Ağrısız normal doğum ( epidural)

Ağrısız normal doğum ( epidural)

Ağrısız Doğum (Epidural Yöntem)
Günümüzde tıbbın ilerlemesiyle, anestezi alanında da doğum sancılarını gidermede oldukça etkili yöntemler kullanıma girmiş olup en sık kullanılan yöntem ‘Epidural Analjezi‘dir. Doğum eyleminin belli bir aşamasında, tecrübeli bir anestezi uzmanı tarafından bel bölgesinde özel bir iğne yapılarak, içinden ince bir plastik tüp geçirilir ve bu aralığa bırakılır. Bu tüpten belli aralıklarla ağrı kesici verilerek doğum eylemi sırasında, doğum esnasında ve doğum sonrası ağrı duyusu engellenmiş olur. Böylelikle anne adaylarının sabrını ve dayanıklılığını zorlayabilen, normal doğumdan çekinmeye yol açan ağrılar engellenir, daha hızlı daha kolay ve rahat bir doğum yapılır. Bu iğne kemiğe veya sinire yapılmadığı için son derece  güvenilir son derece emniyetli bir yöntemdir.

Normal Doğumun Avantajları
Normal doğum için ameliyat ve genel anestezi yoktur. Lokal anestezi doğum kesesi için az miktarda kullanılır ama genel anestezi gibi riskleri yoktur. Hastanede kalış süresi, toparlanma süresi, egzersizlere başlama süresi daha kısadır. Emzirmeye adapte olma süresi de kısadır. Sezaryenle normal doğum arasında süt gelmesi açısından bir fark yoktur. Emzirmeye adaptasyondan kasıt şudur; normal doğum yapan bir kadın zaten her şeyin bilincindedir ve bilinci tam olarak açıktır. Halbuki sezaryen olan bir kişi, hele genel anestezi yani narkoz aldıysa tamamen kendine gelinceye kadar  bebeğinin tam olarak farkında olmayabilir. O yüzden bebekle ilk temas gecikebilir. Oysa normal doğumda bebekle ilk temas doğal olarak gerçekleşir.  Normal doğum sırasında bebeğin kemik kanaldan yani annenin çatısı dediğimiz pelvis kemiklerinden geçerken göğüs kafesine oluşan baskı, bebeğin akciğerlerindeki sıvının çok büyük kısmının boşalmasına ve nefesini daha rahat almasına neden oluyor. Sezaryen doğum vakalarında ıslak akciğer dediğimiz nefes alma güçlüğü rahatsızlığı 5 kat fazla görülmektedir.

Bu avantaj ve dezavantajlar listesi istendiğinde uzatılabilir ve her hekim kendi tecrübe ve bilgisine göre sezaryen ve normal doğum kriterlerini genişletebilir. Fakat evrensel olan bazı gerçekler her hasta için geçerlidir. Öncelikle bebeğinizin makat (popo) ile gelmesi, doğum öncesi tahmin edilen ağırlığının 3 500 gram’dan fazla hatta 4000 gr üstünde ise anne adayının doğum kanalının yapısına göre normal doğum riskine girmek anlamsız olur. Bebeğin doğum öncesi takiplerinde gelişme sorunu veya bazı sağlık sorunlarınında tabii ki normal doğum stresini ilave etmek riskli olabilir. Özellikle premature doğumlarda ve bebeğin bir an evvel doğurtulması gerektiği hallerde de normal doğumda ısrar etmek iyi bir davranış değildir. Tabii ki anne adayının normal doğum korkusu ve doktoru ile bu eylem sürecinde uyumsuzluk belirtileri de sezaryen için geçerli bir sebeptir. Her ne kadar doğum öncesi takiplerde normal doğum mu sezaryen mi sorusuna cevap aranıyorsa da, gerçek bulgular doğum eylemi başladığında yapılan ilk muayenelerde elde edilir. Tabii takiplerde özellikle bebek kalp ritmindeki problemler başta olmak üzere baş ile doğum yolu arasındaki uyumsuzluk, uzun ve anne adayının yorgun düştüğü ve bu yorgunluk neticesinde doğum ağrılarının durduğu durumlarda sezaryen kurtarıcı olarak imdadımıza yetişir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burcu Aydın Boyama

Op. Dr. Burcu Aydın Boyama, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden başarıyla mezun olarak Tıp Doktoru ünvanını almıştır. İhtisasını, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 

Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında tamamlamış ve mesleğini icra etmeyi sürdürmüştür.

Etiketler
Epidural
Op. Dr. Burcu Aydın Boyama
Op. Dr. Burcu Aydın Boyama
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube