Bebeklerde ve çocuklarda burun tıkanıklığı

Bebeklerde ve çocuklarda burun tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı bebeklerde ve çocuklarda en sık görülen sorulardandır. Özellikle mevsim değişim dönemlerinde daha çok gördüğümüz bu durumun tedavisi çok basit olabileceği gibi ilaç kullanımı ve zaman zaman cerrahi müdahaleyi gerektiren bir hale de gelebilir.

Öncelikle burun tıkanıklığına en sık yol açan nedenlere bir göz atalım:

Üst solunum yolu enfeksiyonları

Alerji

Sigara dumanı maruziyeti (balkonda sigara içmek çocuğunuzu ne yazık ki korumaz)

Kuru hava (nem oranının %40’ın altında olması)

Hava kirliliği

Geniz eti

Koanal atrezi (doğumdan itibaren burnun arka kısmının kapalı olması durumu)

Yabancı cisim (özellikle tek taraflı ve kanlı olursa düşünülmeli)

Burun içi eğrilikler

Burun tıkanıklığı sadece nefes almayı zorlaştırıp hırıltı yapan bir durum değildir. Eğer tıkanıklık çok fazla olursa horlama, uyku bozukluğu  ve uyku apnesine  (uyurken nefes durması) yol açabilir. Burun tıkanıklığının oksijenlenmeyi azaltması sonucu gün içi halsizlik, yorgunluk daha büyük çocuklarda öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği görülebilir. Burun mukozasında bulunan küçük tüycüklerin normal fonksiyon görememesi sonucu hastalık sıklığı artabilir.

Bu nedenlerden dolayı burun tıkanıklığı mutlaka değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Öncelikle buna neden olan durum saptanmalıdır. Doktorunuzun tavsiyesine uyarak:

Var olan enfeksiyonun tedavisi

Antialerjik tedavi ve önlemlerin alınması

Dekonjestan sprey ve damlalar

Gerekirse cerrahi müdahale uygulanabilir

Herhangi bir hastalığa bağlı olmayan durumlarda şu önlemleri alabilirsiniz:

Serum fizyolojik veya okyanus spreyi diye eczanelerde satılan tuzlu suları burun içerisine önerilen şekilde uygulayabilirsiniz

Burun temizliği yapamayan küçük çocuklarda ve bebeklerde tuzlu su uygulaması sonrası yine eczanelerden temin edebileceğiniz aspiratörler ile burun temizliği yapabilirsiniz

Yatak başını biraz yükseltebilirsiniz

Evi sık havalandırabilirsiniz

Nem ölçer ve nemlendirici cihazlarla ev içi nem oranını %40-60 arasında tutabilirsiniz (daha fazlası evde küf mantarlarının artmasına neden olur, dikkat)

Sigarayı bırakabilirsiniz J (tamam tiryakiler için bu biraz zor ama en azından koku ve dumanı içeriye taşımamaya dikkat edebilirsiniz)

Sağlıkla kalın

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Serhat Özdemir

Uzm. Dr. Serhat ÖZDEMİR, 1975 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2000 - 2005 yılları arasında İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde tamamlamış Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

Kadirli Devlet Hastanesi, Malatya Asker Hastanesi, Özel Gözde Hastanesi, Özel Doruk Bursa Hastanesi gibi kurumlarda görev almış olan Uzm. Dr. Serhat ÖZDEMİR, mesleki çalışmalarına şu an Bursa'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Bebeklerde burun tıkanıklığı
Uzm. Dr. Serhat Özdemir
Uzm. Dr. Serhat Özdemir
Bursa - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube