Soru Sahibi
7 Ekim 2014 23:22

Böbrek genişlemesi sorunu

Değerli hocam 7 aylık bir erkek bebek sahibiyiz. Doğumuna 1-2 ay kala kadın doğum uzmanımız sağ böbreğinde genişleme olduğunu doğum sonrası takibini önermişti. İlk USG doğumdan 1 ay sonra yapıldı fakat genişleme ölçümü mm olarak rapor edilmeyip 'sağ böbrekte toplayıcı sistemde grade II ektazi ve deformasyon mevcuttur. Kaliks ağızlarında milimetrik ekojeniteler izlenmiştir' biçiminde rapor edilmiş . Diğer USG 2 aylıkken yapıldı ve 'Sağ böbrek pelvikalisiyel yapıları minimal dilate olup pelvis AP çapı 3mm dir' biçiminde raporlandı. Bu USG sonucunda her ay USG ye gerek olmadığı 6 aylıkken tekrar çektirmemiz gerektiği söylendi. Son USG yi çektirdik ve 'Sağ böbrek pelvikaliksiyel sisteminde grade II ektazi mevcut olup, renal sinüs ön-arka çapı 7,5 mm dir. Proksimal sağ üreter dilatedir' biçiminde raporlandı ve doktorumuz voiding tekniğinin erkek bebekler için zor olması nedeniyle sintigrafi önerdi. Hocam uzun uzun yazmak durumunda kaldım size sorum voiding ve sintigrafi teşhis bakımından belirli bir sırada mı yapılmalı. Yoksa direk sintigrafi yaptırabilir miyiz? Bebeğimiz 2,5 aylıkken ateşlendi ve doktora götürdük sadece hemogram bakıldı ve WBC 10.6 bulundu antibiyotik tedavisi aldı. Bu enfeksiyonun idrar yollarında olup olmadığı araştırılmadı acaba bu sırada sağ böbrek, enfeksiyona bağlı olarak zarar görmüş olabilir mi? Sintigrafi de sağ böbreğin görmüş olabileceği olası zarar belirlenebiliyor mu? Ve tedavi edilebiliyor mu? Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

0
1 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (1)
Prof. Dr. Mustafa Bak
Prof. Dr. Mustafa Bak
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları , Çocuk Nefrolojisi

Öncelikle geçmiş olsun. Çocuğunuzun hastalığı tıp literatüründe Antenatal Hidronefroz adı altında değerlendirilir. Bu hastalığın dünyaca ve Türkiye hekimlerince bir takip şekli vardır. Sizin çocuğunuza baştan bu yaklaşım uygulanmamış. Anne karnında bebekte böbrekte genişleme var ise (Antenatal Hidronefroz var ise) bu olgularda bu genişleme %50 yapısal, %30-40 üriner sistem de darlık, %10-15 oranında vezikoüretral reflü saptanır. Reflü'yü voiding (sondalı filim) gösterir. Böbrekteki etkilenme ve hasarlanmayı sintigrafi (DMSA) gösterir. Ayrıca diğer bir sintigrafi yöntemimiz var. (DTPA veya MAG 3) bu yöntemde darlık araştırılır. Voiding ve sintigrafinin çekilmesinin belli bir sırada yapılır. Sizde çocuğunuzun İYE geçirmesi, proksimal sağ ureterin geniş olması, sağ böbrekte pelvikaliksiyel sistemde Grade II ektazi oluşu, renal sinüs ön-arka çapı 7,5 mm olması nedenlerinden dolayı koruyucu antibiotik verilmeli ve vezikoüretral reflünün araştırılmasını gerekir. İlaveten hasarlanmayı araştırmak için Sintigrafi (DMSA) de çekilebilir. DMSA sonucu hekimin

8 Ekim 2014 12:24
Prof. Dr. Mustafa Bak
Prof. Dr. Mustafa Bak
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları , Çocuk Nefrolojisi

Öncelikle geçmiş olsun. Çocuğunuzun hastalığı tıp literatüründe Antenatal Hidronefroz adı altında değerlendirilir. Bu hastalığın dünyaca ve Türkiye hekimlerince bir takip şekli vardır. Sizin çocuğunuza baştan bu yaklaşım uygulanmamış. Anne karnında bebekte böbrekte genişleme var ise (Antenatal Hidronefroz var ise) bu olgularda bu genişleme %50 yapısal, %30-40 üriner sistem de darlık, %10-15 oranında vezikoüretral reflü saptanır. Reflü'yü voiding (sondalı filim) gösterir. Böbrekteki etkilenme ve hasarlanmayı sintigrafi (DMSA) gösterir. Ayrıca diğer bir sintigrafi yöntemimiz var. (DTPA veya MAG 3) bu yöntemde darlık araştırılır. Voiding ve sintigrafinin çekilmesinin belli bir sırada yapılır. Sizde çocuğunuzun İYE geçirmesi, proksimal sağ ureterin geniş olması, sağ böbrekte pelvikaliksiyel sistemde Grade II ektazi oluşu, renal sinüs ön-arka çapı 7,5 mm olması nedenlerinden dolayı koruyucu antibiotik verilmeli ve vezikoüretral reflünün araştırılmasını gerekir. İlaveten hasarlanmayı araştırmak için Sintigrafi (DMSA) de çekilebilir. DMSA sonucu hekiminiz bilgi verir.

8 Ekim 2014 12:25
Prof. Dr. Mustafa Bak
Prof. Dr. Mustafa Bak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları , Çocuk Nefrolojisi

Yazar toplam 168 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Böbrek büyümesi Prof. Dr. Mustafa Bak
Kalsiyum sütü? Prof. Dr. Mustafa Bak
Grade 2-3 VUR Prof. Dr. Mustafa Bak
Böbrekte elonge görünüm nedir Prof. Dr. Mustafa Bak
Çocuk Nefrolojisi İle İlgili Diğer Uzmanlar
Prof. Dr. Nurdan KURAL
Prof. Dr. Nurdan KURAL Çocuk Nefrolojisi
Doç. Dr. Hale Sakallı
Doç. Dr. Hale Sakallı Çocuk Nefrolojisi
Prof. Dr. Zübeyde Gündüz
Prof. Dr. Zübeyde Gündüz Çocuk Nefrolojisi
Prof. Dr. Zelal Ekinci
Prof. Dr. Zelal Ekinci Çocuk Nefrolojisi
Prof. Dr. Ayşe Balat
Prof. Dr. Ayşe Balat Çocuk Nefrolojisi
Facebook Twitter Instagram Youtube