Yaz mevsimine yaklaştığımız şu günlerde güneşin etkisini daha çok hissediyoruz. Güneş ışığı,tatil ortamı ile birlikte kişiyi dinlendirir,rahatlamasını sağlar.Ancak, son yıllarda ozon tabakasındaki delinme nedeniyle,binlerce faydası olan güneşi,yararından çok zararı nedeniyle tartışıyoruz. Kuşkusuz en büyük zararı,deri kanserlerinde özelliklede melonom denen türünde oluşturduğu belirgin artıştır.
Fotoyaşlanma bir diğer etkisi olup,uzun süreli güneşe maruz kalma sonucunda ciltte derin çizgi ve kırışıklılar,kaba cilt yapısının oluşmasıdır. Yaşlılık lekeleri ve deri kanseri öncüsü oluşumlarda da sayıca artış mevcuttur.
Güneşin uzun zamalı etkilerinin yanında, yaz mevsiminin gelmesiyle ısı artışına bağlı olarak artan deri hastalıklarıda mevcuttur.Güneş alerjileri, güneş yanıkları,mantar hastalıkları,isilik,kaşıntı bunlardan bazılarıdır.
Yaz aylarında artan ısıya bağlı olarak vücutta su kaybının oluşması ve yıkanma alışkanlığının artması nedeiyle deride kuruma olur.Özellikle kol ve bacaklarda deri kuruluğu daha belirgindir.Artan kuruluk zamanla kaşıntı ve egzamalara neden olur.
Güneş aynı zamanda kılcal damarlarda genişlemelere neden olduğundan,yaz aylarında kılcal damar varisleride artış gösterir.
Aşırı terleme sonucunda özellikle hava almayan,sürtünmeye maruz kalan bölglerde(koltuk altı,kasıklar vb..) pişikler,ter bezi ağızlarının tıkanması sonucunda da isilikler artabilir. Sivilce ve yağlanmada artış ise diğer cilt prolemlerini oluşturur.
Terlemeyle orantılı olarak artan bir diğer hastalık mantar hastalıklarıdır. Özellikle hava almayan bölglerde daha çok görülür.Gövdede ise lekeler tarzında seyrden ''tiena versicoler''denen mantar tümü sayıca artar.