1.5 sene önce şiddetli baş ağrıları nedeniyle tansiyonumun yüksek olduğunu farkettim.1 aylık tansiyon ortalamam *** *** ** civarındaydı.İlk önlemler tuzsuz diyet ve tempolu yürüyüş gibi önlemlerdi.Fakat ne zaman tempoyu arttırmaya çalışsam Göğsümde yanıcı bir ağrı oluşuyordu.Aynı zamanda biraz koşmaya çalışsam bacaklarıma(Baldır ve uyluklarıma kramp giriyordu.)Tabi o aralar tansiyon takiplerinde tansiyonun ortalaması *** *** ** civarında idi.Gittiğim doktor tansiyon ilacı başladı ve Efor testi yapıldı.Yapılan efor testi sorunlu çıkınca sintigrafi çekildi ve iskemik bulgular olduğu için Anjiyografi yapıldı.Kalpteki ana damarlardan birinin(Lad damarı) kasın damarı sıkıştırdığı ve %50 darlık yaptığı için Medikal tedavi başlandı.(Hem kalbin kanlanmasını arttırıcı hemde tansiyon düşürücü özelliğe sahip olan Diltizem Sr 90 mg 2.1 verildi.) Bir yandan da ne zaman biraz koşmaya çalışsam bacaklarıma sürekli baldır ve uyluk kaslarına kramp giriyordu.Dinlenince geçiyor.Tabi bir yandan da tansiyon tam olarak düşmediği gibi giderek yükselen karakterine devam etti.(En düşük *** *** ** En yüksek *** *** **)Ortalama *** *** ** civarı.Bunun üzerine tedaviye Coraspin 100 mg ve Delix 2.5 mg ilave edildi.Son 1 aydır takip yapıyorum.En düşük *** *** ** En yüksek *** *** ** civarında. Ortalama olarak *** *** ** civarında. Sekonder Hipertansiyon olabilirmi..Bu tansiyon niye düşmüyor ve bu ağrılar niye geçmiyor.
Bu yazdıklarınız bizim aort koarktasyonu dediğimiz bir hastalığı belirtilerine benziyor. Anjiyografi klasik yöntemle yapılmışsa yani bigisayarlı tomografi ile değilse bu tanının olmadığını kesin gösterir. Ancak LAD'deki sıkışma tanısı koroner BT anjio ile konuldu ise bir pediatrik kardiyologa muayene olmanızda yarar olabilir. Şayet Aort koarktasyonu yoksa varis ve diğer damar hastalıkları açısından bir kalp damar cerrahisi uzmanına başvurunuz. Sevgiler. Kürşad Tokel.
Anjiyografi bilekten yapıldı.(Katater ile.) Ayrıca karnımda üfürüm duyuldu.(Bu da bu hastalık varsa bundan olabilirmi.)
Geleneksel anjiografi yapılmış. Burada Aort koarktayonu görülmesi gerekir. Ben yine de Erzurum'da Prof Dr Naci Ceviz'e veya bir kalp damar cerrahına başvurmanızı öneririm.