Zayıflamak için gereken mineraller nelerdir?

Zayıflamak için gereken mineraller nelerdir?

Zayıflamak isteyen kişiler özenli bir şekilde ek vitamin kullandıkları halde mineral almayı ihmal ederler fakat unuttukları önemli bir nokta vardır ki, vitaminler mineraller ile birlikte aktivite gösterirler. Besinlerde bulunan altı tane mineralden özellikle üç tanesi zayıflama sürecinde çok önemlidir. Bunlar kalsiyum, demir ve iyot mineralidir.

KALSİYUM

Kalsiyum; tüm canlı dokuların, kemiklerimizin, dişlerimizin sindirim salgılarımızın ve kan plazmasının en önemli oluşturucularından biridir, güneş ışınlarından aldığımız d vitamini kalsiyumun birlikte görev yaptığı bir vitamindir. D vitamini, kalsiyumun sindirimim sistemimiz tarafından emilmesine ve organizmamız tarafından kullanılmasına yardımcı olur. Kalsiyum sadece kemik yapımızı güçlendirmekle kalmaz ve yaşam boyu kemik erimesinde önemli olan  kemik yoğunluğunu iyi seviyelerde tutar. Psikolojik olarak sinirsel durumumuza pozitif olarak etki eder ve ruh sağlığımızı olumlu yönde etkiler. Her gün ihtiyacımız kadar Kalsiyum mineralini vücudumuza almak, kemiklerdeki kalsiyumun kullanılmasına ve azalmasına engel olur. Vücudumuzda ki kalsiyumun emilmesine engel olan gıdaların başında, ağır ve yağlı gıdalar gelir. Ortalama bir yetişkin günde en az 1000 mg Kalsiyum alması gerekir. Kalsiyum mineralinin en iyi kaynakları,

-Kaşar peyniri, beyaz peynir, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler, yağışız süt tozu, ayran, süt, limon, portakal, kivi ve fındıktır.

DEMİR

Vücudumuzda ki demir eksikliği, anemi adı verilen kansızlığa sebep olur. Anemi durumunda morumsu bir yüz, ten rengi halsizlik, güçsüzlük ve uyku hali ortaya çıkar. Demir minerali anemiyi engeller ve akyuvarlarımızı korur bunun sayesinde bağışıklık sistemimiz güçlenir ve enerjik bir hale geçeriz. Demir özellikle kaslarımızın ve kanımızda ki hemoglobinin yapısında bulunur. Canlı dokulara oksijen taşımasında ve beslenmesinde önemli rol oynar. Demir yönünden zengin gıdalar ciğer, buğday özü, esmer ekmek, arpa, tam buğday, kayısı ve şeftali kurusu, fasulye, soya, yağsız kırmızı et, et suyu yumurta mercimek, istiridye, erik , üzüm ve pekmezdir.

Yemeklerimizi demirle güçlendirmek için ne yapmalıyız ?

-Demir eksikliği tedavisinde karaciğer kokteyl tarifi

Bir çorba kaşığı çiğ ya da az pişirilmiş karaciğer, bir bardak domates suyu, bir avuç maydanoz, bir tutam kaya tuzu. Bu malzemeleri mikser yardımı ile uzun süre karıştırıyoruz ve günde bir kere içiyoruz. Kokteylin yağ oranı az, demir oranı yüksektir ve kısa sürede enerji verir.

-Haftada iki kez ızgara şeklinde karaciğeri yanında bolca maydanoz ile birlikte tüketiyoruz.

-Değeri çok azaltılmış beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih ediyoruz.

-İçtiğimiz her bardak süte, bir tatlı kaşığı pekmez ilave ediyoruz.

-Yemeklerimizin yanında hazırladığımız salataya mutlaka roka, maydanoz ve tere ilave ediyoruz.

İYOT

İyot minerali tiroit bezinin normal aktivite göstermesinde, metabolizmamızın düzenlenmesinde ve sağlığımızın esenlik ile devamında çok önemli rol oynamaktadır. Vücudumuzda iyot eksikliği veya yokluğunda, yorgunluk ortaya çıkar ve guatr hastalığı riski oldukça yükselir. Su ve toprakları iyottan fakir olan bölgelerde yetişen sebzeler iyottan yoksuldur ve bu bölgelerde yaşayan insanlarda guatr hastalığına çok sık olarak rastlanır. İyottan zengin besinler, deniz ürünleri ve kaya tuzudur. Özellikle midye, istiridye, istakoz ve karides yüksek oranda iyot içerir. Soframızda doğal tuz veya iyot ilaveli tuz kullanılmasına da özen göstermeliyiz.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Elif Fedakar

Dyt. Elif FEDAKAR, 1990 yılında doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini İstanbul Haydarpaşa Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirmiştir ve Dyt. unvanı almıştır. Lisans eğitimi süresinde Yapı Kredi Spor Klubü’nde adölesan beslenmesi ve faaliyetleri konusunda eğitim koçluğu görevini üstlendi ve başarı sertifikası aldı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi'nde ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nse Klinik Diyetisyen olarak aktif görev yapmıştır. Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Klinik Çocuk Diyetisyeni olarak stajını başarıyla tamamlamıştır. Ankara Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesi Kurum Mutfağı'nda Kurum Diyetisyeni olarak çalışmıştır. Ayrıca lisans eğitimi boyunca Yeme Bozuklukları, Gebe ve Emzikli Beslenmesi, Diyabet Hastalarında Beslenme ve daha bir ...

Etiketler
Zayıflamak için
Dyt. Elif Fedakar
Dyt. Elif Fedakar
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube