Sevgili sınav ebeveynleri;
Siz de herkes gibi aile olarak verdiğiniz emeğin karşılığını almak istiyorsunuz ve bu süreç evlatlarınız için olduğu gibi sizler için de bir “sınav”. Sonuçtan ziyade sürecin önemli olduğunu hatırlayıp birbirimize sarılalım.
Şimdi bu süreci nasıl geçireceğimize dair 7 ipucunu okuyalım.
1- Gerçekçi hedefler belirleyin
Gencin kişiliğine, hayallerine, yetenek ve ilgilerine uygun meslek önerilerinde bulunun. Meslek seçiminde destekleyici ve bilgilendirici olmalı ama mesleği belirleyen kişi olmamalısınız. Meslek seçimi sizin değil, gencin kendisine ait olmalıdır.
2- Sınava yönelik algınızı kontrol edin
Sınav gencin kişiliğini ya da kaderini yordamaz, sadece sınav başarısı hakkında fikir verir. Sınav başarısı ile hayat başarısı eş değildir. Sınavın sonucundan ziyade süreç içindeki emeği takdir etmelisiniz.
3- Kıyaslamayın
Herkes gibi evladınızın da biricik olduğunu ve bu süreçte sınava herkesin kendi bilgi, deneyim, yöntem ve kişilik özellikleri ile hazırlandığını haliyle sürecin de biricik olduğunu hatırlayın be kıyaslama yapmayın.
4- Sevgi ve desteğinizi gösterin
Kendi yöntemlerinizle sevginin iyileştirici gücünü kullanın. Sonuç her ne olursa olsun evladınızın yanında olup onu seveceğinizi ve sevginizi hiçbir şeyin değiştiremeyeceğini, ona inandığınızı ifade edin.
5- Kendi kaygınızı yönetin
Sınav zamanı yaklaştıkça gençler ile beraber ebeveynlerin de kaygısı artabilir. Önemli olan çocuğunuzun kaygısını normal düzeyde tutmaktır ve bunun için sizin cesaretlendirici, neşeli ve rahat hissetmeniz çocuğunuzun ruh halini pozitif etkileyecektir. Yürüyüş, nefes egzersizi, meditasyon, günlük tutmak ya da dertleşmek kaygınıza iyi gelebilir.
6- Önceki başarılarını hatırlatın
Önceki başarılarını hatırlamak evladınız için motivasyon kaynağı olup sahip olduğu olumlu özelliklerin çevresi tarafından fark edilmesi ve onaylanması gencin özgüvenini arttırıp kaygısı ile baş etmesini kolaylaştıracaktır.
7- Sınav günü geldi çattı!
Evladınız isterse sınav yerine yalnız gitmesine izin verin, birlikte gidiyorsanız duygularınızı dengede tutmaya özen gösterin. Sizin öfkeniz, gerginliğiniz ya da kaygınız evladınızı olumsuz etkileyebilir. TYT sonrasında evladınızın bir sonraki güne kadar rahatlamasını ve dinlenmesini sağlayın, sıkça soru sormak yerine doğal olup duygularına ve ihtiyaçlarına odaklanın.
Özetle:
Sınav geçici, gece verilen iyi geceler öpücüğü bakidir! Sınavı abartmayın, doğal olun.