Bundan 1 yıl önce şakağıma şiddetli bir yumruk yedim. Bu sene de YGS'ye hazırlanıyorum, biliyorum biraz komik olcak ama acaba bu darbe benim zekamı etkilemiş midir? Biryerde zekanın hücre sayısıyla değil hücrelerdeki uzantı sayısıyla ilgili olduğunu okumuştum ama. Kafatası beyini ne kadar koruyor böyle darbelerde yaklaşık ne kadar hücre gidiyor?
Darbelerin şiddetli ve aralıklı olarak sürmesi, örneğin bir boksörün bir maçta aldığı darbeler gibi olması halinde beyindeki temel hücreler kendilerini yenilemeye fırsat bulamadan hasarlı hale geliyor ve sistemdeki diğer hücreler tarafından ya yok ediliyor ya da bizim apoptozis dediğimiz hücre intiharı olayı gerçekleşiyor. Alınan tek bir darbe şiddetli de olsa ve sistemi kilitlemedi ise yani bir bayılma olayı olmadı ise bunun onarımı daha kolay olmaktadır. Bu gibi durumlarda destek beyin hücreleri en fazla hasara uğrayanlardır ama sistemdeki kök hücreleri hemen devreye girerek eksik hücreleri tamamlamak üzere değişime uğrarlar. Son çalışmalar bu değişime beynin asıl hücresi bizim nöron dediğimiz elektriksel potansiyel taşıyan hücrelere doğru da bir değişim yaşandığı yönündedir. Kafatası beyni korumak üzere en mükemmel şekilde evrimleşmiştir. Zeka çok ayrı bir tartışma konusudur. Beyin hücreleri arasında bahsettiğin uzantıları en kısa yoldan ve verimli tarzda ve her iki zıt yönde de en hızlı kullanabilen beyin en zeki beyindir.
Peki bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz? http://www.ntvmsnbc.com/id/*** *** **/
Doğrudur. Anne karnında, bebeklik ve gelişme çağında beyin en fazla gelişme ve büyüme gösterir. Bu evrelerde oluşabilecek travmanın etkisi ileri yaşlarda olan travmalara göre daha etkilidir ve daha aşırı hasar bırakır.