Amalgam dolgu zararlı mı

Amalgam dolgu zararlı mı

Özellikle son zamanlarda daha sık tartışılan bir konu olan amalgam dolguların insan vücuduna zararları hakkında Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI) ve Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA) bilimsel verilere dayanan raporlar hazırladı.

Bu raporlara göre 6 yaş ve daha büyük kişilerde, ağızda amalgam dolgu bulunması ile vücutta hastalık olma riski arasında anlamlı bir bağ bulunmadı.

Yapılan farklı 2 araştırmada, 6 yaş ve daha büyüklerde, amalgamın kullanımı ile ilişkili olarak herhangi bir nörolojik (sinirsel-beyinsel) sorun ve böbrek sorunu bulunamamıştır.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), yaptığı bilimsel araştırmalar sonucunda dental amalgamdan açığa çıkan civa buharının 6 yaş ve daha yaşlı bireylerde civa ile ilişkilendirilebilecek yan etkiye neden olmadığına karar vermiştir.

Dental amalgam ile 6 yaş altı çocuklarda oluşan civa günlük dozu, günlük tahmini oluşan dozdan daha düşüktür.
Dental amalgamdan oluşan annenin sütündeki civa buharının bebek için bir risk oluşturmadığına karar vermiştir.

Bütün bu bilimsel kanıta dayalı çalışmalar Dental amalgamın sağlık için güvenli olduğunu oraya koymaktadır.

Elbetteki gelişen teknoloji ile kompozit dolgular ile amalgam dolgular gibi dayanıklı sonuçlar estetik olarak elde edilebilmektedir. ancak ağızda hiç bir sıkıntısı olmayan – altta çürük oluşmamış, kenarlarında aşınma ya da kırılma olmayan vs- amalgam dolguların, civa endişesi ile değiştirilmesine gerek yoktur.

 

http://wp.me/p2KDMv-B2

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Tuba Uluneke Uygun

Etiketler
Amalgam dolgu
Dt. Tuba Uluneke Uygun
Dt. Tuba Uluneke Uygun
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube