KM
Soru Sahibi
20 Kasım 2018 09:43

ortodonti sonrası bozulma hakkında?

Hocam merhaba Diş telim çıkalı 6 ay oldu ilk sabit plastik kalıp sonra arka dişlerw retainer takıldı Lakin üst dillerden biri yine kaydı içe doğru ve boşluk oluştu Doktora gittim Alt dişler çarptığı için dedi ve alt dişleri biraz kesti 1 hafta sonra tekrar gel dedi Ancak hala düzelmedi Bu tür durumlarda ne yapıyorsunuz Tekrar tel mi takılıyor Kısmi tel takımı oluyorsa kismi mi takılıyor Beni aydınlatırsınız sevinirim Bi de bu durum için tekrar ücret ödenmemesi gerekir değil mi Çünkü doktor o durumu ön görmeliydi Teşekkür ederim vereceğiniz cevaplar için şimdiden

0
1 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (1)
Dr. Öğr. Üyesi Volkan Aykaç
Dr. Öğr. Üyesi Volkan Aykaç
Diş Hekimi , Ortodonti (Çene-Diş Bozuklukları)

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederiz. Ortodonti sonrası retansiyonun ve relapsın çok detaylı olarak hastalara açıklanması ve planlanması gerekmektedir. Tedavi sırasında gerekli yerin sağlanması, fonksiyonel hareketlerin değerlendirilmesi, dilin istrahat pozisyonunun ve dil itiminin incelenmesi, tedavı başında relapsa sebep olabilecek faktörlerin belirlenip alınabilen önlemlerin alınması sonrasında relaps minimuma indirilmektedir. Tüm önlemlerin alınması bazı durumlarda relapsın istenen sınırların ötesine geçmekte nadiren yeterli olamayabilmektedir. Bu durumun detaylı tekrar muayenesi ve gerekirse kısa bir tedavi sonrası tekrar önlem alınmasını gerektirebilir. Ömür boyu mezializasyon yani dişlerin öne doğru hareketi önlenemeyen bir fizyolojik harekettir. Devamlı yumuşak ve rafine gıdalarla beslenilmesi dişlern arayüzünde meydana gelmesi gereken aşınmaların olmamasına sebep olmakta ve bu da ön dişlerde dar olan arayüz kontaklarında bozulmalara ve çapraşıklıkların oluşmasına sebep olmaktadır. Ortodontik planlamanın deraylı analizler sonrası ideal şekilde yapılması ve yeterli süre retansiyonun sağlanması, tedavi bittiğinde ve çevre kemik dokuları 6 ayda boşlukları doldurup sonraki 6 ay olgunlaştıktan sonra o yaşta kendi dişlerinizin yeni mevcut duruma adapte olmasını sağlamaktadır. Bu süreçten sonrası fizyolojik hareketlerin olmasına da mani olmak istenirse lingual retainer tarzı kalıcı sabit retansiyon önlemleri alınabilmektedir ancak bunların 6 ayda bir kontrol altında kalması 1. yılda veya 5. yılda çıkartılmasının hasta ile konuşulması önerilmektedir. Kısa sürede oluşan bu çapraşıklık çok kolayca kısa sürede düzeltilebilecek olup, relaps meğilinin tespit edilmesini sağlamış olacaktır. Arzu derseniz hekiminize tekrar başvurup kısa sürede probleminizin çözülmesini ve retansiyonun tekrar planlanmasını talep edebilirsiniz. Sağlıklı gülüşler.

30 Kasım 2018 17:27
Dr. Öğr. Üyesi Volkan Aykaç
Dr. Öğr. Üyesi Volkan Aykaç
Diş Hekimi , Ortodonti (Çene-Diş Bozuklukları)

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederiz. Ortodonti sonrası retansiyonun ve relapsın çok detaylı olarak hastalara açıklanması ve planlanması gerekmektedir. Tedavi sırasında gerekli yerin sağlanması, fonksiyonel hareketlerin değerlendirilmesi, dilin istrahat pozisyonunun ve dil itiminin incelenmesi, tedavı başında relapsa sebep olabilecek faktörlerin belirlenip alınabilen önlemlerin alınması sonrasında relaps minimuma indirilmektedir. Tüm önlemlerin alınması bazı durumlarda relapsın istenen sınırların ötesine geçmekte nadiren yeterli olamayabilmektedir. Bu durumun detaylı tekrar muayenesi ve gerekirse kısa bir tedavi sonrası tekrar önlem alınmasını gerektirebilir. Ömür boyu mezializasyon yani dişlerin öne doğru hareketi önlenemeyen bir fizyolojik harekettir. Devamlı yumuşak ve rafine gıdalarla beslenilmesi dişlern arayüzünde meydana gelmesi gereken aşınmaların olmamasına sebep olmakta ve bu da ön dişlerde dar olan arayüz kontaklarında bozulmalara ve çapraşıklıkların oluşmasına sebep olmaktadır. Ortodontik planlamanın deraylı analizler sonrası ideal şekilde yapılması ve yeterli süre retansiyonun sağlanması, tedavi bittiğinde ve çevre kemik dokuları 6 ayda boşlukları doldurup sonraki 6 ay olgunlaştıktan sonra o yaşta kendi dişlerinizin yeni mevcut duruma adapte olmasını sağlamaktadır. Bu süreçten sonrası fizyolojik hareketlerin olmasına da mani olmak istenirse lingual retainer tarzı kalıcı sabit retansiyon önlemleri alınabilmektedir ancak bunların 6 ayda bir kontrol altında kalması 1. yılda veya 5. yılda çıkartılmasının hasta ile konuşulması önerilmektedir. Kısa sürede oluşan bu çapraşıklık çok kolayca kısa sürede düzeltilebilecek olup, relaps meğilinin tespit edilmesini sağlamış olacaktır. Arzu ederseniz hekiminize tekrar başvurup kısa sürede probleminizin çözülmesini ve retansiyonun tekrar planlanmasını talep edebilirsiniz. Sağlıklı gülüşler.

30 Kasım 2018 17:28
Dr. Öğr. Üyesi Volkan Aykaç
Dr. Öğr. Üyesi Volkan Aykaç Diş Hekimi , Ortodonti (Çene-Diş Bozuklukları)

Yazar toplam 38 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Kaplama dişlere ortodonti Dr. Öğr. Üyesi Volkan Aykaç
Ortodonti tedavi sonrası Dr. Öğr. Üyesi Volkan Aykaç
Çene ağrısı Dr. Öğr. Üyesi Volkan Aykaç
kanal tedavisi Dr. Öğr. Üyesi Volkan Aykaç
ortodonti tedavisi Dr. Öğr. Üyesi Volkan Aykaç
Ortodonti (Çene-Diş Bozuklukları) İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dt. Fatma Nazik Ünver
Uzm. Dt. Fatma Nazik Ünver Ortodonti (Çene-Diş Bozuklukları)
Dr. Dt. Berkant Sum
Dr. Dt. Berkant Sum Ortodonti (Çene-Diş Bozuklukları)
Dr. Dt. Ömer Riyadoğlu
Dr. Dt. Ömer Riyadoğlu Ortodonti (Çene-Diş Bozuklukları)
Dt. Hakan Karani Kişioğlu
Dt. Hakan Karani Kişioğlu Ortodonti (Çene-Diş Bozuklukları)
Uzm. Dr. Dt. Cihan Güllü
Uzm. Dr. Dt. Cihan Güllü Ortodonti (Çene-Diş Bozuklukları)
Facebook Twitter Instagram Youtube