir.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şafak Göktaş

Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, 18 Mayıs 1980 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Çocukluğu, babasının da doktor olması sebebiyle pek çok farklı şehirde geçmiştir; Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Erzincan gibi. Yine babasının mecburi hizmeti nedeniyle 6 sene Erzincan’da yaşamış ve ilköğrenimini Erzincan’da tamamlamıştır. Bu süreçte Anadolu kültürü ile tanışma fırsatına sahip olmuş ve hayatı boyunca sürdüreceği değerli arkadaşlıklar kurmuştur. 1992 yılında yaşanan büyük Erzincan depreminde oturdukları SSK lojmanındaki apartman tamamen yıkılmış ve enkaz altından sağ kurtularak ailecek ikinci hayatımız adını verdikleri yeni hayatlarına başlamışlardır. Ardından İstanbul’a gelmişler ve Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, ortaokul ve lise öğrenimini İstanbul’da, hayat görüşünün de temellerini attığını söylediği, şehrin en iyi okullarından olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu L ...

Etiketler
Cinsel yolla geçen hastalıklar
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
İstanbul - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube