Yaşam döngüsünde sıkışan kadın

Yaşam Döngüsünde Sıkışan Kadın

Yaşam döngüsünde sıkışan kadın

Kadının çalışma hayatında aktif olarak yer almaya başlamasıyla birlikte artan sorumluluklar ve roller arasında yaşadığı sıkıntı son yıllarda sıkça gündeme gelmektedir. Çevresel koşullar ve sosyal bağlam hızla değişse de kuşaktan kuşağa aktırılan içsel kadın, içsel anne, içsel eş algısı ve duygusu varlığını korumakta, bireyler bu algıları ve mevcut gerçeklik arasında kendilerini sıkışmış hissetmektedir.

Kadın ne yaşamakta, neden yaşamaktadır?

Sürekli  şekil değiştiren/gelişen sosyal bağlamla birlikte çalışan kadın; aynı anda iyi bir eş, iyi bir anne, iyi bir ev hanımı, başarılı bir iş kadını, bakımlı olma ve sağlıklı olma gibi durumları yerine getirmeye çalışırken bunalmakta ve tüm bu roller arasında kendini sıkışmış hissetmektedir. Bu koşullar altında kadının kendini gergin, huzursuz, mutsuz hissetmesinin yanı sıra sıkıntı ve depresyonda eşlik edebilmektedir.

Depresyon sebebiyle kendini başarısız, yetersiz, beğenilmeyen ve arzulanmayan olarak algılayan kadının ilişkilerinde aksamalar görülebilmektedir. Eşi, ailesi, arkadaşları ve çevresiyle ilişkileri bozulabilmektedir. Ev içi işlerin yapılması ve düzeninden alışverişe, çocuklarla nasıl iletişim kurulacağından, hastalıklarında nasıl ilgilenileceğine, kursa kimin nasıl götüreceğine kadar bir çok konuda eşler arasında çatışma ve problem yaşanabilmektedir. Çoğu zaman eşler nasıl başladığını kendilerinin bile hatırlamadığı, her iki tarafında anlaşılamamaktan muzdarip olduğu ve çözüme yönelik her iletişim çabasının sonuçsuz kaldığı bir kısır döngünün içerisinde hissedebilirler.

Özgüveni  ve benlik algısı zedelenmiş olan kadın tarafından bu durum olduğundan da şiddetli algılanabilmekte ve çözümsüz hissetmesine, hareketsiz kalmasına sebep olabilmektedir. Bu durumdaki kadınlar en çok, yorgunluktan, yetersizlikten, yalnızlıktan ve anlaşılmadıklarından yakınmaktadırlar.

Artan stres sebebiyle bozulan dengenin, uygun destek olanakları sağlanarak düzeltilmesinin, hem birey, hem ilişkileri üzerinde iyileştirici etkileri olacaktır. Bireysel ve/veya çift-aile olarak alınacak uzman yardımıyla; kişilerin iletişimde bulundukları alandaki sıkıntılar tespit edilerek, ilişkilerin düzenlenmesine, daha rahat, sağlıklı, mutlu, huzurlu yaşamalarına hizmet edilebilir.

 

 

Bu makale 2 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Jülide İrgin Bekiz

2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Bölümünden mezun olmuştur. 2012 yılında Arel Üniversitesi Psikoloji Yüksek Lisans programını tamamlamış; 2004 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda Psikolojik Danışman olarak görev yapmaktadır. 2004-2010 yılları arasında ilköğretim çağı çocukları ve aileleriyle çalışmış, 2010-2014 yılları arasında ilköğretim ve ortaöğretim çağı orta ve ağır düzey zihinsel yetersizliği olan çocuklar ve aileleri ile çalışmıştır. 2014 yılından bu yana ortaöğrenim çağı ergenler ve aileleri ile çalışmaya devam ediyor. Dr. Murat Dokur tarafından yürütülen 500 saatlik Aile ve Çift Terapisi Eğitimini tamamlamış Aile ve Çift terapisti olarak çocuklar, ergenler, çiftler ve ailelerle çalışmakta. Çocuklarda ve ergenlerde duygusal problemler ve davranış problemleri,öğrenme güçlüğü, gelişim ...

Etiketler
Yaşam Döngüsünde Sıkışmak
Psk. Dan. Jülide İrgin Bekiz
Psk. Dan. Jülide İrgin Bekiz
İstanbul - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube