Bebeklerde ağız ve diş bakımı

Bebeklerde ağız ve diş bakımı

Bebeklerde süt dişleri, bebek 6 aylıkken sürmeye başlamaktadır. Bebek için ağız ve diş bakımı da bu tam da bu süreçte başlamaktadır. Bunun için gazlı bez veya yumuşak bir fırçadan yardım alınarak macun kullanmadan sadece su ile temizliği yapmak gerekmektedir. Fırçanın daha da yumuşaması için birkaç dakika ılık suda bekletilebilir.

Anne sütünde bulunan asit bebeğin dişlerine zarar verebileceği için emzirmeden sonra bebeğin dişlerini muhakkak temizlemeliyiz.

Ebeveynler veya bebekle ilgilenen bakıcıların ağız sağlığı da dolaylı yoldan bebeklerin ağız sağlığını etkilemektedir. Bebekle direk teması olan kişilerin ağızlarında olası bir enfeksiyon durumunda bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişememiş bebeklerde enfeksiyonun bulaşma riski mevcuttur. Bu sebepten bebeğin bakımıyla sorumlu kişilerin bulaşmayı en aza indirgemek için kendi ağız ve diş sağlığına kesin özen göstermeleri gerekmektedir. Çocukların yemeklerini tatmak ya da sıcaklığını kontrol etmek için kaşıklarının ebeveyn veya bakıcılar tarafından kullanılması ya da yemekleri soğutmak için üflenmesi bulaşmaya sebep olabilir. Ayrıca sıklıkla çocukların dişlerinde oluşabilecek beyaz, siyah ve kahverengi lekelerin kontrol edilmesi gerekmektedir.

Bebeklerde diş çıkarma sürecinde; uyku düzeninde bozukluk, huysuzluk, huzursuzluk, eline aldığı her şeyi ağzına götürme, ağız çevresinde döküntü, tükürükte artış ve ateş gibi belirtiler gösterebilir. Diş çıkarma esnasında görülen bu problemleri nasıl azaltabiliriz? Kaşınmış dişetine yıkanmış nemli ellerle parmak basıncıyla masaj yapılabilir ve bu sırada gazlı bez de kullanılabilir. Meyve filesi içine havuç koyarak hem havuç suyunu içmesi hem de kaşıntı hissinin geçmesi sağlanabilir. İçinde sıvı olan ve soğutulan dişeti kaşıyıcıları bu dönemde faydalı olacaktır. Huzursuzluk ve uykusuzluk aşırı olursa çocuk doktorunuza danışarak parasetamol içeren bir ağrı kesici kullandırabilirsiniz.

Mama ile beslenen çocuklarda anne sütü ile beslenen çocuklara göre çürük görülme riski daha fazladır çünkü; hazır mamalar anne sütüne oranla daha karyojeniktir. Bu yüzden mama ile beslenen çocuklarda beslenme sonrası ağız bakımına daha fazla önem gösterilmelidir.

İlk süt dişi bebek altı aylıkken çıkmaya başlar ve yirmi adet süt dişinin tamamlanması bebek üç yaşına gelince sonlanır. Süt dişlerinin erken veya geç çıkması endişelenecek bir durum değildir. 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. A. Doğan Bircan

Dt. Abdullah Doğan BİRCAN, 1985 yılında Ankara'da doğmuştur. Çankaya Milli Piyango Anadolu Lisesi'ni bitirdikten sonra Ankara Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde başladığı lisans eğitimini 2008 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

2008 yılında mezun olması itibariyle pek çok farklı klinikte diş hekimi olarak görev yapmıştır. 2014 yılında ise kendi ağız ve diş sağlığı kliniğini açmış olan Dt. Abdullah Doğan BİRCAN, İstanbul - Kadıköy'de hizmet veren kliniğinde hastalarını kabul etmektedir.

Dt. Abdullah Doğan BİRCAN, Mesleği ile ilgili olarak başta diş implanlatı, diş hekimliğinde dermal dolgu ve diş hekimliğinde botoks konuları olmak üzere çeşitli eğitim ve kongrelere katılmış olup halen bu kongreleri yakından takip etmektedir. Ayrıca kendisi iyi derecede ingilizce bilmektedir.

Etiketler
İlk süt dişi hakkında
Dt. A. Doğan Bircan
Dt. A. Doğan Bircan
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube