Ailesinde alerji olan bebeklerde risk var mı?

Ailesinde alerji olan bebeklerde risk var mı?

En son yapılan araştırmalar bütün dünyada alerji sıklığının arttığını, insanların %30-40’ının yaşamlarının bir evresinde alerjiden etkilendiğini göstermektedir, ailesinde alerji olan bebeklerde alerji riski %70’e kadar çıkmaktadır. Son çalışmalar özellikle çocuklar arasında besin alerjileri sıklığında önemli bir artış olduğunu göstermiştir. Ailede alerji olması çocuklardaki riskin artmasına neden olmaktadır. Ailesinde alerji olmayanlarda risk %20-30 kadarken, anne, baba veya kardeşlerden birinde alerji olması alerji riskinin %40-50’ye çıkmasına, ikisinde alerji olması ise riskin %60-70’e yükselmesine neden olmaktadır.

Alerji Tanısı Nasıl Konulur?

Alerji tanısı çeşitli kan tetkikleri ve alerjik deri testleri ile konulur. Kliniğimizde hem deri testleri hem de kan tetkikleri yapılabilmektedir. Deri testleri kliniğimizde kolayca yapılabilen testlerdir. Her yaş grubuna yapılabilir, bir günlük bebeğe bile uygulanabilir. Halk arasında küçük çocuklara test yapılmaz gibi bir kanı vardır. Bu tamamen yanlış bir şeydir.

Çocuklarda alerji testleri ile ilgili en önemli şey testin mutlaka Çocuk Alerji Uzmanı tarafından yapılması ve değerlendirilmesi gerekliliğidir. Çocuk Alerji uzmanı tarafından yapılmayan testler güvenilir değildir. Deri testleri acı vermez, cilt üstüne genelde sırt ve/veya kollara yapılır. Yaş gruplarına ve şikayetlere göre hangi deri testinin yapılacağına Çocuk Alerji Uzmanı karar verir. Test hemen yarım saat içinde sonuç verir bu da doğru tedavinin hemen başlayabilmesi için çok önemlidir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Akgül Akpınarlı

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı, tıp eğitimini 1991 yılında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Ardından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ihtisasını ve Çocuk Alerji üst ihtisasını Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirdi. Dr. Akpınarlı, 2001 yılında ABD'de bulunan dünyaca ünlü National Institutes of Health’de (NIH) 12 yıl süreyle Alerji ve İmmünoloji konularında çalışmalar ve araştırmalar yürüttü ve bu dönemde alanında çok ünlü profesörlerle çalışma imkanına sahip oldu. Dr. Akpınarlı, doçentlik unvanını 2011 yılında aldı ve 2012 yılında Türkiye'ye dönerek Acıbadem Sağlık Grubu bünyesinde bulunan Acıbadem Kadıköy, Acıbadem Maslak ve Acıbadem Bakırköy hastanelerinde çalışmaya başladı. Kendisi ayrıca Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk Alerji ve İmmünoloji konularında ders vermeyi sürdürmektedir. Dr. Akp ...

Etiketler
Alerji tanısı nasıl konulur?
Doç. Dr. Akgül Akpınarlı
Doç. Dr. Akgül Akpınarlı
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube