Hocam iyi günler 27 yaşımdayım 16 yaşında bilateral sag grade 4 sol grade 2 vur sebebi ile tedavi oldum.o dönemde kreatinin 1.1-1.2 arasında idi.delix 2.5-5 mg kullandım.ilerleyen dönemde yıllık nefroloji uzm takiplerimi yaptırdım 4 senedir diovan 160 kullanıyorum krea degerlerim 1.3 civarında idi. En son 6 ay önce kre 1.28 üre 32 ürik asit 5.7 kreatinin klirensi 79 idi dün kontrol kanı aldırdım sağlık ocagında kreatinin 1.44 üre 39 ürik asit 6.1 geldi.ek şikayetim yok.hocam lütfen yardımcı olur musunuz bu durum tehlikeli midir diyalize girmekten çok korkuyorum kreatininin artması anormal mi acaba birde kaç sene böyle diyetle son döneme kadar diyalize girmeden götürebilirim çocukluktan beri bu korkuyla psikolojim çok bozuldu yardımcı olursanız çok sevinirim
Sayın Yıldırım, 16 yaşınızda GFR yaklaşık 89 ml/dk iken; kreatinin 1.44 için , 27 yaşınızda GFR : 66 ml/dk değerine düşmüş. Yani, kabaca 11 yılda böbreklerinizde yaklaşık %22 oranında fonksiyon kaybı olmuş. Yıllık böbrek fonksiyon kayıp hızınız için %2 diyebiliriz. Bu hızla böbrek fonksiyonlarınızı kaybedecek ve GFR 10 ml/dk iken diyalize girecek olduğunuzu varsayalım. O zaman önünüzde diyalize kadar 25-30 yıllık bir süre var demektir. Ancak, araya giren enfeksiyon, diyabet, kanama, böbreğe zararlı ilaçlar, kalp hastalıkları vb böbreklerinizin ömrünü kısaltır. Şu sıradaki hızlı kayıp enfeksiyona, taşa, kan basıncınızın yüksek olmasına, kullandığınız diğer ilaçlara, içiyorsanız sigaraya bağlı olabilir. Düzenli nefrolojik kontrollerinizi aksatmamalısınız. Eğer, yakın zamanda yaptırmadıysanız, bir üriner ultrasonografi yaptırmanızı öneririm. İyi günler dilerim.
Teşekkür ederim hocam.peki benim böbreklerim şuan yüzde kaç çalışıyor? Gfr 66 ise kabaca Yüzde 66 diyebilir miyiz? Birde bundan sonraki hayatımda diyet olarak nasıl dikkat etmeliyim?
Mustafa Bey, GFR değeri yaklaşık olarak böbreğin çalışma yüzdesini gösterir. Yani, böbreklerinizin %66 çalıştığını söyleyebiliriz. Diyetinizde özellikle tuzu ve proteini ( et, süt ürünleri) kısıtlı tüketmelisiniz.
Teşekkür ederim hocam.peki bu şartlarda askerlik yapabilir miyim hocam askerlik riskli mi benim için.
Sayın Yıldırım, Askerlik için güncel kurallar ve koşullar nedir bilmiyorum. Ancak, bilateral hidronefroza bağlı böbrek işlev bozukluğunuz varsa, eskiden askerlik yapmazdınız. Bu işlemleri de asker hekimler yapardı. Şimdi, uzman asker hekimler yok. O nedenle, sistem nasıl işliyor bir fikrim yok. İyi günler dilerim.
Hocam teşekkür ederim,tekrar sizi mesgul ediyorum kusura bakmayın iki hafta diyetime dikkat ettim tekrar tahlil baktırdım kreatinin 1.44 ten 1.35 e üre 39 dan 32 ye düştü bu verilerle ckd epi egfr de yüzde 72-73 gözüküyor böyle dalgalanmalar olabilir mi yoksa geçenki yüksek cre üre diyete dikkat etmemekten kaynaklımı o degerlerler yüzde 66 iş görüyor şeklinde yorumlamıştınız hocam şimdi 72 civarı çıkıyor bu kafamı karıstırıyor açıkçası
Sayın Yıldırım, Kreatinin testi, kararlı olmayan, laboratuvarlar arasında farklılık gösteren bir testtir. Pek güvenilir bir test olmamakla birlikte, maliyetinin düşük olması dolayısıyla vazgeçilmesi kolay değildir. Ayrıca, araya giren hastalıklar, enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar, yediklerimiz, içtiğimiz su miktarı gibi etkenler serum kreatinin düzeyini etkiler. GFR'ye güvenilmez ise, 24 saatlik idrar biriktirmek ve "kreatinin klirensi" testi yapmak daha uygun olur. Kreatinin, dolayısıyla GFR'de bu tür oynamalara sık rastlanır. İyi günler dilerim.
Hocam teşekkür ediyorum, tekrar bi sorum olacak beslenme konusunda tuz sıfır mı tüketmeliyim az mı tüketmeliyim farklı şeyler okuyorum bu konuda, tuzun az da tüketilse bile böbrek hasarını ilerlettiği de yazıyor, hiç tüketilmezse de sorun olabilecegi söyleniyor.Aynı şey et süt gibi proteinler içinde geçerli kendi doktorum hiç prot kısıtlamadı ama nette kbh hastaları için 40 gr protein die okuyorum.bunun için ne yapmalıyım kby nin en azından yavaşlatılması için nasl beslenmeliyim? Birde karpuz, semiz otu, maydanoz gibi sebzeler faydalı old söyleniyor bilimsel bi dayanagı varmı? son olarak suyu ne kadar içmeliyim? Nefrologlarin kimi 3 litre diyor kimi 2 saatte bir 150 cc diyor.Açıkcası gerçek bir diyet yaparak dialize uzun süre girmek istemiyorum.Genç yaşta bunun tedirginliğini yaşıyorum.
Sayın Yıldırım, Kronik böbrek hastaları için önerilen günlük tuz alımı 5 gram, sıvı miktarı ise *** *** ** ml arasıdır. Böbrek işlevleri %50nin altına düşünce protein kısıtlamasına gidilir. Sizin ihtiyacınız yok. İyi günler dilerim.