Kalsiyum efervesan ile C vitaminin suda eriyenini aynı bardakta eritip içme
ÇS
Çağ*** S***
5 Haziran 2009
Kalsiyum efervesan ile C vitaminin suda eriyenini aynı bardakta eritip içmenin zararı var mıdır? İlaç firmasından bilgi edinemedim. İyilikler
3 cevap
354 görüntülenme
Cevaplar (3)

Prof. Dr. Zeliha Yazıcı
Tıbbi Farmakoloji
Efervesan tabletler genelde belli ölçüde suda çözülmek üzere hazırlanırlar ve kullanımları ona göre tarif edilir (yarım bardak, bir badak vs suda çözünüz gibi). Kalsiyumu ve C vitaminini aynı efervesan tablette içeren preparatlar vardır. Çözülene kadar aktivite değişikliği olmaz. Ca ve C vitamini 2 ayrı efervesan tabletler şeklinde aynı suda tortu bırakmamak koşulu ile çözülürler ve çözünür halde bekletmeden içilirse bir zararı olmaz.
16 Haziran 2009
ÇS
Kalsiyum ile C vitamini sandozlarının aynı bardakta eritilmesinden, ikisinde de farklı tatlandırıcı kullanılmasından dolayı şüphe duymuştum. Daha doğrusu aspartam ile sodyum sakkarin ile sodyum siklamatın birbiriyle etkileşimini ve bunun sağlığa zararlı olup olmayacağını bilmiyorum?
16 Haziran 2009

Prof. Dr. Zeliha Yazıcı
Tıbbi Farmakoloji
Sakarin ile siklamatın etkileşerek lipid membranının fiziksel özelliklerini değiştirdikleri gösterildi. Bazı çalışmalarda Sakarin ile siklamatın birlikte kullanımlarının kanser riskini artırabileceği ileri sürüldü. Ancak epidomiyolojik çalışmalarda kullanılan dozlarda riskin söz konusu olmadığı görüldü. Yapılan çalışmalarda ayrıca her üç tatlandırıcının tat reseptörleri üzerinde çoklu etkileşim yerlerinin olduğunu saptandı. Tüm bunlar Kalsiyum ve C vitamininde bulunan tatlandırıcıların etkileşerek sağlığa zararlı olacağı anlamını taşımıyor.
17 Haziran 2009
ÇS
Sayın Zeliha Hanım, Tatmin edici yanıtınız için özellikle teşekkür ederim. Almanya'daki basit şahsi araştırmalarımda özellikle tatlandırıcısız kalsiyum satıldığını gördüm. Tatlandırıcı, sorbitol kullanılıyormuş. Bundan dolayı ülkemizde de sade kalsiyum sandoz sordum, olmadığı söylendi. Tatlandırıcı neden kullanılmak zorunda? Kullanılmasaydı daha masrafsız bir üretim olmaz mıydı ve olası sakıncalardan kaçılmış olmaz mıydı sizce de? Almanya'da bir şüphe üzerine bile birşeyden vazgeçiliyormuş.
17 Haziran 2009

Prof. Dr. Zeliha Yazıcı
Tıbbi Farmakoloji
Tatlandırıcılar oral yolla alınan preparatlarda ilacın hoş olmayan acı lezzetini maskelemek amacıyla kullanılır. Şeker hastalarının da kullanabilmesi için bazı preparatlarda sunni tatlandırıcılar tercih edilir. Sorbitolün de bazı sakıncaları vardır. Örneğin bazı hastalarda sorbitol infüzyonu sonrasında ölümcül hepatorenal yetmezlik oluşabilmekte.
17 Haziran 2009
Toplam Cevap
409