Hocam merhaba. bebeğimde 2 aylık olduğundan beri iştahsızlık ve kabızlık sorunu var. anne sütü 1 ay alabildi, sonrasında zamanla sadece formül mamayla besledik. Kan testleri her ay tekrarlanıyor ve sonuçları Kalsiyum: 11.36 İyonize kalsiyum: 1.59 Fosfor: 6.29 D3:38.18 Parathormon:17.16 Demir:42.84 HGB:11 çıkıyor. D3 vitaminini 6,5 aydır kullandırmıyorlar fakat sonuçlarda kalsiyum ve fosfor da düşüş olmuyor. Bunun sebebi nedir? Bir açıklama alamıyoruz. Hep kabız, müdahale ile zar zor katı yapabiliyor ve kaşık yada biberon görünce başını çeviriyor. Artık asla ağzına bir şey koyamıyoruz.Sadece günde 400 ml kadar kana kana su içiyor. son bir haftadır devam sütü de dahil günlerdir hiçbir şey almadı. Doktorlar muayene edip 'Diş çıkarma döneminde olur böyle' deyip gönderiyorlar. Anlamadığım 2 aylıkken başladı bu sorunumuz ve ilk dişini 6,5 aylıkken çıkardı şimdi üst damağı sertleşti. Diş çıkarma rahatsızlığı bu kadar uzun zaman alır mı? 42.84 demir değeri bu iştahsızlığı yapar mı? Bir de idrarı kokulu ve sarı renk oldu bunun anlamı var mıdır? Teşekkürler.
Merhaba Didem Hanım. Çocuğunuzun şikayetlerinin temelinde beslenme problemi var. Kabızlığı, idrardaki koyulaşmanın en önemli nedeni beslenme problemi. Buna neden olabilecek enfeksiyon, besin allerjisi ve bazı hastalıkların araştırılması gerekir. Çocuğunuzun ayrıntılı olarak değerlendirilebilmesi ve takip edilebilmesi için öncelikle bir üniversite hastanesinde değerlendirilmesini öneririm.
Enfeksiyon icin 2 kere kan alinip bakildi temiz cikti. Besin alejisi konusu hic gundeme gelmemisti. Marmara Universitesi hastanesi cocuk hastaliklari poliklinigine randevumuzu aldik gidecegiz. Cok tesekkur ederim. Dis cikariyor deyip gecistirilmesi bizi cok uzuyor.
Rica ederim, geçmiş olsun. Sonuçlarınızı paylaşırsanız mutlu olurum. dr.aysezenginturan@yahoo.com adresine mail gönderebilirsiniz.
Gercekten cok tesekkur ederim. Sonuclari gonderecegim. İyi calismalar.
Tekrar geçmiş olsun.
Merhaba , biz marmara üniv. hastanesine gittik.Testleri tekrarladılar. Kalsiyum yine 11 çıktı ve batın ultrasonu çektiler sonuç temiz çıktı ve maalesef bizi nefroloji servisine sevk ettiler. orası da yanlış gelmişsiniz 11 kalsiyum birşey yapmaz diyerek bizi gönderdi. Şimdi bebeğimiz yine aynı durumda. Üstelik 500 gr kadar kilo verdi. İstanbul Anadolu yakasında ulaşabildiğimiz kadar doktora gittik bu iştahsızlığına bir anlam veremiyorlar. çoğu yine Dİş sıkıntısı deyip gönderiyor artık çok yorulduk .Kaşığı görünce eliyle itiyor, yüz çeviriyor. Şuan 3-4 aylıkken yaptığım gibi neredeyse 10 aylık olan bebeğimi sadece uykusunda devam sütüne kalorili olsun diye sütlü pirinçli kaşık mamalarını katarak biberonla besliyorum. Uyanıkken lokma yemiyor. Tek düze besleniyor günlerdir. Ve tabiki kabızlık sorunumuz iyice arrtı bende üryani eriği kaynatıp bunun suyuna mamasını hazırlıyorum. Bazen fayda ediyor. Uykusunda böyle beslemezsem iyice kilo kaybedecek. Kimi doktorlar her öğünde 10 dk yemesi için uğraşın yemezse kaldırın bir sonraki öğüne kadar ilgilenmeyin sonunda direnci kırılıp yemeğini yiyecektir diyor. Ben bunu birkaç gün denedim bırakın direncini kırmayı işler daha kötü oldu. Uykusu açlığından iyice kötüleşti ve sinirleri iyice bozuldu sadece ağlar oldu. Öğün saati geldiğinde ağlamaktan hiçbirşeyi görmedi gözü. Mecbur kalıp ilk uyku sersemliğinde biberonla besleyip uyumasını sağladım. Doktor hanım ben ne yapayım? Midesi iyi dolup bağırsak yumuşatıcı besinler de yerse kabızlığı kalmıyor biliyorum. Ama mide hep boş bu sefer de kabızlık başlıyor.Hep si iç içe. Şimdi bu siteden bir doktorun tavsiyesiyle gaviscon infant ı sabah akşam zar zor ağzına koyuyorum. Midesinde rahatsızlık vardır ondan yemiyordur dedi. Gaviscon tedavisi önerdi. 3. gündeyiz bir değişiklkl olmadı. Ne olur bana bir akıl verin ben ne yapayım? Nereden başlayım? Yorumunuzu merakla bekliyorum. İyi çalışmalar.saygılar.
Çocuklarda uykuda beslenmeyi önermiyoruz. Besinleri uyanıkken ve bilerek, isteyerek alması önemlidir. Acıkması için en az 4 saat süresince su dışında hiçbir yiyecek ve içecek almaması gerekir. Öğün saatinde dikkatini dağıtabilecek uyaranları ortadan kaldırmanız, mümkünse sizinle birlikte aile sofrasına oturtarak onun yemesine fırsat tanımanız, yemeğiyle oynaması ve yakınlaşması beslenmeye karşı direncini kırmada yardımcı olabilir. Yemek zamanını birlikte geçireceğiniz keyifli bir zaman olarak görmeniz ve sofrada siz kendi yemeğinizi yiyerek sizi gözlemlemesine fırsat tanımanız yeme davranışını yerleştirmesini sağlayacaktır.Okumadıysanız çocuklarda beslenme bozuklukları isimli yazımdan belki faydalanabilirsiniz. Şikayetleriniz halen devam ediyorsa tekrar değerlendirilmesi ve yakından takip edilmesi gerekir. Geçmiş olsun.