Doktorsitesi.com

Yılbaşında önemli beslenme önerileri

Dyt. Tuğçe Sert
Dyt. Tuğçe Sert
25 Kasım 2015215 görüntülenme
Randevu Al
Yılbaşında önemli beslenme önerileri

Koskoca bir yılı geride bırakmaya çok az bir zaman kaldı ve çoğumuz yılbaşı gecesine dair planlar yapmaya başladık bile. O gece dışarıda da olsak, evde de olsak muhakkak güzel bir sofra hazırlanır, alkol, hamur işleri ve yağlı besinlerin tüketimi artar. Bu nedenle yılbaşı gecesinin gündüzünde ve ertesi gün yediklerinize dikkat etmeniz gerekir.

Yılbaşı günü hafif bir kahvaltı ve öğle yemeği tercih edin.

O gece kalori alımınız artacağından, gündüz hafif beslenmeye ve bol su tüketmeye özen gösterin. Kahvaltınızı light süt veya yoğurda 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 1/ 2 porsiyon meyve katarak yapabilirsiniz. Ara öğünlerde yeşil çay tercih edebilirsiniz. Öğle yemeğinde ise 1 tabak sebze yemeği, yoğurt ve yanında 1 dilim tambuğday ekmeği tüketebilirsiniz. Özellikle öğleden sonra ki ara öğünü atlamamaya çalışın. Çünkü bu öğün yılbaşı sofrasına daha tok oturmanıza yardımcı olacaktır. Yeşil çayla birlikte 2 adet galeta + 1 dilim light peynir veya 3 adet form bisküvi tercih edebilirsiniz.

Yılbaşı sofranız için ızgara et veya tavuk tercih edebilirsiniz.

Kızartılarak yapılan besinlerin kalorisi daha yüksek olacağından, yemeklerinizi daha çok ızgara veya fırında pişirmeye çalışın. Çiğ veya haşlanmış sebzelerle yapılmış salatalar, yoğurtlu mezeler tercih edebilirsiniz.  

Alkol tüketiminize ve diğer içeceklere dikkat edin.

Alkol, kola, meyve suları gibi içecekler şekerinizi birden yükselteceği için daha çok acıkmanıza ve yağ depolanmasına neden olur. Bu nedenle alkol olarak bir- iki kadeh kırmızı şarap veya light kola, maden suyu veya light meyve sularını tercih edebilirsiniz.

Yılbaşı tatlınızı şerbetli veya kremalı değil, sütlü tercih edin.

 Şerbetli tatlılar demek daha fazla kalori ve daha fazla yağ depolanması demek. Bu yüzden o geceye özel sütlü bir tatlı, dondurmalı tatlı veya meyve salatası yapabilirsiniz. Eğer dışarıda kutlama yapıyorsanız gittiğiniz yerde yine düşük kalorili tatlı seçimi yapabilirisiniz.

Yemekten sonra ki atıştırmalıklara dikkat edin.

 Güzel bir yılbaşı yemeğinin ardından, çerez, cips, çikolata gibi atıştırmalıkları yeme kısmına geçilir. Bu kısım yemekten daha tehlikelidir ve gece boyunca sürer.  Siz kuruyemiş tercihinizi çiğ badem, fındık, ceviz ve beyaz leblebiden yana kullanabilirsiniz. Çikolata tüketmek istiyorsanız bitter çikolata ve yanında light sütle yapılmış bir kahve tercih edebilirsiniz.

Ertesi gün yediklerinizi kontrol altına alın ve spor yapın.

Yılın ilk günü dinlenme ve yediklerimizden birazcık arınma günü olabilir. Vücudunuzu rahatlatmak için daha hafif beslenmeye çalışın. Kahvaltı da meyve ve yoğurt, aralarda yeşil çay ve meyve, öğle yemeğinde haşlanmış sebze tabağı ve 1 kâse çorba, akşam da ızgara bir balık veya tavuk, yanında bol salata tercih edebilirsiniz. Bunun dışında 2,5 – 3 litre su tüketmeyi ve 1 saat yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.

Etiketler

Yılbaşında beslenmeBeslenme tavsiyesiYılbaşı yemekleri ve alkol tüketimiYılbaşı gecesi neler yiyelimYılbaşı ne yiyelim ne içelimYılbaşında beslenme önerileri

Yazar Hakkında

Dyt. Tuğçe Sert

Dyt. Tuğçe Sert

Dyt. Tuğçe SERT, lisans öncesi eğitiminin ardından Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başlamış olduğu lisans eğitimini 2012 yılında başarı ile tamamlamıştır. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış olduğu 2 aylık bir staj deneyimi ile ilk hastane deneyimini edinmiştir. Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde çocuklarda beslenme, yeni doğan beslenmesi, metabolik hastalıklarda beslenme üzerine 2 ay süreyle, Başkent Üniversitesi ve Medicana International Hastaneleri'nde yetişkinlerde beslenme, hastalıklarda beslenme, gebe ve emziren kadınlarda beslenme üzerine 2 şer aylık süreyle deneyim sürecini tamamlamıştır. Kurum beslenmesi, toplu beslenme sistemleri üzerine ise Yıldız Yemek şirketinde staj sürecini geçirmiştir. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır