YUMURTA DONDURMA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Doç. Dr. Nermin Köşüş
Doç. Dr. Nermin Köşüş
20 Aralık 2015162 görüntülenme
Randevu Al
YUMURTA DONDURMA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Yumurtalık rezervi düşük olan veya tedavi, ameliyat vb nedenlerle düşebileceği tahmin edilen hastalar yumurta dondurma işlemi için en uygun adaylardır. Yumurta dondurma işleminin basamakları standart tüp bebek tedavisinin basamaklarına benzer. Önce yumurtalık rezervinin değerlendirilmesi için kan testleri ve ultrason yapılır. Tüp bebek tedavisine benzer şekilde hormon iğneleri uygulanarak çok sayıda yumurta geliştirilir. Yumurtalar yeterince olgunlaştığında çatlatma iğnesi yapılarak vajenden ince bir iğne aracılığıyla ultrason eşliğinde toplanır. Bu işlem esnasında damardan ilaç verilerek hasta uyutulur, böylece hasta ağrı hissetmez. 38 yaşın altındaki kadınlarda bir tedavi döneminde 10-20 yumurta toplanabilir. Yumurtalar toplandıktan sonra hemen dondurulur. Dondurulmuş yumurtalar -196 derecede saklanır. Uzun süre saklanması yumurta kalitesini olumsuz etkilemez. Tüm işlem süresi yumurtalık rezervine bağlı değişmekle birlikte yaklaşık 2 adet dönemidir. Hasta ileride (5-10 sene sonra) çocuk istediğinde bu dondurulmuş yumurtalar çözdürülerek hastanın eşinin spermi kullanılarak döllenir ve oluşan embriyolar hastaya transfer edilir. 

YUMURTA NASIL DONDURULUR?

Hem sperm hem de embriyo kolaylıkla dondurulabilir. Ancak bu durum yumurta hücresi için farklıdır. Hem büyük olduğundan (insan vücudunun en büyük hücresi) hem de çok fazla su içerdiğinden dondurma işlemi yumurta için güçtür. Dondurma esnasında buz kristalleri oluşup hücre zarar görebilir, ölebilir. Bu nedenle bu işlemde anti-friz dediğimiz, kışın arabalarda yakıtın donmasını engelleyen maddeye benzer özel bir madde kullanılarak yumurta içindeki suyun donarak ona zarar vermesi engellenir. Bu madde yumurtanın dış kabuğunu sertleştirdiğinden dondurulup çözdürülen yumurtalarda döllenme ICSI yöntemiyle yapılır. Yani bir sperm yumurtanın kabuğu delinerek yumurta içine bırakılır.

Yumurta dondurma iki şekilde yapılır. Yavaş dondurma, hızlı dondurma. Hızlı dondurma yönteminin başarısı yavaş dondurma yöntemine göre daha iyidir. Bu nedenle hızlı dondurma genelde tercih edilir.

Etiketler

Yumurtalık rezerviİcsiYumurta hücresiOosit (yumurta) dondurma teknolojisiTüp bebekOosit (yumurta) dondurmaYumurta dondurma nasıl yapılırHızlı dondurmaYavaş dondurma

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Nermin Köşüş

Doç. Dr. Nermin Köşüş

Doç.Dr. Nermin KÖŞÜŞ, 1 Nisan 1973 tarihinde Trabzon Akçaabat’ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Türkiye'nin çeşitli illerinde tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamış ve 1997 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır