Yeni yıl kararları

Uzm. Psk. Dan. Nurdan Samur
Uzm. Psk. Dan. Nurdan Samur
18 Aralık 202257 görüntülenme
Randevu Al
Yeni yılda bir çok karar alıp neden uygulayamayız?
Yeni yıl kararları

Yeni yıl geldiğinde saat gece yarısını vurduğunda hepimiz anın tadını çıkarır ve yeni başlangıçlara gebe olan bu günü kutlarız. Ancak çok geçmeden o korkunç soruyla karşılaşırız yeni yılda neler yapacağım?

 

 

Bu kararlar kilo vermek, daha fazla egzersiz yapmak, çocuklarınızla daha fazla zaman geçirmek, daha fazla para biriktirmek, sigarayı bırakmak gibi her türlü tepkiye yol açabilir. Tüm bu dilekler sizlere de tanıdık geliyor mu? Yeni Yıl Kararlarımız gerçekten çok çeşitli olabilir. Bununla birlikte, tüm bu kararların ortak bir unsuru, çok fazla sıkı çalışma gerektirmesidir. 

 

Listelediğim tüm kararlar oldukça belirsiz ve o kadar da spesifik değil, yine de onları her zaman her yıl başında tekrar tekrar alıyoruz. Benim yeni yıl kararım ise spor yaparak zinde kalmak fakat hala bunun için egzersiz yapmaya başlamadım. Hatta yılbaşı gelmeden bu kararımı gerçekleştiremeyeceğim için kendimi kötü hissediyorum. Belirlediğimiz kararları gerçekleştiremediğimizde kendimizi başarısız olmuş gibi hissedebiliriz.

 

Bazılarımız kararlarımız olarak tam olarak neyi seçtiğimizi bile unutmuş olabiliriz. Örneğin, bazı araştırmalar yeni yıl öncesi spor salonu üyeliklerinin arttığını fakat yaklaşık %60'ının kullanılmadığını göstermektedir. Bu bilgiye rağmen, spor salonuna katılmak hala en yaygın yeni yıl kararlarından biridir.

 

Yeni Yıl Kararları ile ilgili sorunlardan biri, onları yerine getirmediğimizde bunun bizi depresif, hüsrana uğramış ve bazen de kızgın hissetmemize neden olabilmesidir, çoğumuz bunu bir başarısızlık işareti olarak görür. Yeni yıl lararları ile ilgili sorunlardan biri, genellikle belirli olmamasıdır ve araştırmalar, kısa vadeli belirli hedefler belirlersek başarılı olma veya başarıya yaklaşma olasılığımızın daha yüksek olduğunu göstermiştir. 

Daha fazla egzersiz

yapmak gibi bir karar vermek yerine, belirli bir hedef belirlemek daha iyi olur, örneğin: İlk ay için haftada üç gün öğleden sonra 30 dakika egzersiz yapmayı hedefleyeceğim, şeklinde hedeflerimizi belirleyebiliriz.

 

Ve sonra o ilk aydan sonra hedefinizi gözden geçirin. Planlandığı gibi gitmediyse, herhangi bir engeli nasıl aşacağınızı deneyebilirsiniz, hatta hedefi değiştirmeniz gerekebilir ve ardından bir sonraki ay için tekrar deneyebilirsiniz. Alternatif olarak, bu hedefe ulaştıysanız, gösterdiğiniz çabalar için kendinizi tebrik ettiğinizden emin olun. Ulaşılabilir ve belirli kısa vadeli hedefler belirlemek, genellikle belirsiz, açık uçlu hedeflerden daha iyidir, çünkü nasıl gittiğimizi ölçebiliriz. Bununla birlikte kararlarımızı uygulamak konusunda kendimize şefkat göstermemiz önemlidir.

 

Öyleyse Yeni Yıl Kararlarınıza bir göz atın. Bunları belirli hedeflerle değiştirip Şubat ayı için yeniden başlamanız mı gerekiyor? O zaman yeni hedefler belirleyin Ve onları gözden geçirirken, biraz öz şefkatle yaptığınızdan emin olun. 

 

Yeni yılın sizlere hedefleriniz doğrultusunda ilerlediğiniz kendinize şefkat gösterdiğiniz bir yıl olması dileğiyle 🙏🎉

 

 

Peki sizin Yeni Yıl Kararlarınız neler?

 

Etiketler

#onlinedanisma #ozsefkat #yeniyilkararlari

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Dan. Nurdan Samur

Uzm. Psk. Dan. Nurdan Samur

Nurdan Samur, Pamukkale Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü onur derecesiyle bitirerek psikolojik danışman olmaya hak kazanmıştır.  Lisans eğitimi süresinde film ve vaka analizlerine katılarak gelişimine katkı sağlamıştır.  Staj kapsamında gittiği okullarda bir çok veli ve öğrenci gözlemleme fırsatı olmuştur.
Ardından Pamukkale Üniversitesi'nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik yüksek lisans programına kabul almıştır. Yüksek lisans kapsamında lise öğrencileri için Duygu Düzenleme Psikoeğitimi düzenleyerek uygulamıştır. Ayrıca eğitim boyunca danışan almaya devam etmiştir.
Depresyon, kaygı gibi rahatsızlıkların giderilmesinde etkin bir terapi olan Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi almıştır.  Bilişsel Davranışçı eğitim 11 modül (Depresyon, Anksiyete ve Yaygın Anksiyete, Fobiler, Sosyal Fobi, Özgül Fobi, Agorofobi, Obsesif Kompulsif Bozukluk,Sosyal Anksiyete, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Yeme Bozuklukları, Sağlık Kaygısı, Sınav Kaygısı) şeklindedir.  Bu eğitimi tamamladıktan sonra şu an Aile Danışmanlığı eğitimini almaktadır. Aldığı eğitimler doğrultusunda şu an online danışma yaparken bir taraftan da özel bir kolejde çalışmaktadır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır