Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji - Sorular ve Uzman cevapları

Seçtiğiniz kategorilerde uzmanlarımız tarafından toplam 3 soru cevaplandı.

3,5 yaşındaki kızımı ev kedisi ısırdı

3,5 yaşındaki kızımı ev kedisi ısırdı, Kanama olmadı ama eli yarım santim çizildi. kedinin aşıları tam. Kedinin sahipleri dediki: kedi 8 yaşlarındaki yeğenlerinide ısırmış birkaç kere. Kedi karnından ve kuyruğundan tutulğunda huylandığı için yapıyormuş. Kızımda kuyruğunu sıkmış. olay esnasında ben yoktum annesi görmüş. sizce kuduz aşısı yaptırmalımıyız? olayüzerinden 3 gün 15 saat geçti. Ateş ve herhangi ters durumla da karşılaşmadık.

7 Mayıs 2015 15:26
Dr. Nafiz Demirağ Doktora Sor

Dr. Nafiz Demirağ tarafından cevaplandı.

Kuduz

Hocam, 4 yaşındaki oğlumu okullarında yaşayan tanıdığımız ama aşılı olmayan bir kedi tırmalamış ve çizikler oluşmuş. Ankara da kuduz merkezi olan bir hastaneye götürdük, kediyi tanıdığımız için eğer her gün görebiliyorsak 10 gün takip etmemizi söylediler ve aşıya şuanda gerek olmadığını söylediler. Eğer ki 10 gün içinde kedi kaçarsa kaybolursa hastalanırsa ölürse hemen gelmemizi belirttiler. Bu uygulama doğru mudur? yani 10 gün boyunca ki bugün 6. gün kedi hala sağlıklı görünüyor, görüyoruz hergün besliyoruz yavrularıyla okulda, birşey olmaz ise aşıya gerek yok mu, 10 gün net mi yani daha uzun takip gerekir mi? 10. gün kedi kaçsa kaybolsa biz hemen gidip aşı yaptırsak aşının o günden sonra etkisi olur mu? Korkuyor ve cevap bekliyoruz. Saygı...

17 Eylül 2014 13:43
Dr. Nafiz Demirağ Doktora Sor

Dr. Nafiz Demirağ tarafından cevaplandı.

kuduz

Hocam merhabalar. Hocam, birkaç gün önce görünüşünden pek erişkin olmadığı anlaşılabilen bir kedi tarafından tırmalandım. Yarayı sabun ve suyla temizledikten sonra, temastan sonraki 12'inci saatte Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne giderek ilk doz, bugün ise ikinci doz aşımı oldum. Tırmalayan kediyi düzenli olarak görüyorum, sağlık görünüyor. Kuduz belirtileri de yok, buna karşılık benim endişem aşının canlı oluşu, inaktif aşılar enfeksiyonlara neden olur mu? Söz gelimi Kuduz aşısının kuduz hastalığına neden olma olasılığı var mıdır? Şimdiden vereceğiniz yanıt için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

17 Eylül 2014 01:19
Dr. Nafiz Demirağ Doktora Sor

Dr. Nafiz Demirağ tarafından cevaplandı.

Facebook Twitter Instagram Youtube