Hocam mr sonucum. Her iki yan ventrikül korpus posterıor kesimden geçen kesitlerde perikallosal bileşke düzeylerinde T2 serilerde hiperintens görünümle karakterize sinyal intensite değişiklikleri saptanmıştır. Solda orta serebellar pedinkül-serebellar korteks bileşkesi lokalizasyonunda yaklaşık 17x12 mm çapında T1 ağrılıklı görüntülerde hiperintens , T2 görüntülerde iç kesimi hipointens, dış kesimi ise hiperintens olarak izlenen lezyon sahası bu alandaki bir kavernom yda fokal intraparankımal kanama alanına işaret ediyor olabilir. Belirgin bir ödem eşlik etmemektedir. T1 ve T2 ağırlıklı serilerde ki görünümler dikkate alındığında geç subakut-kronık evre kanama ürünleri içermektedir. Nasil bir yol izlemem gerekir.
Öncelikle geçmiş olsun.Raporda daha önceden olmuş bir kanama odağından Yada damarsal bir oluşumdan bahsediliyor.Basit bir sorun değil.ihmal etmeyin.İlk etapta bir beyin cerrahisi bölümüne başvurun.Sonrasında nöroloji bölümüne başvurabilirsiniz. Saygılar..
Damar yumagi olarak soylendi. Ameliyat olsada olur olmasada olur soylediler hocam.
Kavernomlar doğuştan gelen problemlerdir. Ancak AVM’lerde olduğu gibi atardamarlarla toplardamarlar arasında direkt bağlantı yoktur. Dolayısı ile içinde gezen kan çok yavaş ve basınçsızdır. Beyin kanaması yapma riski AVM’ye göre çok daha azdır. Ancak küçük sızmalar şeklinde kanama yapabilir ve buna bağlı olarak yavaşça büyüyebilirler. Kavernomlar genellikle baş ağrısı sebebi araştırılırken tanı alırlar. Kavernomlardan etrafa sızan kanın beyin dokusunu irrite etmesine bağlı sara nöbetleri ile bulgu verebilirler. Küçük kanamalarla yavaşça büyüyüp etrafındaki beyin dokusuna baskı yapmaya bağlı kollarda bacaklarda uyuşukluk ve kuvvetsizliğe neden olabilirler. Yıllık kanma riski %0.1-1 olarak kabul edilir. Nadiren daha ciddi beyin kanamalarına neden olurlar ve hastanın kliniğinde ani kötüleşme yapabilirler Kavernomların tedavisi tüm dünyada en tartışmalı konulardan birisidir. Tesadüfen tespit edilen, küçük, hastada hiçbir problem yaratmayan, beynin sessiz bölgelerinde yerleşen kavernomlar yıllık MR incelmeleriyle takip edilebilir. Hastada problem yaratan, yani sara nöbetine neden olan, kanamalarla büyüyen ve beyinde baskı etkisi oluşturan, ameliyata uygun bölgelerde yerleşen kavernomların cerrahi olarak tam çıkarılmasının kesin çözüm olduğu tüm beyin cerrahları tarafından kabul edilir. Uygun vakalarda ameliyat tam ve kesin çözümdür. Genç, ameliyata uygun yerde yerleşmiş, özellikle bayan hastalarda kavernom tespit edildiğinde bu hastaların da ameliyat edilmesini öneren cerrahlar vardır. Çünkü kavernomların özellikle 20-40 yaşlar arasında, bayan hastalarda, özellikle gebelik döneminde problem yarattıkları ile ilgili çok sayıda bilimsel yayın mevcuttur. Ayrıca yıllık %1’lik kanam riski göz önünde bulundurulduğunda genç hastalarda beklenen yaşam süresi doğala olarak daha uzun olacağından, tüm yaşam boyunca kanama riski de buna paralel olarak artacaktır. Ben de bu grup hastaların ameliyat edilmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Beyinin derininde ve kritik bölgelerinde yerleşen ve problem yaratan kavernomlarda amleiyat riski yüksek olacağından, bu hastalarda Gamma knife tedavisi seçilebilecek diğer bir yöntemdir.
Açıklanamanız için çok teşekkur ederim hocam. Bende bulunulan kavernom yani damar yumagi sanirim araliklarla kanama yapiyor cunku 2015 yilindan beri cektigim butun mr larda subakut evre kanama urunleri icermektedir seklinde yer aliyor. Ve benim belki sinuzit kaynaklidir bilemiyorum ama basim sık sık ağriyo ve yogunluk yine bulundugu bolgede oluyor. Bulundugu bolge risklimidir? Gamma gnife mi uygulanir bu bolgeye?
Önce gama knife yapılabilir