AT
Soru Sahibi
31 Aralık 2018 12:15

Böbrek biyopsisi

Hocam merhaba. Bana 2gr/gün proteinüri sebebi ile biyopsi yapıldı sonuç şu şekilde: Böbrek iğne biyopsi materyali kortikomedüller alanı içermekte olup, 26 glomerülden 4' ünde global skleroz, 4' ünde segmental skleroz ve 2' sinde yapışıklık dikkati çekmiştir. Bir kaç glomerülde segmental mezenjial hücre ve matriks artımı saptanmıştır. Tübülointerstisyel alanda hafif atrofi, mikrokalsifikasyon, seyrek mononükleer yangısal hücre infiltrasyonu dikkati çekmiştir. Vasküler yapılar olağan sınırlardadır. İmmun floresan incelemede 7 glomerülde IgA nefropatisi ile uyumlu birikim saptandı. Durumum nedir bundan sonraki süreç nasıl işleyecek? Teşekkürler.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Prof. Dr. Hüseyin Töz
Prof. Dr. Hüseyin Töz
Dahiliye - İç Hastalıkları , Nefroloji

Böbrek biyopsisi ile tanı kesinleşmiş görünmektedir. IgA nefropatisi erişkinlerde en sık görülen nefritlerden (glomerülonefrit) birisidir. Protein kaçağını azaltan tansiyon ilaçları, tansiyon yüksekliği varsa ilave tansiyon ilaçları, tuzsuz diyet, kolesterol yüksekliği ve şişmanlık gibi durumlarla mücadele her hastaya yapılır Ayrıca; Bu aşamadan sonra nasıl takip ve tedavi edileceği konusu ile ilgili şu bilgiler değerlendirilecektir: protein kaçağının seyri idrarda gözle görünür yada görünmeyen kanama var mı yok mu tansiyon yüksekliği var mı yok mu böbrek yetmezliği (üre, kreatinin yüksekliği) var mı yok mu. Bu veriler gözönüne alınarak hastaya kortizon (kortikosteroid), endoksan (siklofosfamid), cellcept (MMF) gibi ilaçların gerekip gerekmediği izleyen hekim tarafından karar verilir. Bu takip ve tedavinin bir Nefroloji kliniği tarafından yapılması gereklidir. Geçmiş olsun.

4 Ocak 2019 09:40
AT
Soru Sahibi

Teşekkürler hocam. Verilen ilaçlar: prefnol ( ilk 15 gün 32mg ikinci 15 gün 24mg), delix 5mg. Bu ilaçları 1 ay kullandıktan sonra 24 saatlik idrar ile kontrole gideceğim. Şuana kadarki kontrollerde üre ve kreatinin değerlerinde sıkıntıbyoktu. Eğer proteinüride azalma söz konusu ise tüm ilaçlar kesilebilir mi yoksa ben ömrümün sonuna kadar kortizon tansiyon ilacı vs kullanıp tuzsuz mu besleneceğim bu çok zorluyor beni.

4 Ocak 2019 11:33
Prof. Dr. Hüseyin Töz
Prof. Dr. Hüseyin Töz
Dahiliye - İç Hastalıkları , Nefroloji

Tedavinin içeriği ve süresi hastadan hastaya değişkenlik gösterebilir. Yukarıda yazan özelliklere genel olarak baktığımızda, kortizon tedavisinin ömür boyu sürmeyeceğini, genellikle 6-24 ay arasında kullanılabileceğini belirtebiliriz. Sağlıklı ve tuzsuz beslenme tabii ki ömür boyu yapılmalıdır. Delix adlı ilacın da uzun yıllar kullanılması gerekmektedir. Tekrar geçmiş olsun.

5 Ocak 2019 21:45
Prof. Dr. Hüseyin Töz
Prof. Dr. Hüseyin Töz Dahiliye - İç Hastalıkları , Nefroloji

Yazar toplam 12 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Karinagrisi Prof. Dr. Hüseyin Töz
Kolesterolyukseklıgı Prof. Dr. Hüseyin Töz
Böbrek biyopsisi Prof. Dr. Hüseyin Töz
Lityum ve tek böbrek Prof. Dr. Hüseyin Töz
İdrarda protein Prof. Dr. Hüseyin Töz
Nefroloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube