Yaz tatilinde nasıl beslenmeliyiz ?

Yaz tatilinde nasıl beslenmeliyiz ?

Yaz mevsiminde su tüketimi çok önemlidir. Sıcaklık nedeniyle aşırı terleme su ve mineral kaybına neden olur. Vücut suyunu dengede tutabilmek için en az 2-3 litre su içmek gerekir. Örneğin su, limonata, ayran ,sade maden suyu, bitki çayları içerek meyve ve sebze tüketerek günlük sıvı alımını artıra bilirsiniz. Eğer kan basıncınız (tansiyon) düşükse ayran ve mineralli sular tercih edin. Kan basıncınız yüksekse tuz alımını kısıtlayın. Maden suyu içmeyin. Tuzlu ve salamura besinleri tüketmeyin.(aşırı tuzlu zeytin, peynir, tuzlu kuruyemişler, turşu, salamura ve tütsülenmiş(füme) etler, soya sosu, cipsler vb.)

Yaz tatillerinde en sık yaşanan sorunlardan biri de besin zehirlenmeleridir. Pek çok insan açıkta satılan, hijyenik kurallara uygun hazırlanmamış yiyecekler nedeniyle tatili acil servislerde geçirmektedir. Sıcaklık nedeniyle besinlerde mikroorganizma üremesi kolaylaştığı için dışarıda olan sıvı ve besin tüketiminize dikkat etmelisiniz. İyi pişmiş yemekleri tercih etmeli, az pişmiş veya çiğ etli yemekleri tercih etmemelisiniz (çiğ köfte, suşi, az pişmiş etler, kokoreç vb.) kolay bozulabilen tavuk ve balık etini hijyenini güvendiğiniz restoranlarda tercih etmeli, açıkta satılan besinleri yememelisiniz. Soslu, mayonezli, kremalı besinlerden uzak durmalısınız.

Hava değişimi, uzun süren yolculuklar aynı zamanda barsak fonksiyonlarını da etkiler. Sürekli oturma pozisyonu kan dolaşımını yavaşlattığı için kabızlık ve gaz şikâyetlerine sebep olur. Yolculuk öncesi ve sonrası bol lifli beslenmekte fayda vardır. Yolculuk sonrası kabızlık olmaması için kayısı, armut, erik ,elma vb. meyveleri atıştırmak iyi gelebilir. Yolculuk sırasında sık tuvalete çıkmamak için su içmekten kaçınıldığında da yine kabızlık sorunu görülebilir. Sonrasında bolca su içmek gerekir.

Tatil dışında hareketsiz ve masa başında geçen bir hayatınız varsa tatildeki egzersiz imkânını değerlendirmeye çalışın. Yüzmek hem serinlemenizi hem de çalışmayan tüm kaslarınızı kullanmanızı sağlar. Hem kalori yakmış hem de vücudunuzu sıkılaştırmış olursunuz.

Gelelim açık büfe ve sınırsız içki tercihlerinin bulunduğu tuzaklara! Yapılabilecekler.

Tatildeyim diye çok geç kalkmayın, metabolizma düzeni sever. Çok geç yatmazsanız çok geç de kalkmazsanız.

Kahvaltıyı sakın atlamayın!

Kahvaltıda bal, reçel, marmelat vb. tatlı yiyecekleri yemeyin. İlerleyen saatlerde canınız dondurma, meyve veya tatlı büfesinden kaçamaklar yapmak isteyebilir.

Kahvaltıda ve diğer tüm öğünlerde yağlı besinler ve kızartmalar yemeyin. Sıcakta yağ toleransımız azalır.

Akdeniz tarzı bir kahvaltı edin (peynir, zeytin, domates, salatalık, yeşillik, tam tahıllı ekmek veya çörek, meyve vb.) , mümkün olduğunca işlenmiş et ürünlerinden kaçının(sucuk, salam, jambon, sosis, pastırma vb.) diğer öğünlerde protein ağırlıklı beslenme olasılığınız yüksektir.

Kahvaltı büfesinden yanınıza meyve alın, ara öğün olarak yiyebilirsiniz. Bu şekilde yüksek kalorili diğer atıştırmalıklardan kaçınabilirsiniz.

Öğle ve akşam öğününüzü geçiştirmeyin, sofradan mutlaka tok kalkın. Aç olursanız sürekli bir atıştırma halinde olursunuz.

Açık büfe avantajlarından faydalanın, hazırlanması vakit ve uğraş gerektiren besinleri tatilde sıklıkla tercih edin (zeytinyağlı sebze yemekleri, salata çeşitleri vb.)

Öğle ve akşam yemeklerinde protein ağırlıklı beslenin. Protein daha tok kalmanızı sağlar. Tercih edeceğiniz et türünün haşlama ,ızgara veya fırında pişmesine dikkat edin. Yağda kızartılmışlardan uzak durun.

Etinizin yanına farklı sebze yemeklerinden birer kaşık olmak üzere 4-5 çeşit sebze alın. Ayrıca bir tabağa bolca yeşillikten oluşmuş salata hazırlayın.

Pilav/makarna/börek vb. karbonhidratlı yiyecekleri yemek isterseniz ekmek yemeyin. Yüksek porsiyonlarda tüketmeyin.

Her yemeğin yanına patates kızartması almayın, alırsanız diğer karbonhidratlı yiyecekleri yemeyin. Yağlı soslar kullanmayın.

Tatlı büfesine gitmeyin veya tatlı için arkadaşlarınızla/ eşinizle/ ailenizle ortak tabak hazırlayın. Sadece tadımlık birkaç lokma yemeye çalışın fazlasını kaçırmayın.

Tatlı yemek isterseniz de öncelikle hafif tatlıları tercih etmeye çalışın. Sütlü tatlılar, dondurma, meyve salatası, dondurmalı içecekler, buzlu meyveli içecekler tercih edilebilir. Şerbetli veya hamurlu besinlerden kaçının. Yağda kızartılmış tatlıları yemeyin. Tatlı yanında kaymak ve krema gibi yağları tüketmeyin.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuncay Kelbaş

BESLENME ve DİYET UZMANI DİYETİSYEN Tuncay KELBAŞ, 1986 yılında Gaziantep’te doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini Gaziantep’te dereceyle bitirmiştir.  Mezuniyet sonrası 2 Yıl Çeşitli Kurum ve Kuruluşlarda Mutfak Personeli Olarak Çalışmıştır. 2008 Yılında Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünü kazandı. Üniversite eğitim süresince, ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTALERİ, MEHMET KEMAL DEDAMAN HEMATOLOJİ ONKOLOJİ HASTANESİ, SEMİHA KİBAR ORGAN NAKLİ VE DİYALİZ HASTANESİ, YILMAZ - MEHMET ÖZTAŞKIN KALP HASTANESİ, MUSTAFA ERASLAN VE FEVZİ MERCAN  ÇOCUK HASTANESİ VE GEVHER NESİBE HASTANESİNDE TAM ZAMANLI BİR YIL BOYUNCA BAŞARILI BİR ŞEKİLDE STAJYER DİYETİSYEN OLARAK EĞİTİMLERİNİ ALMIŞTIR. KURUM STAJYERİ OLARAK, ERCİYES ÜNİVERSTESİ PERSONEL YEMEKHANESİ, ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ YEMEKHANESİ, ERCİYES Ü ...

Etiketler
Yaz aylarında beslenme
Dyt. Tuncay Kelbaş
Dyt. Tuncay Kelbaş
Gaziantep - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube