YD
Soru Sahibi
16 Eylül 2020 16:45

beyin mr raporunda yazılan bulgular ile ilgili

HOCAM MERHABA; ÇEKTİRDİĞİM BEYİN MR INDA AŞAĞIDAKİ BULGULAR YAZIYOR.KORKULACAK BİR DURUM VARMIDIR? TEŞEKKÜRLER. Sayın Meslektaşım; Hastanızın KRANYAL MRG incelemesi ; İnceleme SE T1 aksiyal-sagital, TSE T2 aksiyal-koronal, FLAİR aksiyal planda yapılmıştır. İzlenebilen paranazal sinüs havalanmaları doğaldır. Serebellar hemisferlerde hafif atrofi ile uyumlu bulgular izlenmiştir. Quadrigeminal sistern geniştir. Konveksite düzleminde sol posterior frontalde beyaz cevherde milimetrik birkaç adet nonspesifik gliotik odak izlenmektedir.Konveksite düzleminde frontoparietal ve parafalsin alanda kortikal atrofiye sekonder sulkuslar ve subaraknoid mesafe geniştir.Periventriküler beyaz cevherde minimal gliozis ile uyumlu T2 ve FLAİR sekansta sinyal intensite artışı izlenmektedir. Bazal ganglionlar ve talamuslar normal görünümdedir. Beyin sapı sinyal intensitesi tabiidir. Hipofiz glandında suprasellar sisterne hafif konveksite izlenmiş olup sinyal intensitesi heterojendir. Laboratuvar bulguları ile korele edilemesi uygun olacaktır. 3. ventrikül ve lateral ventriküller normal kalibrasyondadır. İzlenebilen orbital oluşumlar doğaldır. İzlenebilen serebral ana arteryel yapılar patenttir.

0
10 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (10)
Prof. Dr. Yunus Aydın
Prof. Dr. Yunus Aydın
Beyin ve Sinir Cerrahisi

Çok sayıda lüzumsuz MR çekilen bir sağlık sistemimiz sayesinde boş yere kafa karıştırıcı bulgular çıkıyor karşımıza. Bu bulgular herkeste görülebilir, hiçbir önemi yoktur. Takibi gerekmez. Tekrar MR çektirmeyin. Dr. Yunus AYDIN

16 Eylül 2020 17:15
YD
Soru Sahibi

Cevabınız için teşekkürler hocam,bu mr ı çektirme sebebim yaklaşık 1 yıldır yüzümün her iki kısmında bütün gün hissettiğim sinir ağrısı ve ağzımın içinde dilimde damağımda diken diken batma hissi,zımparalanmışlık hissi ve acı sızı ağrı yüzünden mr çektirdim.Konuşurken dilim dönmeyecekmiş gibi hissediyorum daha çok panik oluyorum.Raporda yazan bu bulguların bu şikayetlerimle bir bağlantısı var mı acaba? 4 yıldır antidepresan kullanıyorum.Paxil ve uyku için redepra.Yoksa bu kullandığım ilaçlar bu duruma yol açmış olabilir mi? Bu ağrılar ile ilgili nöroloji doktoruna da gittim tegretol ve neurontin isimli ilacı kullandım.Teşhis nöropatik ağrıydı.Ama bu ilaçların hiçbir faydasını görmedim,nöral terapi uygulandı ama hiçbir faydası olmadı. Halen yüzümin her iki kısmında şiddetli ağrı,dilimde damağımda diken diken batma sızlama var. Bu şekilde yaşamak hayat kalitemi çok düşürdü hocam, gittiğim hiçbir doktor çare bulamadı.Kbb cildiye beyin cerrahı nörolog diş hekimi.. Sizin öneri ve görüşlerinizi almak istiyorum bu konuda. Saygılar.

17 Eylül 2020 12:24
Prof. Dr. Yunus Aydın
Prof. Dr. Yunus Aydın
Beyin ve Sinir Cerrahisi

Anlattıklarınızın MR daki bulgularla ilgisi yok. Psikiyatri uzmanı görebilir

20 Eylül 2020 21:06
YD
Soru Sahibi

Hocam ayak parmaklarımdaki uyuşukluk nedeniyle omurga mr çekildi.Bu mr da omurilikte tümör var denildi ve ikaçlı mr istendi.ilaçlı mr çekildim raporu henüz çıkmadı.Normal mr ın raporunu iletiyorum hocam.Hocam bu kitle kanser midir?Kesinlikle ameliyat mı olmam gerekir?Bu mr raporu hakkında sizin görüşleriniz nedir?Teşekkür ederim. Sayın Meslektaşım; Hastanızın LOMBER SPİNAL MRG incelemesi ; İnceleme SE T1 sagital, TSE T2 sagital-aksiyal planda yapılmıştır. Lomber lordoz normaldir. İnceleme alanına giren kesitlerde; T11-12 seviyesinde spinal kordu sağ anterolateral ve sağ laterale doğru deplase edip komprese eden, intradural ekstramedullar olduğu düşünülen içerisinde T2 sekansta hipointens odaklar izlenen ve diğer kesimleri heterojen hiperintens izlenen, T1 sekansta hipointens sinyal intensitesi ile karakterize yer kaplayıcı lezyon izlenmektedir.Aksiyal imajlarda bahsi geçen lezyonun çapları 10.7x10 mm.ölçülmüş olup, sagital görüntülerde ise vertikal uzunluk 14.75 mm.ölçülmüştür.Kontrastlı tetkik değerlendirilmesi uygun olacaktır.T2 sekansta içerisinde hipointens odak kalsifik odak açısından anlam taşıyabilir.Bu lokalizasyonda spinal kord sağ laterale itilmiş ve komprese görünümdedir ve kitle lezyon seviyesinde spinal kordda ödem ile uyumlu patolojik sinyal intensite değişikliği izlenmiştir. Lomber intervertebral disk mesafeleri daralmıştır. L4-5 düzeyinde posterolateral hafif bulgingler ve nöral foramenlerde inferiordan hafif daralma izlenmiştir. L5-S1 disk mesafesi dar olup, posterior hafif bulging-hard disk ve küçük osteofitler izlenmiştir.Sol nöral foramen inferiordan daralmıştır.Bu düzeyde end platelerde tip 2 dejenerasyon ve schmorl nodülleri izlenmiştir. Lomber vertebra korpus yükseklikleri tabiidir. Paravertebral kaslar atrofiktir. Posteriorda subkütan yağlı doku kalınlaşmıştır.

10 Ekim 2020 08:13
Prof. Dr. Yunus Aydın
Prof. Dr. Yunus Aydın
Beyin ve Sinir Cerrahisi

Kontrastlı Emaarınızla birlikte sizi birde muayene etmek gerekir. Ameliyat lazım gibi. İsterseniz sekreterim Mehmet beyi *** *** ** den arayıp randevu alabilirsiniz.

10 Ekim 2020 14:24
YD
Soru Sahibi

Hocam tekrar merhaba, Ben 1 ay önce omurilik tümöründen ameliyat oldum.Ameliyatım iyi geçti.Tümör menenjiyom iyi huylu temiz çıktı.Ameliyattam sonra beynimle ilgili hiçbir problem yaşamadım. Bunun üzerine 2 hafta önce coronaya yakalandık.Babam vefat etti.Benim panik atağım tetiklendi.Ara ara tansiyonum fırladı 18 lere kadar çıktı.2-3 kere acile gittik dilaltı verdiler. Ben coronayı atlattım.Antidepresanlara başladım. Paxil,xanax ve uyku için gyrex ve redepra kullanıyorum. Son 1 haftadır bulanık görmem ve hafif bilinç bulanıklığı var. Bunun için ilaçlı beyin mr ı çekildim.Mr soncunu iletiyorum.Sonuçta subdural ampiyem yazıyor 3mm lik. Doktor bunun daha çok bir hemorajiye benzediğini söyledi. Corona sürecinde 15 adet kan sulandırıcı iğne vurundum.Bunun da yapmış olabileceğini söyledi. Bir de tansiyonum sürekli yükseldi.hala 13/9 larda seyrediyor.Normalde ben düşük tansiyonlu biriyim. Hocam bu mr sonucuna göre tehlikeli bir durum var mı? Doktor takip önerdi. 1-2 ay sonra mr çektir dedi.Bu kanama büyüyüp genişler mi? Ne yapmam gerekiyor? Mr raporum; Sol frontotemporal bölgede subdural mesafede T2A, flair sekansta hiperintes izlenen 3 mm kalınlığa ulaşan sinyal değişiklikleri mevcuttur ( subdural ampiyem?)

28 Kasım 2020 06:07
Prof. Dr. Yunus Aydın
Prof. Dr. Yunus Aydın
Beyin ve Sinir Cerrahisi

Ampiyem çok ciddi bir tanı doğru ise takip eden doktor gerekeni yapacaktır

28 Kasım 2020 13:14
YD
Soru Sahibi

Hocam doktor desifin isimli iğne verdi. Yanına da 2 adet daha antibiyotik ekleyecek. Ben hepatit b taşıyıcı olduğum için önce sadece iğne verdi karaciğer enzimlerim yükselmesin diye. Şimdi 2 ilaç daha ekleyecek. Hocam bu antibiyotiklerle ampiyemin geçme şansı var mı?

30 Kasım 2020 15:09
Prof. Dr. Yunus Aydın
Prof. Dr. Yunus Aydın
Beyin ve Sinir Cerrahisi

Öyle oluğu için doktor vermiştir

3 Aralık 2020 08:26
YD
Soru Sahibi

Hocam, verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.Benim en son beyin mr ımda ampiyem mi kanama mı ne olduğu tanı koyulamayan bir durum mevcuttu. ampiyem riski ile 21 gün antibiyotik kullandım. Eğer corona yüzünden kan sulandırıcıya bağlı kanama ise dağılır demişlerdi. Dün itibari ile antibiyotiklerim bitti ve ben dün beyin mr çektirdim. Beynimdeki ampiyem ya da kanama olan bölgenin yok olduğunu söyledi doktor görüntülere bakarak. Fakat kafama takılan raporun altında atrofi ve hipertrofi şeklinde tanımlamalar var.Bu tanımlar ne anlam ifade ediyor? Tehlikeli bir durum mu? Raporu da aşağıda iletiyorum; T1 ağırlıklı, Kontrastlı T1,T2 ağırlıklı ve FLAIR sekanslar kullanılmış, aksiyal, koronal ve sagital düzlemlerde kesitler alınmıştır. 4. ventrikül orta hatta normal anatomik konfigürasyon ve genişliktedir. Serebellar vermis ve hemisferler, bulbus, pons, mezensefalon sinyal özellikleri doğaldır. Bazal sisternler açıktır. Supratentorial incelemede, 3. ve lateral ventriküller orta hatta ve normal genişliktedir. Bilateral periventriküler beyaz cevher alanları, talamuslar, bazal ganglionlar, internal ve eksternal kapsül sinyal özellikleri, korpus kallozum doğaldır. Sağ temporal düzeyde BOS sinyalinde sola göre asimetrik en geniş yerinde yaklaşık 8x16x17mm boyutunda alan izlnmiştir. Kontrast madde sonrasında sınır veren yer kaplayan oluşum, patolojik sinyal kaydı gözlenmemiştir. SONUÇ : Sağ temporal düzeyde araknoid kist NOT:Sağ orta konkada atrofi, diğer konka yapılarda hipertrofi mevcuttur

25 Aralık 2020 19:28
Prof. Dr. Yunus Aydın
Prof. Dr. Yunus Aydın
Beyin ve Sinir Cerrahisi

Söylenenler burundaki yapılar için hiçbir önemi yok beyinle alakası yok

25 Aralık 2020 21:06
YD
Soru Sahibi

Yunus Bey merhaba; Bu sonuçta rapor edilenler çekilen Beyin Mr'ın da yazıyor ama. Beyin mr ında burun ile ilgili durumlar rapor edilir mi? KONKA tanımlaması beyine ait bir tanım mı yoksa buruna ait bir tanım mı? Ben konkada atrofi ifadesinden Beynimde küçülme anlamını çıkardım da.Teşekkürler. SONUÇ : Sağ temporal düzeyde araknoid kist. Sağ orta konkada atrofi, diğer konka yapılarda hipertrofi mevcuttur

18 Ocak 2021 11:21
Prof. Dr. Yunus Aydın
Prof. Dr. Yunus Aydın
Beyin ve Sinir Cerrahisi

Konka burun içinde bir yapı beyinle ilgisi yok

21 Ocak 2021 11:38
YD
Soru Sahibi

Teşekkür ederim Yunus Bey;Bir sorum daha olacak müsadenizle.Ben omuriliğimde bulunan tümör sebebi ve corona nedeni ile Adanada ameliyat oldum. Tümör menenjiom yani iyi huylu çıktı. Fakat ameliyatı yapan doktor tümörün omurilik zarına yapışık olduğunu bir kısmının orada kaldığını söyledi. O bölgeyi lazerle yakmış.Tekrar büyüme olma ihtimali olursa 15/20 yılı bulur dedi. Asıl sormak istediğim kontrol amaçlı çektirdiğim mrda omurilikte hemanjiyom ve yırtıktan bahsedilmiş. Bunlar ilk raporda yoktu. Bu hemanjiyomlar ve yırtık denilen şey tehlikelimidir?MR raporunu iletiyorum. Torakal MRG Tetkikinde; T1 ağırlıklı sagital, T2 ağırlıklı aksiyal ve sagital düzlemlerde kesitler elde edilmiştir. Torakal kifozda artış izlenmektedir. T2,T5,T6 ve T11 korpusunda hemanjiomlar izlenmektedir. T9-T10 sağ parasantral ince ince disk bulgingi ve annüler yırtık mevcuttur. T11-T12 düzeyinde hastanın ekim 2020 tarihli tetkiki ile karşılaştırıldığında operasyona sekonder boyut bakımında büyük ölçüde regresyonun izlendiği ancak güncelm incelemede sol parasantral lokalizasyonda 6x13mm boyutunda kontrast tutulumunun eşlik ettiği rezidiv komponenti bulunan olası menenjiom ile uyumlu olabilecek intradural, ekstramedüller kitlesel lezyon imajı ve bu düzeyde torakal medulla spinalise sol yarımdan hafif bası izlenmiştir. Ayrıca bu düzeyde total laminektomi ve post-op değişiklikler mevcuttur.

21 Ocak 2021 13:55
Prof. Dr. Yunus Aydın
Prof. Dr. Yunus Aydın
Beyin ve Sinir Cerrahisi

Kitle yarım çıkartılmış, takipte büyüme saptanırsa tekrar ameliyat lazım

29 Ocak 2021 09:16
YD
Soru Sahibi

Omurilik zarına yapışık olduğu için az miktar kaldı dedi oraları da lazerle yaktım dedi. Omurilik zarına yapışık olunca tamamı çıkartılamıyor mu kitlenin?

29 Ocak 2021 10:43
Prof. Dr. Yunus Aydın
Prof. Dr. Yunus Aydın
Beyin ve Sinir Cerrahisi

Yapan hekim cevap vermeli

30 Ocak 2021 12:47
YD
Soru Sahibi

Hocam beyin mr raporumu daha önce size göndermiştim. Fakat raporda yazan serebellar atrofi ve Konveksite düzleminde frontoparietal ve parafalsin alanda kortikal atrofiye sekonder sulkuslar ve subaraknoid mesafe geniştir. bu tanımları kafamdan atamıyorum. Bu tanımlalar benim beynimde küçülme mi var anlamına geliyor?Teşekkürler. Sayın Meslektaşım; Hastanızın KRANYAL MRG incelemesi ; İnceleme SE T1 aksiyal-sagital, TSE T2 aksiyal-koronal, FLAİR aksiyal planda yapılmıştır. İzlenebilen paranazal sinüs havalanmaları doğaldır. Serebellar hemisferlerde hafif atrofi ile uyumlu bulgular izlenmiştir. Quadrigeminal sistern geniştir. Konveksite düzleminde sol posterior frontalde beyaz cevherde milimetrik birkaç adet nonspesifik gliotik odak izlenmektedir.Konveksite düzleminde frontoparietal ve parafalsin alanda kortikal atrofiye sekonder sulkuslar ve subaraknoid mesafe geniştir.Periventriküler beyaz cevherde minimal gliozis ile uyumlu T2 ve FLAİR sekansta sinyal intensite artışı izlenmektedir. Bazal ganglionlar ve talamuslar normal görünümdedir. Beyin sapı sinyal intensitesi tabiidir. Hipofiz glandında suprasellar sisterne hafif konveksite izlenmiş olup sinyal intensitesi heterojendir. Laboratuvar bulguları ile korele edilemesi uygun olacaktır. 3. ventrikül ve lateral ventriküller normal kalibrasyondadır. İzlenebilen orbital oluşumlar doğaldır. İzlenebilen serebral ana arteryel yapılar patenttir.

30 Haziran 2022 17:40
Prof. Dr. Yunus Aydın
Prof. Dr. Yunus Aydın
Beyin ve Sinir Cerrahisi

Çok sayıda lüzumsuz MR çekilen bir sağlık sistemimiz sayesinde boş yere kafa karıştırıcı bulgular çıkıyor karşımıza. Bu bulgular herkeste görülebilir, hiçbir önemi yoktur. Takibi gerekmez. Tekrar MR çektirmeyin. Dr. Yunus AYDIN

2 Temmuz 2022 17:23
Prof. Dr. Yunus Aydın
Prof. Dr. Yunus Aydın Beyin ve Sinir Cerrahisi

Yazar toplam 2848 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Sırt ve bel fıtıgı Prof. Dr. Yunus Aydın
Baş ağrısı Prof. Dr. Yunus Aydın
Şant ve iş Prof. Dr. Yunus Aydın
Beyin cerrahisi Prof. Dr. Yunus Aydın
Beyin ve Sinir Cerrahisi İle İlgili Diğer Uzmanlar
Prof. Dr. Mehmet Çağlar Berk
Prof. Dr. Mehmet Çağlar Berk Beyin ve Sinir Cerrahisi
Op. Dr. Muhammet Kırkgeçit
Op. Dr. Muhammet Kırkgeçit Beyin ve Sinir Cerrahisi
Op. Dr. Khassan Saıdazımov
Op. Dr. Khassan Saıdazımov Beyin ve Sinir Cerrahisi
Op. Dr. Volkan Oğlin
Op. Dr. Volkan Oğlin Beyin ve Sinir Cerrahisi
Op. Dr. Mustafa Özaslan
Op. Dr. Mustafa Özaslan Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube