Doktorsitesi.com

Zayıflama Nedir?

Dyt. Seval Komlıca
Dyt. Seval Komlıca
22 Nisan 2016104 görüntülenme
Randevu Al
Zayıflama Nedir?

Zayıflama sağlığımız için vücudumuzun ideal kilo aralığında olmasını sağlamaktır. Bunu sağlamak için çok çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Ancak zayıflamanın temelini sağlıklı, yeterli ve dengeli bir diyet yapmak oluşturmalıdır. Çünkü verilen kilonun yağdan mı, sudan mı yoksa kastan mı verildiği en önemli noktadır. Eğer dengeli ve yeterli bir diyet yapıyorsanız verdiğiniz kilonun %90 ve üzeri yağdan olan kayıplarla gerçekleşmelidir.

Sağlıklı bir zayıflama diyetinde karbonhidrattan sağlanan enerji günlük alınan toplam enerjinin %55-65’ini oluşturmalıdır. Aynı şekilde protein ve yağ için bu değerler sırasıyla %12-15 ve %25-30 aralıklarındadır. Yani vücutta yağ kaybı sağlamak için yağsız yada ekmeksiz beslenmek doğru ve yeterli değildir.  Sağlıklı zayıflamak için yapılan diyetlerin bir diğer özelliği de bazal metabolizma hızımızın mutlaka üstünde bir kaloriye sahip olmasıdır. Çünkü vücudumuz günlük çalışma rutinini ancak bu kaloriyle beslenerek sağlayabilir, altında kalorilerle beslenmek kısa sürede sizlere kilo kaybı sağlasa da hem metabolizmanıza olumsuz etkiler yapacaktır hem de sonrasında normal kalorili beslenmeye başladığınızda verdiğinizden daha fazla kilo almanıza sebep olacaktır.

Sağlıklı zayıflamanın temeli her hafta rutin kontroller yapılarak ve diyetinizin enerjisi ve içeriği sizin ihtiyaçlarına göre belirlenmekten geçmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında sağlıklı zayıflamak için öncelikle kan testlerinin yapılması ve diyetisyen kontrolünde diyete başlamanız önemlidir.

Yazar Hakkında

Dyt. Seval Komlıca

Dyt. Seval Komlıca

Dyt. Seval KOMLICA, lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.  Üniversite eğitiminin yanı sıra Obezite Diyetisyenliği, Klinik Nütrisyon Diyetisyenliği, Onkoloji Diyetisyenliği, Diyabet Diyetisyenliği, İletişim Becerileri ve Psiko-Eğitim, Kardiyoloji Diyetisyenliği, Çocuk ve Ergen Obezitesi, Çocuk Hastalıklarında Beslenme, Spor Diyetisyenliği, Hastalıklarda Diyet Tedavisinin Klinik Uygulamaları, Anorexia'dan Obeziteye Yeme Bozuklukları ve Profesyonel Yaşam Koçluğu alanlarında da eğitimler almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır