Yumurta dondurma kimlere uygulanabilir?

Doç. Dr. Nermin Köşüş
Doç. Dr. Nermin Köşüş
20 Aralık 2015183 görüntülenme
Randevu Al
Yumurta dondurma kimlere uygulanabilir?

Oosit (yumurta) dondurma, kadının yumurtalığından elde edilen yumurtaların dondurularak ileride kullanılması amacıyla saklanması işlemidir. Bu işlem gelecekte bebek sahibi olmayı planlayan ancak şu an için gebelik düşünmeyen ve/veya mümkün olmayan kadınlar için çok önemli bir işlemdir. Oosit dondurma için en uygun hasta gruplarını şöyle sıralayabiliriz:

* Ailesinde erken menopoz görülen ve/veya yumurtalık rezervi düşük kadınlar. 

* Çocuk sahibi olma yaşını eğitim, kariyer, şu an için uygun eş bulamama vb nedenlerle geciktiren kadınlar. Çünkü yaşlanmakla yumurtalık rezervi azalır. Aynı zamanda yumurta kalitesi de bozulur. Bu nedenle ileri yaşta gebelik planlayanlar henüz yaşları gençken yumurtalarını dondurarak, yaşlanmaya bağlı yumurtalarda oluşabilecek sayı ve kalitedeki azalmadan kaçınabilirler.

* Bazı kanser tiplerine yakalanan kadınlarda tedaviden önce. Günümüzde pekçok kanserin tanısı artık erken konulmakta ve bunların bir kısmı tedaviyle düzelmekte veya ilerlemesi durdurulmaktadır. Bu hastalar uzun yıllar yaşayıp yuva kurmaktadır. Kanser tedavisi esnasında ilk planda doğurganlık durumu göz ardı edilse de kür oluştuktan sonra bu önemli bir sorun haline gelmektedir. Uygulanan kanser cerrahisi, kemoterapi, radyoterapi bu hastaların yumurtalıklarına zarar verebilmekte ve bazı hastalarda tedavi sonrası yumurtalık yetmezliği gelişmektedir. Bu hastalarda da kanser tedavisine başlanmadan önce yumurta dondurulması, iyileşme sağlandıktan sonra gebelik sağlanması için çok önemli bir alternatiftir.

 

 

Etiketler

Yumurta dondurmaOosit (yumurta) dondurma teknolojisiTüp bebekOosit dondurmaKimlere yumurta dondurma uygulanır

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Nermin Köşüş

Doç. Dr. Nermin Köşüş

Doç.Dr. Nermin KÖŞÜŞ, 1 Nisan 1973 tarihinde Trabzon Akçaabat’ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Türkiye'nin çeşitli illerinde tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamış ve 1997 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır