Yüksek kolesterol ve ilaçların etkisi

Yüksek kolesterol ve ilaçların etkisi

Son günlerde, “kolesterol ilaçları yarardan çok zarar getiriyor, asla kullanılmamalı, bir çok yan etkisi var, bu ilaçlar şöyle kötü, böyle kötü” tarzında yaklaşımlar oldukça artmış durumda. Hele bir de bu iddiaları yapan kişilerin isimlerinin başında doçent, profesör gibi ünvanlar da olunca insan ister istemez ‘Acaba mı?’ diye düşünmeden edemiyor. Aynı tartışmaların yurt dışında da olduğu muhakkak elbette. Ama dünyanın neresinde olursa olsun bu tartışmaların bizi götüreceği yer mutlaka bilimin ışığında olmalı yoksa “komşumda bu ilaçları kullandı onda yan etki yaptı veya ne gerek var canım bu ilaca al şu otu kaynat iç tarzında yaklaşımlar toplum sağlığını felakete sürüklemekten başka bir şeye yol açmaz. Hele bir de “Ben bilmem ne bitkisel ilacını ürettim, size de bunu kutusu şu kadar liraya satıyorum ama bu ilaç damarları ilk günkü gibi açıyor, kısırlık dahil ne kadar hastalık varsa hepsini iyi ediyor” diye çarşaf çarşaf ilanlar veren şarlatanlar var ki bunların bilimsellik ile yakından uzaktan ilişkisi yok.

***

Bu nedenle en önemli konulardan birisi halkımızın doğru bilgi ve tedaviye ulaşabilmesini sağlamak olmalı. İnsanlarımız bu konuda bilinçli olmalı, bilimsel yaklaşımlardan uzak durmalılar. Peki hakikaten “yüksek kolesterol kalp ve damar hastalığına yol açar mı ve kolesterolü ilaçlar ile düşürmek faydalı mı?” Biz sonradan söyleyeceğimizi baştan söyleyelim ve hatta bunu büyük harflerle yazalım ki kimse kaçırmasın: EVET. YÜKSEK KOLESTEROL KALP DAMAR HASTALIĞINA YOL AÇAR VE KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ İLAÇLAR KALP DAMAR HASTALIKLARI GELİŞİMİNİ AZALTIR.” Bu noktada birinci suçlu ise LDL denilen “düşük yoğunluklu” kolesteroldür. Hemen belirtmekte fayda var. Yüksek kolesterol tabii ki tek başına tüm kalp damar hastalıklarından sorumlu değildir ve sadece kolesterolü düşürerek problemi tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Yani yine bazılarının söyledikleri gibi “bak kolesterolü düşürdük ama hala kalp damarları tıkanıyor veya kolesterolü çok yüksek ama damarlar pırıl pırıl açık” neviinden yaklaşımların ne denli akılcılıktan uzak olduğu aşikardır. Bu kadar komplike bir evrende ulaşılan bir sonucun tek bir nedeninin olduğunu düşünmek ne kadar mantıklı?

***

İşte tam da bu yüzdendir ki biz hekimler kolesterol düşürmeyi hastamızı daha sağlıklı kılmak için tek hedef olarak görmeyiz. Çünkü tıpkı kolesterol gibi bazı diğer risk faktörlerinin de kalp damar hastalığına yol açabildiğini uzun yıllardır biliyoruz. Onun için hastalarımıza diyoruz ki :

1-) Sigara içme,

2-) Tuzu az tüket, kan basıncın yükselmesin, eğer yüksek tansiyonun varsa mutlaka ilaçlarını kullan, sağlıklı bir diyet yap, düzenli egzersiz yaparak kan basıncının normale dönmesine yardımcı ol,

3-) Yüksek kan şekeri ile mücadele et, yani yine ilacını düzenli kullan, hareket et kilo alma, dengeli ve düzenli beslen.

Görüldüğü gibi aslında yüksek kolesterol bir bütünün sadece bir parçası. Muhakkak ki genetik yatkınlık, erkek cinsiyet ve yaşlılık da kalp damar hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olan diğer riskler.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu

Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu Bursa'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Koşuyolu Kalp Eğitim  ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kardiyoloji Uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2003 yılında Alman Hastanesi'nde, 2003-2009 yılları arasında Göztepe Şafak Hastanesi'nde çalışmış olup mesleki çalışmalarına Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde devam etmektedir.

Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu, Türk Kardiyoloji Derneği, Türk Kardiyoloji Derneği Girişimsel Kardiyoloji Birliği, European Society of Cardiology, European Society of Cardiology Working Group of Valvular Heart Disease, European Society of Cardiology Acute Cardiac Care Association üyesidir.

Etiketler
Kolestrol
Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu
Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube