Merhabalar hocam. Geçtiğimiz haftalarda 4 sene önce yapılan ön üst dişimdeki kanal tedavisini yenilemeye başladık. Dişlerimin arkasında retainer tel mevcut ve pekiştirme tedavisi için şeffaf plak kullanmaktayım. Yapılan geçici dolgunun peşine şeffaf plağı taktım. Şuan sanki geçici dolgu olan tarafta yükseklik hissediyorum fakat bu yükseklik bazen kayboluyor. Diş hekimim geçici dolgudan sonra yükseklik kontrolü için kapat aç yaptı. Acaba bu neyden kaynaklı, gerçekten yükseklik var mı? Var ise nasıl anlayabilirim. Bir sonraki randevum 3 hafta sonra. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba. Geçmiş olsun Ramiz bey. Geçici dolgu yaptıktan sonra hekiminizin plakla beraber yükseklik kontrolü yapmış olması gerekir. Hekiminizin şeffaf plak kullandığınızı biliyor mu bilmiyorum ama anladığım kadarıyla plak takılmadan yükseklik kontrolü yapılmış. 3haftayı beklemeden hekiminizi arayıp durumu izah edip yüksekliğin alınmasını tavsiye ederim.
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Şeffaf plağı rahat takabiliyorum. Benim hissettiğim yükseklik plak kullanmadığım zamanlarda. Belki de bana öyle geliyor emin değilim. Yükseklik olup olmadığını nasıl anlayabilirim.
Yükseklik olduğunu hissediyorsanız büyük ihtimalle yükseklik vardır. Çene hareketleri sırasında da hissettiğiniz bir yükseklik olabilir. Hekiminizden tekrar kontrol etmesini rica edebilirsiniz. Biz hekimler bazen yüksekliği klinikte fark edemeyebiliyoruz. Yüksekliği kontrol ederken aç kapa ve yan hareketlerini kontrol ederiz genellikle. Çene hareketleri bunun dışında oldukça komplikedir ve fonksiyon sırasındaki bir erken temas olabilir. Böyle bir erken temas genellikle fonksiyon sırasında fark edilir. Hekiminize hangi çene hareketini yaparken yükseklik hissediyorsanız söyleyerek yönlendirebilir ve teması almasını sağlayabilirsiniz. Çok bariz değilse randevu gününü bekleyebilirsiniz. Oldukça barizse daha önce yüksekliğin alınmasında fayda vardır.
Hocam peki bu kanal tedavilerinde dişin içine konulan antiseptik ilaç için 4 hafta süre normal mi? İlaç etkisini yitirir mi bu sürede? Yitirirse ve ağrı olursa antibiyotik mi kullanmak gerekir?
Kanal tedavilerinde kanal içine konulabilecek bir çok antimikrobiyal ilaç vardır. Hangisinin kullanılacağı ve kanal içinde bekleme süresi hekimin tercihine bağlıdır. Bu süre 4 hafta da olabilir. Daha kısa da olabileceği gibi daha uzun da olabilir. Dişle ilgili şikayetlerin geçmesi halinde çok vakit geçirmeden kanal tedavisinin tamamlanması gerekir. Diyelim herhangi bir sebepten ötürü daha uzun beklenirse o ilaç etkinliğini yitirebilir. Daha sonra durum değerlendirmesi yapılır. Kanal içi antimikrobiyal ilaç yenilenebilir çoğu zaman. Gerekirse antibiyotik kullandırılır. Şunu belirtmekte fayda var: kanal tedavisi alanında antibiyotiklerin kullanım alanı oldukça azdır.