MO
Soru Sahibi
25 Aralık 2017 01:45

bipolar bozukluk/borderline bozukluk

merhaba hocam, 20 yaşındayım bipolar teşhisi kondu, brintellix, depakin ve lamictal kullanıyorum. ama detaylı bir araştırma yaptığım zaman bipolar olmadığıma karar verdim, daha çok borderline özellikleri taşıyorum ve yanlış yere gereksiz ilaç kullanıyormuşum gibi bir his var içimde. böyle düşünme sebebimde dengesiz, kontrolsüz, dürtüsel davranışlarım var kabul ediyorum ama bipolar gibi uzun dönemlerde değil. gün içinde bile bin kez mood'um değişebiliyor doktorumla paylaştım, bir sürü tipi var bipoların kabullenmek zorundasın bütün öykün ailenin görüşleri vs bunu gösteriyor dedi, olabilir mi böyle bir şey? varsa benimki hangi tip kategoriye giriyor. bir de psikiyatristim mmpi ve roşa testi yaptırdı psikologla birlikte. sonuçları söylemedi ama kişilik yapılanmanda sorunlar var bunun için psikoterapi lazım ama şimdi değil ilaçlarla seni psikoterapiye hazır hale getirmemiz güçlendirmemiz lazım önce dedi bunun anlamı nedir? yani psikoterapiye neden hazır olmaz bir insan ne gibi bir zararı olur anlayamadım açıkçası? şimdiden çok teşekkürler cevabınız için saygılarımla

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)

Merhaba, bipolar bozukluk ve borderline kişilik bozukluğu birbiri ile karışabilir. bipolar bozuklukta işlevselliği bozacak mahiyette duygudurum atakları (depresif ve hipmanik/manik ataklar) olur. Ataklar arası ara dönemlerde kişinin duygudurumu ve işlevselliği normaldir. Kendi kendinize bir doğrusal düzlem üzerinde zaman değişkenini koyarak geriye dönük bir duygudurum çizelgesi yapabilirsiniz. Yaşadığınız duygudurum taklarını gösterecek şekilde. Borderline kişilik bozukluğunda ise duygudurum ataklarından ziyade, her alanda, süreğen bir tutarsızlık vardır. Hislerinizde, ilişkilerinizde, enerjinizde vb. Süreğen bir boşluk hissi ve bununla baş etmek için riskli, uygunsuz ve taşkın denilebilecek davranışlar söz konusudur. Madde kullanmak, kendine zarar vermek, intihar girişimleri ve seçkisiz cinsel ilişkiler gibi. İş ve arkadaş sürekliliği yoktur. Kesin olmamakla birlikte, doktor sürekliliği de yoktur, doktorunuzla ilgili şüphe duyup başka bir doktordan yardım arama davranışı da borderline kişilik yapısını düşündürür. Doktorları iyi ve kötü diye ayırma davranışıdır bu ve her davranışınıza sirayet eden bir yaklaşımdır. Bu ilaçlar borderline kişilik bozukluğu iseniz de fayda edebilir. Psikoterapi için hazır olma deyimini genellikle hastalıkların alevli dönemi geçtikten sonrası için kullanırız. Bence siz doktorunuza güvenin ve onunla yola devam edin, en kötü şey sık doktor değişikliğidir. Geçmiş olsun.

26 Aralık 2017 01:08
MO
Soru Sahibi

Bilgilendirici yanitiniz icin cok tesekkur ederim doktor bey, evet ister istemez doktorlarimi sevme sevmeme arasinda gidip geliyorum su anki doktorum da 3.doktorum zaten.. gecmise donuk baktigimda mani dönemiyle cok benzer bir dönem gecirdim ama boşluk hissiyle alakaliydi yani beni sinirlayici bir etken (aile, sevgili vs) olsaydi yasanmazdi.. terk edilmis hissiyle doluydum aslinda terk edilmedigim halde. Sanirim bu da borderline oldugumu gosteriyor. Simdi farkli bir soru soracagim eger borderline isem ve bipolar değilsem lamictal,depakin,brintellix kullanimi ne derece dogru?

27 Aralık 2017 01:54

Merhaba, manik atağınızı bir psikiyatrist gördüyse ve mani dediyse bipolar bozukluk teşhisi alırsınız. Sizin o dönemi mani şeklinde anlatmanız da tabii ki dikkate değer önemli bir bilgi fakat manik ataklar genellikle hastaneye yatırmayı gerektirir. Bu ilaçlar borderline kişilik bozukluğu tedavisinde lüzum görülürse kullanılabilir. Geçmiş olsun.

29 Aralık 2017 13:37
Uzm. Dr. İbrahim Söylemez
Uzm. Dr. İbrahim Söylemez Psikiyatri

Yazar toplam 231 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
aile uyum ölçeği Uzm. Dr. İbrahim Söylemez
Antidepresan önerisi Uzm. Dr. İbrahim Söylemez
Psikoz ve hemşirelik mesleği Uzm. Dr. İbrahim Söylemez
Vucuttaki oynamalar Uzm. Dr. İbrahim Söylemez
Stablon hakkında ne düşünüyorsunuz? Uzm. Dr. İbrahim Söylemez
Psikiyatri İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube