id
Soru Sahibi
2 Kasım 2017 18:52

zeka geriliği ve kıskançlık

yekta bey merhaba, 23 yaşında, zeka geriliği ve öğrenme güçlüğü tanısı olan bir kardeşim var. kendisi bu özelliklerinden dolayı 8-9 yaşında bir çocuk gibi. yoğun bir kıskançlık yaşıyor, hayvanları, bebekleri, küçük çocukları ve bazı insanları kıskanıyor. özellikle son aylarda içe kapanma, kendi kendine ağlama nöbetleri, kendi kendine tutarsız konuşmalar, sinir boşalmaları, kendine vurmak gibi sorunlar yaşıyoruz. geceleri uyumamak, yatakta oturup ağlamak gibi de bir sorunu var. ailemin ilgisi tam, kendisiyle çok ilgileniyorlar ancak bu sorunlar yüzünden doktor yardımı aldık,ABİLİFY adında bir ilaç verdi, bu ilaç sayesinde saydığım sorunlar biraz hafifledi. ancak biz ilacın yanında terapi de aldırmak istiyoruz. zeka geriliği olan bir bireye psikoterapi için nasıl bir yol izlememiz gerekir?

0
3 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (3)
Dr. Yekta Özkan
Dr. Yekta Özkan
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

Öncelikle iyi akşamlar, çok geçmiş olsun. Çok güzel ve herkesin merak ettiği bir soru aslında bu. Zeka geriliğinde psikoterapinin yeri? Bu, zeka geriliğinin düzeyine göre değişir, mesela orta ve ağır düzey zeka geriliklerinde kesinlikle davranışçı yöntemler kullanılmalıdır fakat tedaviye yanıt için de yüksek ihtimaller veremem; sınır düzey mental kapasitede ve hafif düzey geriliklerde hasta iyi incelenip davranışçı yöntemlere bilişsel becerilerine yönelik bilişsel yöntemler de eklenebilir,Fakat bu tür hastalarda yargılama oldukça düşük olabilmektedir yani yaptığı davranışların sonuçlarını bilme ve bunlarla başedebilme becerileri düşük olabilmektedir, bu tür durumlara ek depresif bozukluk ve davranım bozuklukları eşlik ettiğinde ilk önce ilaç tedavisi seçilmelidir.Ayrıca, bu tür hastaların olduğu ve sosyalleşebileceği özel kurslar, bu tür hastaların olduğu drama kursları, el becerileri ya da sanatsal faaliyetler çok çok fayda etmektedir. Yani, düzenli doktor takibine ek olarak bu tür özel kurslar eklendiğinde çok fayda göreceğinizi umuyorum.

2 Kasım 2017 20:38
id
Soru Sahibi

Yekta bey cevabınız için çok teşekkür ederim. En kısa zamanda önerileriniz doğrultusunda tedaviye başlayacağız.belki sizi de ziyaret ederiz.iyi akşamlar dilerim

3 Kasım 2017 18:29
Dr. Yekta Özkan
Dr. Yekta Özkan
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

Tekrardan geçmiş olsun, iyi akşamlar...

3 Kasım 2017 20:51
id
Soru Sahibi

yekta bey tekrardan merhaba, biz kardeşimi size getirmek istiyoruz. celal bayar çocuk psikiyatriden internetten size randevu almak istedik ancak kendisi 18 yaşından büyük olduğu için randevu alamadık. ve sistemde dr ismi görünmediği için hangi poliklinikte çalıştığınızı da göremedik. yetişkin psikiyatriye randevu alıp orada sizin isminizi verip size yönlendirilmeyi mi istememiz gerekir? bunun için bir yol gösterir misiniz?saygılar..

11 Kasım 2017 11:03
Dr. Yekta Özkan
Dr. Yekta Özkan
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

Günaydın, maalesef 18 yaştan büyüklere bakamıyorum. Çocuk ve Ergen yaş grubu benim uzmanlık alanım, o yüzden hastanıza bakmam etik değil. Erişkin psikiyatristlerine randevu alıp muayene olmanız en doğru olanı. Çok geçmiş olsun.

11 Kasım 2017 12:05
Dr. Yekta Özkan
Dr. Yekta Özkan Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

Yazar toplam 48 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Oglumda dikkt eksikligi var Dr. Yekta Özkan
Citoles 10 mg Dr. Yekta Özkan
Oruç tutabilir miyim Dr. Yekta Özkan
Çocuğum için Dr. Yekta Özkan
Tuvalet öğrenme sikintimiz Dr. Yekta Özkan
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Aydan Hajdini Erenel
Uzm. Dr. Aydan Hajdini Erenel Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Dr. Öğr. Üyesi Sevgki Chodza Oglou
Dr. Öğr. Üyesi Sevgki Chodza Oglou Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Doç. Dr. S. Burak Açıkel
Doç. Dr. S. Burak Açıkel Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Uzm. Dr. Aziz Kara
Uzm. Dr. Aziz Kara Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Dr. Gaye Didem Çabukoğlu
Dr. Gaye Didem Çabukoğlu Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube