Doktorsitesi.com

Yenidoğanlarda Kalça Ultrasonu

Op. Dr. Alper Kebudi
Op. Dr. Alper Kebudi
24 Aralık 2019127 görüntülenme
Randevu Al
Yenidoğanlarda Kalça Ultrasonu

Yenidoğan bebeklerde 1. ay takibinde mutalak kalça ultrasonu yapılmalıdır. Ancak bu ultrasonu yaptırırken bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekir. Kalça ultrasonu yaptırdığınızda ultrason raporu ile birlikte mutlaka ultrason görüntülerini de alınız. Çünkü kontrollerde ya da açı ölçümlerinde bir şüphe duyulması halinde görüntüler üzerinden yeniden ölçüm yapılabilmektedir. Kalça eklem ultrasonu yenidoğan bebeklerde 3. aya kadar yapılabilmektedir. 3 aylıktan daha büyük olan bebeklerde direkt röntgenle tanı konulmaktadır. Tabi fizik muayenenin önemi de unutulmamalıdır. Kalça ultrasonu sonuçlarında gelişmemiş kalça ya da çıkık kalça eklemi tespit edilirse mutalaka ortopedi uzmanı doktora başvurunuz. unutmayın ki erken teşhis edilen kalça eklem gelişim zukluklarında tedavi başarı oranları %99 gibi yüksek bir orandadır. Kalça çıkıklarında geç kalınan durumlarda malesef ameliyat ile tedavi söz konusu olmaktadır. İlk 6 ay içerisinde tanı konulduğunda alçı ve bandaj tedavileri ön planda iken 6. aydan sonra kapalı ya da açık ameliyatlar söz konusu olabilmektedir. Kalça ultrasonunun yüksek hassasiyet oranları günümüzde ameliyat gerekliliğini oldukça azaltmıştır. Ultrason yapılırken artık standart olarak kabul edilen Graff yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntem ile teşhis oldukça kolaylaşmıştır.

Kalça ultrasonu sonucunda kabaca kalça eklemi 4 tipe ayrılmaktadır.

Tip1: Normal

Tip2: Gelişmemiş (takip gerektirir ve çoğunlukla normale döner)

Tip3: ileri derecede gelişmemiş/kalça yuvasında olabilir ya da çıkık olabilir( Çıkık olanlar müdahale gerektirir)

Tip4: Çıkık kalça eklemi ( eklem kötü gelişmiştir ve müdahale gerektirir)

Unutmamakl gerekir ki hangi tip kalça eklemi teşhisi olursa olsun ilk aylarda durumu düzeltmek mümkündür. 

Sağlıklı günler dilerim.

Etiketler

Kalça çıkığı nedenleriKalça çıkıklığı tedavisiKalça çıkıklığı tanısıKalça çıkığı tedavisiKalça çıkığı ameliyatıKalça çıkıklığıKalça çıkığı testiKalça çıkmasıKalça çıkığı raporu yorumlarıKalça çıkığı ameliyatı zararlarıKalça çıkığı problemleriKalça çıkığında röntgen çekimiKalça çıkıklığı ve kalça ultrasonuKalça çıkığı ameliyatı sonrası yürümeKalça çıkığı medikal tedavisi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Alper Kebudi

Op. Dr. Alper Kebudi

Op. Dr. Alper Kebudi, 1977 yılında Antakya’da doğmuştur.İlkokul eğitimini Cemalettin Tınaztepe İlkokulu’nda,  ortaokul ve lise eğitimini ise Özel Hatay Kültür Lisesi’nde tamamlamasının ardından ingilizce tıp eğitimine 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladı ve 2000 yılında mezun olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır