Botoks sonrası yapılması gerekenler

Botoks sonrası yapılması gerekenler

Botoks tıpta Botoks olarak da adlandırılmaktadır. Botoks elde edilme şekli; clostridium botulinum ismi verilen bakterilerin kullanımıyla elde edildiği bilinmektedir. Botoks kişilerin sinir uçlarında bulunan iletişim sağlayan bazı maddelerin salgılanmasını ve aynı zamanda üretilmesini engelleme özelliğine sahiptir. Botoks uygulaması alın ve alnın yanı sıra, kaş kısmında kırışıklık oluşmasına sebebiyet veren kas kasılmalarına engel olabilmektedir.
Sinirler arasında iletişimin durdurulması ve aynı zamanda sinirlerin uzandığı organların görevlerini yerine getirmesine engel olmaktadır. Botoks sadece yüzdeki kırışıklıkları düzeltmek amacı ile kullanılmaz. Tıptaki diğer alanlarda Botoks’tan birçok konuda yararlanılmaktadır. Estetik cerrahi bölümünde ise genel anlamda yüz bölgesinde meydana gelen kırışıklıkları engellemek veya aşırı derecede terleyen alanlarda terleme oranını azaltmak amacı ile kullanılmaktadır. Kırışıklıklar çoğunlukla kaş arasında, alın bölgesinde, dudak kenarında ve aynı zamanda da göz kenarlarında oluşabilmektedir. Alın kısmında ve göz çevresinde meydana gelen kırışıklıklar kişinin daha yaşlı bir görünüme bürünmesine neden olmaktadır. Kaş bölgesinde meydana gelen kırışıklıklar ise kızgın bir görüntüye sebebiyet verebilmektedir.
Kişiye Botoks uygulanması ile beraber bu mimik kaslarını zayıflatabilme özelliğine sahiptir. Kas hareketlerinde meydana gelen katlanmama olayı yüzümüzde bulunan çizgilerin azalmasını sağlar. Ter bezleri kısmına Botoks yapıldığında ise ter bezleri ve ter bezlerine uzanan sinir uçlarının iletişimi kesilmektedir böylelikle de ter kokusunun önüne geçilebilmektedir. Botoks uygulanması ise injeksiyon biçimindedir. Ağrıyı azaltmak açısından uygulama gerçekleşmeden 15 ya da 20 dakika kadar önce işlem yapılacak bölgeye ağrı kesici niteliğe sahip krem sürülebilir. İnjeksiyon işlemi derinin iç kısmına yapılmaktadır.
Botoks yapıldıktan sonra aynı gün içerisinde spor yapılması ve başı öne eğen hareketlerin yapılmasına izin verilmez. Buz uygulaması ve mümkünse sırt üstü yatılması önerilir. Çok nadir bir komplikasyonu ise Botoks sonrası başağrısı ve göz kapağı düşüklüğüdür. Botoks sonrası morarma görülebilir, en etkili çözüm buz uygulanmasıdır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Eser Aydoğdu

Op. Dr. Eser AYDOĞDU, Samsun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Gaziantep’te tamamlamıştır. Ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ihtisas eğitimini de tamamlamış ve uzmanlığını almıştır. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde El Cerrahisi ve Onkolojik Plastik Cerrahi eğitimleri de almıştır. 2 yıl boyunca Yalova Devlet Hastanesi’nde görev yapmış ve ardından özel bir estetik cerrahi kliniğinde çalışmalarına başlamıştır. Daha sonra New Jersey’de Dr. Gregory Pistone’nin yanında saç ekimi eğitimi almış, Philadelphia’da Pennsylvania Üniversitesi’nde yüz cerrahisi ve meme cerrahisi biriminde klinik observer olarak bulunmuştur. Amerika’daki eğitimini tamamlamasının ardından Metropo ...

Etiketler
Botoks sonrası
Op. Dr. Eser Aydoğdu
Op. Dr. Eser Aydoğdu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube