Zayıf kime denir ?

Zayıf kime denir ?

Tüm dünya obzeite ile mücadele ederken kilo almaya çalışanlara kıskanarak bakıyoruz. Ancak zayıflık da obezite kadar riskli olabilir. Vücut ağırlığının boya göre az olması zayıflık olarak tanımlanabilir. Beden kitle indeksi dediğimiz boya göre kilo durumunu belirten formül bizim için belirleyici olmaktadır.Kilonun boyun karesine oranı ( Kilo/ Boy 2 ) ile elde edilen sonuç  20-18 arasında ise inceliği ;18'in altında olması ise  kişinin zayıf olarak değerlendirilebileceğini gösterir. Bu durumda vücuttaki yağ miktarı diğer dokulara göre azdır.

Kadınların vücut ağırlığının % 20-27 si ; erkeklerin ise %12-15 i  yağ dokusudur.Bu depo yağın temel kaynağı diyetle alınan yağdır.Diyetle alınan enerjinin harcanan enerjiden daha az olması veya alınan besinlerin vücut tarafından tam olarak kullanılamaması vücut direncini düşürerek hastalıklara yakalanma riskini arttırır.Zayıflık enerji  alımındaki yetersizliğe bağlı olduğu gibi

·         Aşırı fiziksel aktivite

·         İştahla ilgili problemler nedeniyle yetersiz besin alımı

·         Sindirim ve emilim sistemindeki bozukluklar

·         Bazı hastalıklar ( kanser,hipertroidizm gibi)

·         Psikolojik hastalıklar (stres,depresyon,anoreksiya nervosa,blumia nervosa) gibi sorunlara bağlı da gelişebilir.

Zayıflığın tedavisinde öncelikle yukarıda sayılan nedenlerin ortadan kalkması gerekmektedir. Sağlıkla ilgili problem; ilgili sağlık profesyoneli tarafından tedavi edildikten sonra diyetisyen tarafından tıbbi beslenme tedavisi başlamalıdır.Psikolojik nedenlerden dolayı yaşanan sıkıntılarda psikolojik destekle birlikte kilo almak daha sağlıklı olacaktır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Fadime Özgök Şenses

Uzm. Dyt. Fadime Özgök Şenses, 1977 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini 1999 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.  Çocuk Esirgeme Kurumu'nda koruma altında bulunan çocuk, genç, yaşlı ve özürlülerin beslenmesi; kuruluş mutfağının hijyen koşullarının ve denetiminin sağlanması konularında hizmet vermiştir. 2009 yılında Acıbadem Adana Hastanesi'nde göreve başlamış 7 yıl boyunca klinik ve poliklinik  diyetisyenliği hizmetlerini yürütmüştür. Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünde yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Uzman Diyetisyen unvanının sahibi olmuştur. Uzm. Dyt. Fadime Özgök Şenses, mesleki çalışmalarına 2015 yılında kurucusu olduğu Adana Beslenme Dünyası'nda devam etmektedir ...

Etiketler
Kilo almamak
Uzm. Dyt. Fadime Özgök Şenses
Uzm. Dyt. Fadime Özgök Şenses
Adana - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube