ao
Soru Sahibi
3 Temmuz 2020 22:13

Kronik geçmeyen kabızlık şişkinlik sorunu

Hocam 10 yildir kronik kabizlik ve beraberinde aşırı şişkinlik gaz ve zaman zaman sol karın altına giren kramplar oluyor. Kabızlıktan kastım 2_3 güne bir tuvalete çıkmama rağmen hep yarım ve rahatlamadan şekilde çıkmak. Yani dışkı kıvamı yumuşakda olsa sertte olsa fark olmuyor hatta ishal olsa bile bende rahatlama olmuyor yine yarım yamalak rahatlamadan çıkıyorum. Yarı kolonoskopi 1kez ve gaita idrar kan vs tahlilleri 2-3 yaptırdım bir bulguya rastlamadılar. Sadece iç hemoroid oldugum ama önemsiz bir hemoroid olduğu söylendi. Zaman zamanda ıkınmaya bağlı tuvaletten sonra makat ve çevresine kramplar oluyor ama hep değil cok zorlandigimda. Birçok müshil laktesif surup hap vs denedim geçici rahatlama oldu ve daha sonraları geçici rahatlık bile sağlamadı bu ilaçlar boşa içtim osmolac dulcolax dulcosoft bekunis x-m duspatalin debridat pankreoflat gibi.. Resmen çoğu zaman boş içmiş oldum maalesef. Sadece tek atımlık dışkı oluyor ondan sonra ikinci refleks çoğu zaman gelme eğiliminde olmasına rağmen bir türlü çıkış olmuyor. Bunun yanında da birkaç farklı probiyotik kullandım son zamanlarda 1-2 ay ama yine verim alamadım. Şimdi hocam enterogermina yı baya methettiler şu an onu deniyorum sizce bu probiyotik nasıl etkili olur mu ve aç tok sabah aksam ne zmn içmek en etkili olur artık denemediğin şey kalmadı sebze meyve lif ağırlıklı beslenme günde 8-10 bardak su 5'ten fazla farklı doktora göründüm dahiliye gastro tahlil tetkik ilaç vs bir türlü sorun çözülmedi 10 yıldır. La Karın Ultrason çektirtmişti doktor 2-3 yıl önce sonra kısa video şeklinde bilgisayardan izleyince bana bağırsakta hareketlerin çok yavaş olduğunu söyledi ekranda. Ama verilen ilaçlar hep aynı ve bana hiç yaramıyor sizin daha farklı Önerilerini olabilir mi bir de enterogermina sorumu yanitlarsaniz sevinirim çok teşekkürler hocam iyi çalışmalar..

0
4 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (4)
Prof. Dr. Muammer Kara
Prof. Dr. Muammer Kara
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Geçmiş olsun Probiyotiklerin karşılaştırmalı çalışması yok, hepsinin etkileri muhtemelen benzer. Aç tok fark etmez. Şikayetlerinize gelince, yaptırmadıysanız bir kez kolonoskopi yaptırmanızı tavsiye ederim. Sonrasında tekrar görüşelim.

4 Temmuz 2020 10:03
ao
Soru Sahibi

Hocam sigmoidoskopi yaptirmistim 2016 sonlarında 55 cm bakildigi söylendi

7 Temmuz 2020 23:59
Prof. Dr. Muammer Kara
Prof. Dr. Muammer Kara
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Buna dikkat etmemişim, sigmoidoskopi yeterli. Şişkinlik ve ağrı açken mi sizi daha çok rahatsız ediyor, yemek sonrası mı? Uykudan uyandıran şikayetleriniz oldu mu? Zorda olsa büyük abdest yaptığınızda şikayetlerinizde azalma oluyor mu?

8 Temmuz 2020 09:19
ao
Soru Sahibi

Uykudan uyandıran hatirlamiyorum ama özellikle uyandıktan sonra karin Kisminda kivrandiran sancilar ara sıra oluyor ve özellikle *** *** ** arasi çok fazla oluyordu şimdi nistepen biraz daha az ama devam ediyor. disari çikamiyordum çıksam disardada oluyordu bagirsak spazmlari. Gaz aşırı fazlaydı ve hala da fazla normale göre doktorlar da fark etti bunu söylediler. Ki zaten ben yaşıyorum. Bağırsak hareketleri çok yavaş hissediyorum. Boy 1.78 kilo 69-70 ama hocam tişört bile giysem hamile gibi özellikle alt göbek kısmı çok gergin ve şişkin duruyor yani bu kilo değil görünen ama cok belirgin. Göbek kısmının Boyuma göre bu kadar belirgin olmasi imkansiz. Özellikle alt karın sol göbek kısmında da şişkinlik sağ karın kısma göre çok belirgin birçok kez ölçtüm yani sol göbek kısmı bariz öne çıkıyor zaten çıplak gözle bakıldığında bile belli. Gaz çıkarmakta bile problem oluyor onu bile yeteri kadar yapsam biraz ratatlarim ama o da çok yetersiz. büyük tuvaletede ortalama 2-3 güne bir çıksam da çıktıktan sonra rahatlamıyorum çünkü tam boşaltma yapamamaya bağlı karnım dahada gerginleşiyor yarım çıkınca ve bağırsakta hep atık kalıyor karın kısmı şişkinlik hiç inmiyor. Ama buna tezat olarak idrara da aşırı fazla çıkıyorum. Büyük tuvalet çok az idrara neredeyse her yarım saatte bir. Çok da su içen biri değilim ortalama günlük 9-10 bardak civari. Doktor önerisiyle farkli zamanlarda Duspatalin ve debridat 1er kutu kullandim onlarda fayda etmedi zaten diğer bütün kullandiklarimida yazdim. Ultrason raporunda herşey normal çıkmasına rağmen pankreas yoğun barsak gazı superpozisyonu nedeni ile izlenmedi yazılmış. Sigmoidoskopi sadece inaktif hemeroid pakeleri izlendi bulgusu var diğer herşey normal izlendi. Bunun dışında 1-2 sene önceki yaptirdiğim tahlillere baktigimda b*** *** **larda lenfosit sayısı 4,30larda. Bu tahlilleri 2-3 kez yaptirdim 2 yıl içinde ve bunlar hep bu şekilde seyretti. Bir eçara efexor diye bir ilaç kullanmistim yine 2016 yılı. O zaman hocam bir ara rahat çıktım büyük tuvalete 2ay filan kullanmistim sonra biraktim stres kaygı sorunlar için psikyatriye gitmistim o şekilde kullanmıştım ilgisi var mıdır bilemem ama. TEŞEKKÜRLER

8 Temmuz 2020 23:04
Prof. Dr. Muammer Kara
Prof. Dr. Muammer Kara
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Tekrar geçmiş olsun Şikayetleriniz İBS gibi görünüyor. Bu kalın bağırsağın fonksiyonel hastalığıdır. Fonksiyonel hastalıkların diğer adı da bağırsak beyin etkileşimi bozukluğudur. Yani kaygı, stres, üzüntü, korku gibi durumlarda mide bağırsak sistemi de etkilenir ve pek çok farklı şikayet ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar maalesef sizin de yaşadığınız gibi kronik hastalıklardır ancak başka hiçbir hastalığa dönüşmezler. Size önerim bir ay süre ile meteospasmyl kapsül 3X1, trankobuskas 1X1 (gece yatmadan) kullanın ve sonra tekrar yazın.

9 Temmuz 2020 09:33
ao
Soru Sahibi

Hocam pardon aç-tok mu şişkinlik rahatsizlik daha çok hissediliyor diye sormuşsunuz Aslında iki durumdada rahatsiz edebiliyor ama birşeyler yedikten sonra daha belirgin. birde özellikle hamurlu salçalı şeylerde ve sıvı aldıktan sonra su-meşrubat fark yapmiyor ikisi de şişkinliği rahatsizlik artırıyor. Saatlerce geçmiyor birşey yemeye içmeye korkar oldum artik. Ama bazı günler sabahlar uyandıktan sonra olan gaz sancisi şeklinde kendini gösteren rahatsizlik aç karna oluyor o da birkaç saat sürebiliyor. İshal gibi yoğun sancılar oluyor tuvalete çıktığımda yine atığın dörtte ikisi bile atılmıyor. Bir de acı biber turşu domates elma patates kızartma gibi şeyler yediğimdede bunlarda barsaklarda spazm ve ağrıya neden oluyor bunlar yaşayarak tespit ettiklerim. Bir de atlamadan geçmeyin yine 7-8yıldır da kalpte ekstrasistol tekleme şeklinde çarpıntılarda oluyor hocam 3-4sene öncesine kadar bu teklemelerdendışarı bile çıkamıyordum şimdi biraz daha tolere edilir ama geçmedi şu an bile *** *** ** arasi ekstra oluyor ve bu rahatsizlik da bu 2012de günlük 1000 civarlarında tekleme olarak ortaya çıktı. Birçok kardiyolog yedim holter filan baktilar tam bir tanı koymadilar stres yada genetik olabileceği söylendi vs. Tam kesin tespit için eps dedi bazısı. bazısıda sayının az olduğundan dolayı eps gerek yok dedi ama tekleme rahatsizliği sayı azda olsa tüm psikilojiyi etkiler yaşayan bilir. yani bu sorun agir şişkinlik kabizlik sorunundan 1-2yıl sonra olmaya basladi. Dipnot olarak acaba ilişki olabilirmi ikisi arasinds diye belirtmek istedim yoksa ilgi alanınız olmayabilir. Şöyle örnek vereyim yanlış bir gözlem olabilir ama mesela yılda 2 yada 3 de olsa rahat boşaltım olduğu zamanlar olursa o zaman çarpıntılarda hafiflediğini gözledim. Son olarak önerdiğiniz ilaçları birkaç ay önce trankobuskas günde 1 olarak 1kutu kullandım ama kabızlık şişkinlik olarak malesef bir fark yaratmadı ve meteospsmyl da son 2-3 yılda farklı zamanlarda 1er kutu günde 3-4kez kullandım ama bu da sorunlarda bir fark malesef yaratmadı. Bunun yanında pankreoflat motilium duspatalin panto vs gibi ilaçlarda fark yaratmadı. Bir tek bir önceki yazımda dediğim gibi efexor kullanmistim 2ay kadar 2016 sonlarında kaygı stres çarpıntı vb durumlar için o zaman şaşırtıcı olarak bir rahatlama olmustu barsak ve kabizlik anlami da ama kesin olarak onunla ilgisi var mi yok mu kesin olarak sizler bilirsiniz. Yine siz aynı şekilde söylediğiniz ilaçları kullanmamı isterseniz kullanirim. Ben 1er kutu kullanmistim belki ikiser kutuda etki oluyordur, aç tok vb. Fark ediyor olabilir. Yada daha farkli Önerileriniz de olursa denemediğim onlarında deneyebilirim. Nasıl uygun görürseniz. Vaktinizi aldığım için kusura bakmayın lütfen teşekkürler iyi çalışmalar...

9 Temmuz 2020 15:01
Prof. Dr. Muammer Kara
Prof. Dr. Muammer Kara
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Lütfen biraz kısa yazın, başını okurken sonunu unutuyorum.

9 Temmuz 2020 21:34
Prof. Dr. Muammer Kara
Prof. Dr. Muammer Kara
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Son yazdığım ilaçları isterseniz kullanın ve sonra tekrar yazın

9 Temmuz 2020 22:16
Prof. Dr. Muammer Kara
Prof. Dr. Muammer Kara Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Yazar toplam 1748 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Kansizlik Prof. Dr. Muammer Kara
Sağ karın boşluğunda Ağrı Prof. Dr. Muammer Kara
Mide bulantısı Prof. Dr. Muammer Kara
Karaciger enzim Prof. Dr. Muammer Kara
Tahlil, mr, ibs Prof. Dr. Muammer Kara
Gastroenteroloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Prof. Dr. Mustafa Cengiz
Prof. Dr. Mustafa Cengiz Gastroenteroloji
Doç. Dr. Nurettin Tunç
Doç. Dr. Nurettin Tunç Gastroenteroloji
Doç. Dr. Oktay Bulur
Doç. Dr. Oktay Bulur Gastroenteroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube