TB
Soru Sahibi
4 Haziran 2014 10:12

Ultrason eşliğinde iğne biopsisi olacağım ve korkuyorum..

Merhabalar ben 16 yaşındayım ve sağ göğsümde elime kitle gelmesi ile onkoloji doktoruna gittim ultrasonda incelenmemin ardından 4 tane kist tespit edildi. Sağ ve sol göğsümde olmak üzere. Ve doktorum bunlar fibroadenon dediğimiz kistlerden, kötü huylu olduğunu sanmıyorum fakat biyopside bir bakalım ve kesin bilgiye kavuşalım dedi. Fakat gel gelelim ben çok korkuyorum.. Ultrason eşliğinde iğne biyopsis nasıl yapılır, aşamaları nelerdir? Çok canım acır mı? 4 tane ayrı kistten de ayrı ayrı iğneler sokularak mı alınacak? Ve bunlar olurken lokal anestezi olacak mı veya beni uyuşturacaklar mı o bölgeyi? Yoksa nasıl dayanırım o kadar iğne girecek çıkacak.. Hatta kanayacak.. Psikolojik anlamda bile acılı.. Gerçekten çok korkuyorum bana bu konuda bir bilgi verebilirseniz çok sevinirim, şimdiden çok teşekkür ederim, cezvabınızı bekliyorum, saygılar..

0
5 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (5)

Sevgili bahar, merhabalar. Öncelikle hiç canını sıkma. Fibroadenomlar senin yaşındaki genç kızlarda çok sık görülen ve hiçbir riski olmayan kitlelerdir. Ama ya ortada bir yanlış anlama var ya da yok yere canını sıkmışlar çünkü fibroadenomlar "kist" değildir. Sadece ultrason ile tanı konur. Ve yine ultrasonla takip edilir. Çok nadir haller dışında biyopsiye ve ameliyata gerek yoktur. Hatta ameliyat yapılmamalıdır çünkü genellikle ameliyattan sonra da tekrarlar. Biyopsi yapılması için takip ultrasonlarda boyut artışı, yapı olarak görünümlerinin şüphe arzetmesi , büyük boyutlarda olması gibi bir sebep lazım. Sende niçin biyopsiye gerek duydular? Daha önceden beri takipte misin ve karakterlerinde bir değişme mi oldu ? Yapılan ultrasonda yazanları daha net olarak aktarır mısın? Biyopsiyi öneren doktor özel hastanede mi bu biyopsiyi önerdi? Ne yazık ki bazen ticari işletme mantığı ile çalışan özel hastaneler ihtiyaç olmamasına rağmen biopsi ve ameliyat önerebiliyorlar. Bu nedenle yok yere biyopsi ya da ameliyat için göğsüne girişimsel bir işlem yaptırmadan önce başka bir hekime daha muayene olmanı tavsiye ederim. Fibroadenom tanısı bir radyolog için çok kolaydır ve ultrasonla bakmak genellikle yeterlidir. Bu yüzden biyopsiye neden ihtiyaç duyduklarını anlamamız ve emin olmamız gerek. Daha detayl bilgi verirsen bu konuda daha doğru bir yol çizeriz. Diğer yandan, eğer ille gerekiyorsa biyopsi işlemi de çok gözünde büyütülecke kadar acılı - ağrılı bir işlem değil. Genellikle uyuşturulma yapılmaya bile gerek kalmıyor çünkü uyuşturmak için yapılacak iğneden daha fazla acı vermiyor kullanılan iğneler. Ama Daha büyük biyopsiler alınacaksa elbette biyopsi öncesi bölgesel olarak uyuşturma da yapılır. İşin o kısmını düşünme hiç. Geçmiş olsun dileklerimle, sevgiler.

4 Haziran 2014 20:31
TB
Soru Sahibi

Bu mükemmel cevap için çok teşekkür ederim öncelikle.. Aslına bakarsanız ilk önce çocuk hastanesine gittim ve oradaki doktor ultrason sonuçlarımı gördükten sonra 3 ay sonra gel eğer büyürlerse ameliyat yaparız dedi. Ki ben tahmin edeceğiniz üzere yine ameliyattan korktum, biraz psikolojik olarak da hassasım çünkü.. Ve Bursa Onkoloji Hastanesine gittim orada ultrason sonucunu gösterdikten ve el ile muayeneden sonra iyi huyludur bu tür kitleler büyük olasılıkla fakat içimiz rahat etsin denilerek biyopsi verdi. 25 haziranda biyopsi olacağım. Ben elime gelen kitleyi 1 hafta kadar önce farkettim. Sonra ultrasonda 4 adet kitle ya da kist bilmiyorum buldular. Ultrason sonucumu aktarayım; Her iki meme ve aksillanın US ile incelenmesinde; bilateral cilt, cilt altı ve retromamaryan yağlı planlar olağandır. Meme parankimi ekodens özelliktedir. Sağ meme üst dış kadranda 15 x 8 mm boyutunda üst iç kadranda bilobüle 11 x 4 mm boyutunda iyi sınırlı homojen hipoekoik solid lezyonlar mevcuttur. Sol memede alt iç kadranda 14 x 7 mm boyutunda düzgün konturlu iyi sınırlı homojen hipoekoik solid bir lezyon daha mevcuttur. Ayrıca sol meme üst dış kadranda 5 x 3 boyutunda basit anekoik kis izlenmiştir. Bilateral aksillada patolojik boyut ve görünümde lenf nodu saptanmamıştır. US TANI: Ekodens özellikte meme, her iki memede solid lezyonlar, sol memede basit kist BI-RADS kategori: 6 ay sonra sonografik kontrol önerilir. Ultrason sonucum da bu. Şuan herhangi bir yapı ve boyutlarının süphe uyandırdığını söylemediler bana. Aslına bakarsanız karşılarına alıp sizin gibi böyle açıklama da yapmadılar. Şuan yazıklarınız o kadar iyi geldi ve aydınlandım ki.. Çok çok teşekkür ederim siz harika ve işini çok seven birisiniz.. Biyopsiye neden ihtiyaç duydular tam bilmiyorum. Fakat söylediğine göre içimizde şüphe kalmasın diyeymiş işte.. Çok teşekkür ederim bu ayrıntılı cevap için söyledikleriniz çok içimi rahatlattı ve özellikle biyopsi için.. Cevabınızı bekliyorum.. Saygılarımla..

6 Haziran 2014 23:35

Tekrar merhabar sevgili Bahar. Ultrason raporunda yazılanları geçerli kabul edecek olursak 1-1.5 cm boyutlar oldukça küçük kabul edebileceğimiz ve ilk cevabımda da dediğim gibi iyi huylu ve endişe etmememiz gereken kitleler. Bu kitlelerin yanında bir de ufacık 5 mm'lik kist görülmüş ki o daha da basit bir yapı. Çok net olarak söyleyebilirim ki, her gün ultrasona gelen birçok hastada benzer şeyler görüyoruz. Sadece takip öneriyoruz. Görülme sıklığı da genel olarak %10-20 arası. Yani yiçbir şikayeti olmayan ve yoldan geçen senin yaşlarında genç bayanlara ".gel ultrason çekip kontrol edelim" desek kabaca 5 bayandan birinde tesadüfen rastlanabilecek sıklıkta ve aslında hiç ultrason baktırmamış birçok bayanda yine var olabilecek kadar yaygın şeyler bunlar.. Fibroadenomlar kansere dönüşmez. Gelecekte kanser olma riskini arttırmaz. Yaşla beraber küçülecektir hatta tamamen kaybolabilir. Gebelik döneminde büyüyebilir. Memede başka yerlerde yeni fibroadenomlar oluşabilir. Kısacası asla endişe etmeni gerektirecek bir durum yok. Burada tek soru işareti hızlı büyüme gösteren ve fibroadenoma görüntü olarak benzeyen başka bir patoloji olmasın diye takip etmekten ibaret. Sadece hızlı boyut artışı gösteren ve hastaya çok fazla rahatsızlık veren fibroadenomlar ameliyat edilmelidir. Bu boyutlar da 10 cm ve üzeri demektir ki sende en büyü 1.5 cm yani çok küçük. Radyoloji uzmanının raporun sonunda yazdığı "6 ay sonra kontrol" önerisine ben de tamamen katılıyorum. Yok yere biyopsi olmak gereksiz. "içinde şüphe kalmasın" demek için en azından bir kontrol sonrasında bu fibroadenomların biraz boyut artışı falan göstermesini bekleyelim derim. Övgülerin için de ayrıca teşekkür ediyorum, Sevgilerimle.

7 Haziran 2014 00:15
TB
Soru Sahibi

Ya içim o kadar rahatladı ki size anlatamam, Allah razı olsun.. Çok sağolun gerçekten. Vücudumda bulunan bir şey hakkında bilgi sahibi olmam çok güzel bir şey. Ve ben şuan bilgi sahibiyim sayenizde. Önerinize katılıyorum fakat şuan ne yapmalıyım yani biyopsi tarihi verildi bana? Ve sonucunu da doktorum bekliyor. Şuan olmak istemediğimi ve öncelikle kontrol edilmesini, izlenmesini istediğimi mi söylemeliyim?

7 Haziran 2014 13:10

Aynen öyle. Öncelikle takip edilmek ve kontrolünü yaptırmak istiyorum. Ameliyat ve girişimsel bir işlemi şu aşamada erken buluyorum diyebilirsin. Hiçbir hekim hastasının isteği dışında zorla bir tedavi uygulayamaz. Sadece yapılacka olan işlemin doğru ve yanlışlarını anlatmak zorundadır. Halkımız "doktor ne derse en iyisi odur" diye teslim eder sağlığını genellikle. Radyoloji uzmanı 6 ay sonra takip önermişken cerrahın da buna uyması gerekir normal şartlarda. Elinde de bu yönde bir rapor mevcut.

7 Haziran 2014 14:06
TB
Soru Sahibi

Tamam çok teşekkür ederim, umarım büyümezler ve anormal bir durum olmaz. Çok sağolun yardımlarınız, yol gösterdiğiniz ve bilgilendirdiğiniz için. Mesleğinizde en iyi yerlere gelmenizi ve başarılarınızı dilerim. Sevgiler..

8 Haziran 2014 23:43

Çok teşekkür ederim. Merak etme kimse büyütmez. Senin kararın her zaman ilk plandadır. "Bir doktor abime sordum o öyle dedi" dersin olmadı :) Sevgiler.

9 Haziran 2014 01:20
TB
Soru Sahibi

Merhabalar. Haftalar sonra yine ben:) Söyledikleriniz doğrultusunda aslında biypsiden vazgeçmiştim fakat ailem "o kadar randevu aldık içimiz rahat etsin bari" deyince iyi gireyim madem dedim ve girdim. Acılı olmaz dedi herkes fakat yerine göre öyle bir acılı oluyormuş ki.. 2 ayrı kitleden oldu. İlki çok acı verdi onun nedeni meme ucuma yakın olduğundanmış, kitlenin içine girince hücre gelsin diye hafif ileri geri sağ sol yapılıyor ya işte o an sinirlerim o kadar acıdı ki.. Fakat tam tersine 2. Sini 0 hissettim diyeblirim. Neyse ki bu olayı atlattığım için çook mutluyum. Rahatladım. Ve kanser değilmiş negatif çıktı. Ki zaten düşük bir ihtimaldi. Sonucu sizinle paylaşmak istedim. Bana doktorum negatif sıkıntı yok 6 ay sonra kontrole gel dedi sadece ama ben sizin sayenizde hastalığımı çok iyi tanıyorum. Yardımlarınız ilginiz için tekrardan teşekkürler, iyi günler dilerim.

10 Ağustos 2014 01:12

Sevgili bahar, tekrar merhabalar :) Her ne kadar zaten böyle çıkacağını önceden tahmin etmiş olsak da en azından soru işareti kalmayacak şekilde emin olduk. Hem içinin rahatlamış olmasına, hem sonuçların iyi çıkmasına hem de önceden söylediklerimde yanılmamış olmama sevindim. Umarım bundan sonra da canını sıkacak bir gelişme olmadan takiplerine devam edersin. Sevgilerimle ! :)

10 Ağustos 2014 18:39
Uzm. Dr. Oğuzhan Yılmaz
Uzm. Dr. Oğuzhan Yılmaz Radyoloji

Yazar toplam 482 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Covid-19 Uzm. Dr. Oğuzhan Yılmaz
beyin mr incelemesi Uzm. Dr. Oğuzhan Yılmaz
Gloitik odak Uzm. Dr. Oğuzhan Yılmaz
Hocam lütfen yardım edin Uzm. Dr. Oğuzhan Yılmaz
Reaktif lenf nodu Uzm. Dr. Oğuzhan Yılmaz
Radyoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube