Hocam merhabalar. 84 yaşında bir hastamız var iki haftadır devlet hastanesinde kalp damar cerrahi bölümünde yatıyor. Ameliyat bekliyor. Tansiyon, şeker, böbrek vb. Hiç bir hastalığı yok çok şükür. Stent greft gelmesi bekleniyor. Hastamız erkek abdominal aort anevrizması tanısı konuldu. Damar çapının anevrizma olan bölgesinde en büyük genişlik 10 cm en küçüğü 7 cm ölçüldü anjiyo da. Hasta için ameliyat riskli olduğu söylendi. Çap genişlemesi çok aşırı olduğu için hastaneden çıkarmıyorlar. Bu ameliyat için görüşleriniz nelerdir. Birde ameliyat sırası ve sonrasında ne gibi risk faktörleri vardır. Doktorlar önce kapalı evar olarak deneyeceklerini bir sıkıntı olursa açık ameliyata geçeceklerini söylediler. Açık ameliyat içinde risk faktörü büyükmüş.
Geçmiş olsun, doktor arkadaşlar stent greft için uygun buldularsa hastamız şanslı demektir. Uygun olmasaydı açık ameliyat olmak durumunda kalacaktı ki riski daha yüksek. Sanırım Ankara'da hastanız. İşlem yapılan merkezin ve doktorun deneyimi konusunda eminseniz hastanede bekleyin derim. İyi günler
Hocam hastamız Salı günü ameliyat oldu. Perşembe günü servise çıkardılar. 2 gün yoğun bakımda tutuldu. Evar yöntemi ile ameliyat oldu kapalı ufak kesi ile. Kasık dan girildi ve şimdi durumu gayet iyi. Ameliyatı yaklaşık 4.30 saat sürdü doktor bey ameliyatın çok zor geçtiğini damarların yer değiştirdiğini yaşlılıkdan ötürü kıvrılma,daralma ve birbirine döner vaziyette imiş ama şimdi durumu çok iyi ameliyat da zor olmasına rağmen başarılı geçti dedi. Fakat bir sorun var sağ bacak da güç kaybı nerdeyse hiç kımıldamıyor, sağ bacak da ise ona yakın güç kaybı var az biraz oynatabiliyor yine. Sizce bu durum ne kadar daha sürer belden iğne yapılmış sanırım birde onunda etkisi olabilir mi. Doktorlar önemli bir şey yok zamanla açılacaktır dediler. Ben sizden de bir bilgi almak istedim. Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Siz ve sizin gibi cerrahlarımızı büyüten ve eğiten anne ve babalardan ALLAH razı olsun. Meslek hayatınızda başarılar dilerim.
Geçmiş olsun, zor ameliyatı gerçekleştiren meslekdaşlarımızı kutlarım. Bazan işlem yapılan bölgelerde geçici sinir sorunları olabilir. Doktorunuz güç kaybı ve hissizlik derecesine göre yönlendirecektir. Takip sonuçlarına göre tetkikler istenebilir.