Merhaba, Eşim 0 rh+ baba A rh+ yeni doğan bebeğimiz ise A rh+ Kan uyuşmazlığı gibi bir durum söz konusuymuş ve ben bunu ilk defa duydum. Gebelik döneminde kan uyuşmazlığına ilişkin bir araştırma yapılmamıştı. Bu durum kötü bir senaryo mudur pek anlamadım. Bilgilendirebilirseniz sevinirim. Bebeğimiz 16 günlük
Kan uyuşmazlığınız yok, merak etmeyiniz.
Bebeğimiz *** *** ** tarihinde 3.140 gr doğmuştu. Doğum sonrası kilo 2.900 düştü ve şimdi bugün itibarıyla kilo ancak 3.310 grama ulaştı. Kilo alımı yavaş olduğu için endişeliyiz. Emzirme sonrası günde 4 defa 30 ml mama takviyesi yapıyorduk. Doktorumuz kilo almadığı için mama takviyesini emzirme sonrası günde 8 defa 60 ml grama çıkardı. Eğer bir hafta içinde ort. 200 gr almazsa bazı tetkikler uygulayacak. 24 günlük bebek için 60 ml mama 8 defa çok gelmez mi? Yanlış giden bir durum var mı? Beni bilgilendirebilirseniz sevinirim.
HAYIR SORUN YOK
Yenidoğan bebeğimizin burnu çok tıkanıyor. Oda sıcaklğımız 22-24 derece oda nemi ise 50-60 seviyelerinde. Hergün izotenik ve steril deniz suyu kullanarak sorunu çözmeye çalışıyoruz. Ev tozu burnun tıkanmasına yol açar mı? Bu ev tozu için hava temizleyici makina kullanımı mantıklı olur mu?
İzotonik sol kullanmayın, sadece buhar yapıp açmaya çalışın, odası mümkün olduğunca nemli olsun.
Oda nemi 60'larda daha da yükseltmek gerekir mi? Kontrollerini yaptırdığımız doktor tıkandığında izotenik su ile sorunu çözebilirsiniz demişti. Ne gibi bir zararları var acaba?
Burnu akıyorsa izotonik faydalı olur ama akmayan buruna kullanırsanız bir süre açılır gibi olur sonra tekrar kapanır. Buhar en faydalı tedavidir böyle durumlarda...
Merhaba, Rotavirüs ve meningokok aşısının bebeklere yapılması gerekli mi? Sağlık bakanlığın aşı takviminde belirtilen aşılar yok. Bebeğimiz *** *** ** doğumlu ve yapılması gerekli ise hangi tarihlerde yapılması uygun olur.
Bu aşılar rutin aşı takviminde olmamakla birlikte imkanınız varsa yaptırmanızı öneririm. Daha detaylı bilgiyi takip eden çocuk Dr unuzdan alabilirsiniz.
Rotavirüs ve meningokok aşılarını yaptıracam. Bunlar kaç doz uygulanıyor. İnternette araştırdığımda 2-3-4. ay sonu olarak 3 doz uygulandığını gördüm. Takip eden doktoruma sorduğumda 3.ay ve 5. ay olarak 2 doz öneriyorum dedi. Bu nedenle aklım karıştı. Sizce en uygun olanı nedir.
Rotateg: Max. 8 aylık çocuğa yapılır. 1.doz 6-12 haftalık iken yapılır. Sonra min. 1 ay arayla 2 kez daha yapılır. Ancak aşı eğer Rotarix ise 2 kez yapılır.
İnternette Rotarix aşının yapısında domuz DNA’sı materyali bulunduğu söyleniyor. Bu doğru mu ve güvenli bir aşı mı? Rotateg ile ilgili olumsuz görüşe rastlamadım. Siz en çok hastalarınıza hangi iğneyi öneriyorsunuz.
Ben her ikisini de öneriyorum.
Bebeğimize 19 Aralık üçlü aşı yaptırmıştık. Bcg aşısı yapılalı 12 gün oldu ama kolunda kızarıklık,yara,iz vs. gibi hiçbir belirti göstermedi. Bu aşı tutmamış olabilir mi? Ben ve eşim daha önce tüberküloz geçirmiştik. Etkisi sonradan ortaya çıkar mı?
Çocuk yetiştirme konusunda hayli dikkatli olduğunuz sorduğunuz sorulardan belli. Ancak size çok önemli bir uyarım olacak. Bu tür sorularınızı sizi takip eden dr.unuza sorunuz. Sizi ve çocuğu en yakından o bilir. Bunun dışında internetten veya doktor sitelerinden alacağınız yanıtlar yanıltıcı olabilir. Gelelim sorunuzun cevabına: Aşı büyük ihtimalle tutmuştur ama bunu anlamanın yolu ppd testi yaptırmaktır. Bir süre sonra bu test ile tutup tutmadığını anlamak mümkün olur.
Haklısınız ama yanlış giden bir durum olabilir mi diye bilgi edinmeye çalışıyorum. Sadece şu rotavirüs aşı olayını kavrayamadım. Bebeğimiz *** *** ** doğumlu ve 2.ay aşıları *** *** ** tarihinde yaptırmıştık. Rotavirüs aşısını ben rotateg 3-5-7 olarak düşünüyorum ve doktorumuz 5. aydan sonra yapılan iğnenin faydalı olmayacağı ve bağırsak düğümlenme riski olduğunu ifade ediyor. Oda 3-5 rotarixi öneriyor. Birde ilk doz 3 aylıktan önce yapılmalı deniliyor ama doktorumuz 2. ay aşısı arasında 1 ay geçmesi gerektiğini söylediği için şimdi yapmıyor. Onun çağırdığı tarihte 3 ay 1 günlük olmuş olacak.
2 aşı arası en az 1 ay olmalı, onun için Dr unuzun söylediğini yapmanız iyi olur.
3 aylık bebeğimiz emerken başı terliyor ve efor sarfettiği için normal olduğunu düşünüyorum ama emme harici avuç içi ve ayakları da terlemeler neden olabilir.
Eğer tiroid bezi normal çalışıyorsa ve kalsiyum metabolizma bozukluğu yoksa merak etmeyiniz.
Takip eden doktorumuz ayak ve el terlemesi büyüme ve gelişimde metabolizma hızlı çalışması nedeniyle olabileceğini belirtti. Tiroid ve kalsiyum vs. gibi değerleri 9 aylık olduğunda bakılacağını ifade etti.
şİMDİ DE BAKILABİLİR
Bebeğimiz bugün aylık oldu. 3. ay kontrolünde bebeğimizin kg 5.720 di ve bugünkü kontrolünde 6.050 olmuş ve çok az kilo almış. Daha anne sütü yetersizliği nedeniyle ek olarak mama veriyorduk ama anne sütünü alışınca bir aydır mamayı almıyor. Doktorumuz kilosu az olduğu için ısrarla mama verilmesi gerekiyor diyor. Eğer kilo almazsa tetkikler yapılacağını belirtiyor. Sizce gidişat normal mi? Yoksa doktor değiştirmek iyi olur mu?
Dr unuzu dinlemeniz doğru olur.
4 aylık 15 günlük bebeğimizde kilo alma duraklaması nedeniyle bugün muayene ve tetkikler yapıldı. Tetkiklerde gözüme çarpan Şeker açlık 100 çıkmış referans ara *** *** ** Ast (SGOT) 55,7 çıktı referans ara 5 - 34 Ultraayon sonucu yüzeyel prop ile yapılan incelemede her iki böbrekte üst poller ve orta kesimler seviyesinde kelikslerde hafif fokal göreceli belirginleşme izlenmiş olup bu kalisklerin çapı 5-6 mm olup en geniş olduğu yerde ölçülmüştür. Solda orta kesim düzeyinde 2,9 mm'lik akustik gölgesi ayırt edileyemen ekojen görünüm kalsiyum-ürat kristalini temsil edebilir. Üreterlerde belirgin bir dilataayon saptanmamıştır. Mesane boştur. Mukozasu göreceli belirgindir. Enfeksiyona bağlı mukozal belirginleşme ayrımı yönünden klinik ve laboratuvar bulgusu ile birlikte değerlendirme önerilir. İdrar testi temiz ve idrar kültürüne bakılıyor. Şekeri neden 100 olarak yüksek çıkmış Ast'si neden yüksek Doktorumuz şekeri ve ast si normal diyor ama sonuçlarda yüksek. Aklım karıştı Öneri ve tavsiyeleriniz benim için çok önemli
Değerler normal merak etmeyin
5,5 aylık bebeğimiz uykusunda inliyor, ağlayarak uyanıyor. Bu durum normal midir? yoksa bir soruna işaret midir. Ayrıca bebeğimizin beslenmesinde marketlerde satılan günlük sütten yapılan yoğurt mu? marketlerde satılan probiyotik sütten yapılan yoğurt mu? yoksa açık sütten yapılan yoğurt tercihlerinden hangisi daha yararlı olur.
Günlük sütten yapılan yoğurt iyidir.
Bebeğimiz 4. aylıkken kilo almasında duraklama olduğu için bazı tetkikler yapılmış ve sade böbreklerde kristal çıkmıştı. Bu sorun için nefroloji takibinde ilaç tedavisi uygulanıyor. Bebeğimiz şuan 6 aylık 13 günlük. 6. ay kontrolünde bebeğimizin kg 6.950 boy 68 cm. 13 günlük geçen süre içinde bebeğimiz hiç kilo almamış. Ek gıdaya kilo alımı yavaş olduğu için 5. aydan itibaren başlamıştık. Bebeğimiz neden kilo almıyor olabilir. Rutin kontrollerini hiç aksatmıyoruz.
Böbreklerdeki kristaller eğer taş oluşturduysa bu kilo alımını azaltabilir.
6.5 aylık bebeğimizde Pazar gecesi kusma ve sabaha karşı ishal başladı. Yeşil, açık sarı, sulu ve sümüksü şeklinde ishali vardı. Kusma ve ishal geçti ama biraz keyifsiz bir görüntüsü var. Beslenme de isteksiz davranıyor. Bebeği üşüttüğümüzü düşünüyorum. Rotavirüs olsa şikayetler devam eder miydi..
Evet
8 aylık bebeğimizin böbreğinde 2.7 mm büyüklüğünde kristal olduğu için nefroloji takibinde ilaç tedavisi sürüyor. 15 günde bir idrar testi yaptırıyor. Son idrar testinde protein ve keton değerlerinde eser görülmüştür var. Takiplerini sürdüren nefroloji ve çocuk sağlığı doktorları yok anlamında dediler ama intermette bir sürü şeylerden bahsediyor. Sizde daha detaylı incelenmeli mi yoksa bir sonra idrar tahlili beklenmeli mi?
Eğer devam ederse detaylı incelenmesi için çocuk nefroloji uzmanına gitmeniz iyi olur.
1 yaşına girecek bebeğimiz için yapılacak olan hemoglabin testi koldan veya parmak ucundan alınan kan arasında bir fark var mı? En iyi değeri hangisi verir.
Koldan
Merhaba, 13 aylık erkek bebeğimizin kilo alımı çok yavaş gibi geliyor. Zaten gelişiminde ara ara kilolarında duraksama olmuştu. Doğum kilosu 3.140 dı ve şuan kilosu 8.800 ve boyu 78 cm. 4 aylıkken böbreklerinde 2.8 büyüklüğünde kristal çıkmıştı ve şuan nefroloji takibinde ilaç kullanıyor. Çocuk doktoru takibinde ve 15 günde bir görünüyorsa. Genel olarak iyi durumda olduğunu belirtiyor. Yemesi çok iştahlı diyemeyiz. 5. ayda şekeri 100 çıkmıştı ve bu çağlarda normal deniliyor. Bizlere bir tavsiyeniz olabilir mi? Kilo alımı için neler yapabiliriz..
Herhangi bir şeye gerek yok.
Merhaba, 16 aylık erkek bebeğimiz ile ilgili aşağıda ki izlenimlerimiz var. İkisi de için yardımcı olabilirseniz sevinirim. Çıkan ön dişlerin iki tanesinde lekelenmeler başladı El ve ayaklarında sararma var. Yedikleri ile ilgili (Nar,mandilana veya A ve C içerikli yiyecekler ) bir durum olabilir mi? Takip eden doktorumuz bir tetkik yapmadan A ve C içerikli tüm yiyecekleri bıraktırdı. Çocuk nasıl vitamin alacak. Tüm meyveler A ve C içerikli neredeyse
LEKELENME GENELDE DEMIR TEDAVISI SONRASİ OLUR.el ayak sararması yedikleri ile ilgili olabilir ama sadece portakal mandalina havuç yemesin bir süre sonra iyileşirse ondan olduğu anlaşılır