Hocam merhaba. Benim sol kaburga altında yemek uesikten sonra ağrı batma bunu takiben yanma şişkinlik hayya yanlara sırta vuran ağrı oluyor. Fakat gazete çıkardoktan sonra yada dışkıladıktan sonra büyük ölçüde rajaylama oluyor. Tüm batın usg çekildi temiz çıktı. Kan tahlillerim yapıldı temiz çıktı. Sadece demir 28 ve ferritin 11 çıktı. Bende 2018 yılından beri düzenli olarak senede 4 kere kan bağışı yapıyorum. Ve ecopirin içiyorum. Bunları hocamıza iletince demir eksikliğinin sebebinin kan bağışı yapmak ve ecopirine ve demirden yetersiz beslemeye bağlı olduğunu söyleyip oroferon verdi. Şu an kullanıyorum. O ilaçda dışkı renginde değişiklik ve hafif karın krampları yapıyor. Bazen ishal bazen kabız şeklinde dışkılama oluyor. Benim sorum 1.si bu sol kaburga altı batma sancı yemek sonrası özellikle gelişen bu durumun sebebi ne olabilir. 2.si düzenli kan bağışı yapmak ve uzun süreli ecopirin kullanımı demir eksikliğine yol açar mı? Ayrıca panik atak ve anksiyete hastasıyım. Durumum da tehlikeli bişey varmı şeklinde imtermer araştırmaları bu yakınmaları dahada alevlendiriyor. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
Geçmiş olsun, demir eksikliği büyük ihtimalle düzenli kan bağışı ile ilgili ve kan değerleri normalse (Hb, hematokrit), demir düşük olsa bile tedavi gerekmez. Şikayetlerinize gelinde irritabl bağırsak sendromu ile uyumlu. Bu kalın bağırsağın fonksiyonel hastalığıdır. Fonksiyonel hastalıklar aynı zamanda bağırsak-beyin etkileşimi bozukluğu olarak da adlandırılır. Yani stres, kaygı vb durumlar şikayetleri tetikleyebilir. Fonksiyonel hastalıklar maalesef kroniktir ancak başka hiçbir hastalığa dönüşmez. Şikayetleriniz sizi çok rahatsız etmiyorsa tedavi gerekmez. Günlük yaşantınızı etkiliyorsa meteospasmyl kap 3X1 kullanabilirsiniz. Kullanırsanız üç hafta sonra tekrar yazarsınız.
Anladım hocam. Kan bağışı demir eksikliği sebebi ise korkulacak bişey yok sanırım. Kaçak vs gibi. Hgb 15.2, HCT 44.8 hocam. Aynen hocam şikayetler yemek sonrası özellikle de soğan Kuru fasulye vs gibi yiyecekler yedikten sonra hatta bazen rüzgar yedikten sonra sol kaburga altı batma hatta bazen şiddetli batma sancı işte sırta bele yayılan ağrı gaz şişkinlik vs durumlar oluyor. Hatta böyle midede yada o sol kaburga altında atma gibi damar atışı gibi yada orda sanki bişey tıkanmış gibi bir durum oluyor. Geğirme isteği vs oluyor. Ama dışkılama ve gaz çıkarma sonrası şikayetler hafifliyor yada beslenmeye dikkat edince.Geceleri uykumdan uyandıran ağrı, ateş, kilo kaybı, sürekli ishal veya sürekli kabızlık, iştah kaybı gibi durumlarım da yok. Kan değerlerim de anormal bir durum yoktu hocam hepsi ilgili değer aralıklarında çıktı. Yani 30 ağustos kan bağışı yaptım 31 ağustosta tahlil için yaklaşık 6 tüp yine 6 Eylülde tahlil için yaklaşık 5 tüp ve 21 eylülde de yine demir vs için 5 tüp kan verdim demir hariç hepsi normal çıktı.Bu arada yaşım 34 hocam. Dediğiniz tedaviyi uygulayıp sizi bilgilendireceğim. Teşekkürler iyi görevler.
Geçmiş olsun
Hocam tüm cevaplarınız ve ilginiz için teşekkür ederim. Son kez rahatsız ederek bir şey sormal istiyorum. Sizin kıymetli tecrübelerinize göre bende ki bu demir eksikliğinin sebebi bağırsak yada mide kaynaklı olma ihtimali çok düşük mü? (bu arada gaitada gizli kan 2 kere bakıldı negatif çıktı) ve oroferon sizce demir depolarını doldurur mu? Birde bu ilacın karıncalama ile karışık kaşıntı tarzı bir yan etkisi var mıdır?
Tekrar geçmiş olsun, elbette gastrointestinal sistemden kayıp kesinlikle yok denemez ancak sizdeki demir eksikliğini kabaca kadınlardaki adet kanamasına benzetebiliriz. Adet gören kadınlarda demir eksikliği sadece kansızlık adetle ilişkilendirilemezse araştırılır. Hb değeri normalken ben demir tedavisi önermem.
Anladım hocam. Yani diyebiliriz ki düzenli kan bağışı yaparak kendi demir depolarımı kendim boşaltmışım. Zaten en son 2016 yılında bakılmış demirime yüksekmiş de yani normalmiş. Muhtemelen demirim uzun zamandır düşüktü ben es kaza bu tahlil sırasında öğrendim. Ama hgb ve hct hep normal çıkmış. Benim öncelikle kontrol etmem gereken kaygı ve bu hipokondriyazis durumu. Aslında vucudumun verdiği çoğu tepki stres kaygı ve bu hastalık hastalığı durumuna bağlı. Son bir kaç gündür vucutta genel bir parestezi bir kaeıncalaanla ve buna bağlı kaşınma var sanıeım buda stres ve psikolojik kökenli. Verdiğiniz kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim Sayın Hocam. Sizin gibi değerli bilim inaamaleo iyiki var. Nede olsa dünyaya ve ülkemize en çok gerekli olan şey net ve doğru bilgi. Çok teşekkür ederim kıymetli vaktinizi ayırdığınız için. İyi çalışmalar ve başarılar dilerim
Geçmiş olsun, bende teşekkür ederim.
Hocam merhaba meteospasmyl kullanıyorum. 3x1 ve iyi gelmeye başladı gibi. Gaz çıkışı vs daha rahat oluyor. Bu ilacı aç mı yoksa tok karnına mı alacam. Birde bu ilaçlar hafif karın ağrısı vs yapar mı? Bu aralar yemek öncesi veya sonrası hafif karında burkulma ve bunu izleyen gaz veya dışkılama oluyor. Yani bu karşındaki hafif burkulma kramp tarzı ağrılar ibs de mevcut mudur? Birde demir ilacı aldıktan sonra (ilacı bıraktım bu arada) midemde ve yemek borusunda hatta göğüs kafesi arkasında reflü gastrit tarzı yanma ve ağrılar oldu. Demir ilacı aldıktan sonra aslında karında sancılar vs hafif başladı. Yani ilaç öncesi ne mide yanması nede karın ağrısı vs şikayetlerim yoktu. Bu etkiler ilaçlara mı bağlıdır ve geçer mi zamanla. Saygılarımla.
Tekrar geçmiş olsun, meteospasmyl pek ağrı yapmaz, aslında beklentimiz ağrıyı azaltmasıdır. Demir rahatsız edebilir, ilacı değiştirebilirsin.
Sayın hocam tekrar merhabalar. Umarım iyisinizdir. Hocam ben demir ilacı kullanımını bitirip tekrar kan tahlilleri mi yaptırdım. Buna istinaden demirim 28 den 84 e ferritin 11 den 29 a çıktı. Hemoglobin 16.2 hct iste 48 civarı çıktı. Demir ilacı kullanıma bağlı reflü için ise razogen verildi faydasını baya gördüm. Fakat ben başka bir hocamız bu gaz ve şişkinlik şikayeti ile başvurdum. Karnımda gelip giden sancılarını vardo özellikle de bu demir ve mide koruyucu ilacı sonrası gelişen spazm tarzı ağrılar. Size ilk şikayetim de karın ağrısı veya reflü yoktu. Hocamız bir film istedi tüm karın ve sizin de teşhis ettiğiniz gibi ibs mevcut olduğunu buna bağlı olarak da splenik fleksura sendromu koydu. Yani gaz tüm bağırsakta birikmiş. Ayrıca fiziksel muayene sonucu ele gelen kitle vs yok dedi. Gaita da ggk iki kere yapılmış ve negatif çıkmış kan değerlerin normal ve demir kaçak olsa bu kadar yükselmez dedi. Yani ibs teşhisi net dedi. Ben de hastalık hastası sendromu ve anksiyete olduğu için kolonoskopi gerekir mi hocam hani ekarte etmek için organik sebebleri diye sordum. Zaten dedi ggk negatif film de gaz çok açık belli. Splenik fleksura bölgesi yani şikayetin olan batma tarzı ağrılar bu bölgede mevcut ve kilo kaybı ateş gece uyandıran ağrın yok iken 35 yaşında birine kolonoskopi yapmaya lüzum yok çünkü yapsak da teşhis değişmeyecek dedi. Tranko buskas d ve b vitamini yazdı. Meteospasmyl midemde de yanmaya Sebeb oldu. Hocam ibs yada spastik kolit yada splenik fleksura sendromu göbek bölgesinde hatta kasığa kadar yayılan sık olmayan fakat gelip giden spazm tarzı sancı veya ağrı yaparmı hatta bele sırta vurur mu gaza bağlı ibs ağrıları. Dediğim gibi gece bazen evet hafif sandım oluyor ama yan dönünce veya gaz çıkarınca yada dışıklama sonrası hafifliyor. Teşhis konusunda ve uygulanan tedavi için değerli görüşleriniz nedir hocam? Saygılarımla.
Tekrar geçmiş olsun, bence tanıdoğru tedavi de uygun.
Hocam çok teşekkür ederim. İbs de yemek yerken, yemek sonrası gelip giden tarzda sol alt karın ve göbek bölgesinde sancı ve spazm tarzı karın ağrıları olması da normal midir? Ve tranko buskas gibi ilaçlar etkisini ne zaman göstermeye başlar 4 ilaç aldım şu ana kadar. Tüm sorularımı sıkılmadan cevapladığınız için çok teşekkür ederim.
Tekrar geçmiş olsun, bu ağrılar İBS’de yaşanabilecek şikayetlerdir. Tedavide bazen ilk kullanılan ilaçlarla şikayetler düzelebilir ancak optimal fayda üç hafta sonra ortaya çıkar.