Yaşlanmayı besinler ile de durdurun

Yaşlanmayı besinler ile de durdurun

Yaşlanmama diyetinin genel rehberi kalori kısıtlaması yapmak ve doymuş yağ alımını azaltmak, tam tahılların tüketimini arttırmak, yağlı balıkları yemek, bol sebze ve meyve eklemek, şeker ve tuzu kesmektir. Bu rehbere ek olarak yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı bazı özel besinler vardır. Bu besinlere beslenmenizde düzenli olarak yer verirseniz yaşlanma geciktirebilirsiniz.
 
AVOKADO: Genellikle bir sebze gibi tüketilen bu meyve vücutta kötü kolesterol seviyelerinin azaltılmasına yardımcı sağlıklı tekli doymamış yağ asitlerinin iyi bir kaynağıdır. E vitamini deposu olarak avokado cildin yaşlanmasını önler ve sağlıklı bir cilt yapısını sağlar. E vitamini aynı zamanda menapozal sıcak basmalarının azaltılmasına yardımcı olur. İçeriğindeki potasyum ile sıvı tutulmasını ve yüksek kan basıncını önler.
 
KIRMIZI-MOR MEYVELER: Koyu renkli meyveler böğürtlen, ahududu, siyah üzüm, yaban mersini, serbest radikaller ve yaşlanma ile oluşan hasarlara karşı vücudun korunmasına yardımcı olan güçlü antioksidanlardan flavonoidler olarak bilinen fitokimyasalları içerir.
 
LAHANAGİLLER: Lahanagiller ailesi lahana, karnabahar, brokoli, karalahana, Brüksel lahanası, turp ve tereden oluşmaktadır. Bu sebzeler toksin ve kansere karşı vücudun savaşmasını destekler. Bu sebzelerden günde en az 100gr kadar yenilmesi kanser oranını %40 azalttığı gözlenmiş. Mümkünse çiğ veya az pişmiş olarak tüketmek çok daha sağlıklı. Böylece vücut için gerekli enzimler ısı ile kaybolmamış olur.
 
SARIMSAK: Günde 1 diş sarımsak yemek vücudun kanser ve kalp hastalıklarına karşı korunmasına yardımcı olur. Sarımsağın kalp koruyucu etkisi tescillenmiş olmakla birlikte yapılan bazı araştırmalar her gün düzenli sarımsak yiyenlerin kansere yakalanma riskini yemeyenlere göre % 50 daha az olduğunu bulmuştur. Farklı çalışmalarda da aynı şekilde kolesterol seviyelerini azalttığını ve etkili bir şekilde anti-inflamatuar etkisi olduğu belirtilmiş.
 
ZENCEFİL: Bu baharat kökü yaşı ilerlemiş kişilerin sık karşılaştığı sindirim ve dolaşım sistemi rahatsızlıklarına yardımcı olur. Aynı zamanda romatoid artrit ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
 
YAĞLI TOHUMLAR: Özellikle ceviz başta olmak üzere birçok yağlı tohum çeşidi magnezyum, potasyum, kalsiyum ve selenyum gibi minerallerin iyi kaynaklarıdır. Yüksek kalorisine rağmen ceviz, fındık veya badem gibi yağlı tohumlar aynı zamanda kolesterol seviyelerini kontrol edebilmesine yardımcı olabilir. Salata ve tatlılarınıza yağlı tohumları eklemek sindirim ve immün sistemin fonksiyonunu arttırabilir. Küflenmiş yağlı tohumları kesinlikle yemeyin.
 
SOYA: Menapozdaki bayanlar için soya östrojen seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilir. Böylece menapozal sıcak basmalarını azaltabilir. Alzheimer hastalığı, osteoporoz ve kalp hastalığına karşı koruyucu özelliği vardır. Soyayı tuz içeriği yüksek soya sosu ile karıştırmayarak ve genetiği oynanmamış olan soya ürünlerini tercih ederek kullanın. Soya sosunu kullanmak isterseniz az miktarlarda tercih edin.
 
KEPEKLİ MAKARNA VE KEPEKLİ PİRİNÇ: Kompleks karbonhidratlar gün boyunca vücuda enerji vererek beslenmenin büyük bir kısmını oluşturmalıdırlar. Bulgur muhteşem bir kompleks karbonhidrattır. Posa içeriği yüksektir ve beyaz pirince göre iki kat daha fazla demir içerir. Kepekli pirinç ise posa ve B vitaminlerinden zengin diğer önemli kompleks karbonhidrattır.
 
KARPUZ: Karpuzun besleyici özelliği içeriğindeki A, B ve C vitaminlerinden gelmektedir. Çekirdeğindeki selenyum, esansiyel yağlar, çinko ve E vitaminin etkisi ile yaşlanma ve serbest radikal hasarlarına karşı koruyucudur.
 
SU: Sağlığı korumak için her gün en az 8 bardak su içilmelidir. Su toksinlerin ve vücuttan istenmeyen maddelerin uzaklaştırılması için yardımcı olur. Susamak için beklenilmemeli, çünkü yaşla birlikte susama duygusu azalır. Sıklıkla için ve besin değeri yüksek içecekler, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, yağsız veya az yağlı süt, maden suyu, bitki çaylarını tercih edin. Aynı zamanda besinlerden de sıvı alabilirsiniz. Yoğurt, çorba, karpuz, portakal, marul, domates ve salatalık gibi yiyecekler sıvı alımına yardımcı olur.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Müge Başer

Etiketler
Yaşlanma
Dyt. Müge Başer
Dyt. Müge Başer
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube