Soru Sahibi
30 Ekim 2019 14:04

Tik bozukluğu

Merhaba Yusuf bey, arşivleri gezerken sizin tik bozukluğu olan bir hastaya enfeksiyon ihtimalinden bahsettiğinizi gördüm ve ilgimi çekti. Acaba bu bahsettiğiniz streptokok enfeksiyonu yani PANDAS mıdır? Ben 31 yaşındayım ve babamda da bulunan kaygıyla aşırı artan tiklerim var. Hiçbir psikiyatrist bu enfeksiyon ihtimalinden bahsetmezken sizin bahsetmenizi takdir ettim gerçekten. Ben de bu konuda çok şey okudum ve ilgimi çekti. Acaba bunu hangi branş yapar ve hangi tahlili ister? Benim 17 yaşımda başlayan kronik bozukluk denilen tiklerimin de bu sendromla ilgisi olabilir mi? Antipsikotik dışında tedavisi var mıdır Şimdiden teşekkür ederim.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Uzm. Dr. Yusuf Karaer
Uzm. Dr. Yusuf Karaer
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

Merhaba öncelikle teşekkür ederim. Evet PANDAS’ı kastetmiştim. Hacettepede çalışırken böyle birkaç hasta görme şansım olmuştu. Ama bu durum bazı karakteristik özellikleri olan bir hastalık. Ani başlangıçlı takıntılar, kıvrılma-bükülme şeklinde hareketler (koreiform-yılanvari) vokal (ses) tikleri ortaya çıkar ve kişilik değişiklikleri de eşlik edebilir. Bahsettiğime benzer şikayetleriniz varsa bir enfeksiyon uzmanına başvurabilirsiniz. Tedavide hem enfeksiyon ilaçları hem de nöropsikiyatrik ilaçlar birlikte kullanılabiliyor. Tedavi yanıtı farklılık gösterebiliyor ne yazık ki. Net bir şey söylemek çok doğru olmayabilir.

31 Ekim 2019 20:58
Soru Sahibi

Anladım Yusuf bey teşekkür ederim, benim şikayetlerim tam olarak bu yönde değil. 17 yaşımda başlayan babamda da var olan kronik motor tiklerim var göz kırpma vb şekilde. Yalnız asıl sorunum şu ben birkaç sene öncesine kadar çok net baskılıyor hiç sorun yaşamıyordumi. Ancak son 3-4 senedir kaygı bozukluğu teşhisiyle beraber bazı anlarda tik dürtüsü inanılmaz artıyor. Birkaç kez antipsikotik denendi fakat hepsi çok kötü etkiler yaptı,üstelik hiç fayda görmedim. Bazen tikleri benim takıntılı düşüncelerim artırıyor bundan eminim. Çünkü “kesin şimdi tikler gelir” diye düşündüğümde inanılmaz bir kaygı atağı geçiriyorum ve her şey zorlaşıyor. Hiç anksiyolitik ve antidepresan kullanmadım, verilmesine rağmen önyargılı davrandım. Sizce kullanmak fayda gösterir mi? Ve bu rahatsızlığın tek çözümü antipsikotik midir? Yurtdışında tıbbi kenevir yağı veya ilacı üzerine etkin tedaviler olduğunu okuyorum. Ülkemizde de bu tür tedaviler var mıdır? Uzun sorularım için affınıza sığınıyorum, bilen birine danışmak iyi geliyor insana. Kolay gelsin teşekkürler.

31 Ekim 2019 21:24
Uzm. Dr. Yusuf Karaer
Uzm. Dr. Yusuf Karaer
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

Tik bozukluğunda beynin bazı bölgelerinde dopamin artışı oluyor. Antipsikotikler de dopamin azaltıcı etki gösteriyor. Bundan dolayı da tik bozukluğu tedavisinde kullanılabiliyor. Genel olarak da tiklerle ilgili olumlu etkiler görürüz ama çoğu antipsikotik pek çok yan etkiler yaptığı için sonuç çok memnun edici olmayabiliyor. Ancak bazı vakalarda, sizdeki gibi tikler kaygıyla çok ilişkili olabiliyor. Bu vakalarda kaygı giderici tedaviler, tiklere de iyi gelebiliyor. Denemenizi öneririm. Bunun yanında Bilişsel Davranışçı Terapiler (BDT) de denenebilir. BDT uygulayan bir uzmana da ulaşabilirsiniz. Geçmiş Olsun...

31 Ekim 2019 21:48
Uzm. Dr. Yusuf Karaer
Uzm. Dr. Yusuf Karaer Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

Yazar toplam 115 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Tik Uzm. Dr. Yusuf Karaer
Sünnet Uzm. Dr. Yusuf Karaer
Otizm mi Uzm. Dr. Yusuf Karaer
Disleksi Uzm. Dr. Yusuf Karaer
6 yaş tacizi Uzm. Dr. Yusuf Karaer
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Aydan Hajdini Erenel
Uzm. Dr. Aydan Hajdini Erenel Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Dr. Öğr. Üyesi Sevgki Chodza Oglou
Dr. Öğr. Üyesi Sevgki Chodza Oglou Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Doç. Dr. S. Burak Açıkel
Doç. Dr. S. Burak Açıkel Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Uzm. Dr. Aziz Kara
Uzm. Dr. Aziz Kara Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Dr. Gaye Didem Çabukoğlu
Dr. Gaye Didem Çabukoğlu Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube