Yapısal kalp hastalıkları

Kalp hastası denildiğinde ilk akla gelen kalp damarlarına ait tıkanıklık , kalp krizi olsa da yapısal kalp hastalığı , kalp yetmezliği , koroner arter hastalığı , hipertrofik kardiyomiyopati ve konjenital ( doğuştan) kalp hastalığını içeren bir kalp hastalıkları topluluğudur .

Yapısal kalp hastalıkları

Kalp hastası denildiğinde ilk akla gelen kalp damarlarına ait tıkanıklık , kalp krizi olsa da yapısal kalp hastalığı , kalp yetmezliği , koroner arter hastalığı , hipertrofik kardiyomiyopati ve konjenital ( doğuştan) kalp hastalığını içeren bir kalp hastalıkları topluluğudur .

Hipertrofik kardiyomiyopati ve konjenital kalp hastalığı dışındaki hastalıklar önlenebilir kalp yapısal kalp hastalıklarıdır. Günümüzde bütün yapısal kalp hastalıklarının türüne gerek ilaç, girişimsel ve cerrahi yöntemler ile tedavisi mümkündür.

Kalp yetmezliği, kalbin vücudun ihtiyaç duyduğu kadar kanı pompalayamaması sonucu gelişen çok ciddi bir hastalıktır. Erken evrede fark edilip uygun bir şekilde tedavi edilirse hastalar uzun süre hayatta kalabilirler.

Kalp yetersizliği gelişme riski, genellikle kalbin aşırı iş yükü ile zorlanması nedeniyle artar. Başta kalp damar hastalıkları (kalp krizi), yüksek tansiyon, kalp kapak hastalığı, kalp kası iltihabı ve doğumsal kalp hastalığı gibi sorunlar, hastalığın en önemli nedenleridir. Kilo vermek, uygun egzersiz yapmak, tuz tüketimini azaltmak ve stresten uzak durmak faydalıdır.

Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarların genellikle ateroskleroz (damar sertliği) nedeniyle daralması veya tıkanması sonucu gelişir. İskemik kalp hastalığı olarak da adlandırılır. Tıkanıklık kalbin kan ihtiyacını karşılayamayacak seviyeye ulaştığında anjina (göğüs ağrısı) ve kalp krizi gelişebilir. Yaşam tarzı ve diyet değişiklikleriyle koroner arter hastalığı önlenebilir. Kimi zaman başlangıç evresinde ilaç ile süreç yavaşlatılabilir ya da durdurulabilir kişinin şikayetleri düzeletilebilir., ancak ilacın yeterli olmadığı durumlarda girişimsel ve cerrahi tedavi gerekir.

Hipertrofik kardiyomiyopati, kalbin sol karıncık yani alt odasının duvarlarının belirgin kalınlaştığı nadir kalıtsal bir kalp hastalığı türüdür. Kalbin etkili bir şekilde pompalanmasını önler. Kalp kası (miyokardiyum) kalınlaştıkça, kas hücreleri de dağınık hale gelebilir. Bu, elektrik sinyallerinin kas içinden iletilmesini zorlaştırabilir. Bu da riskli ritim bozukluklarına yol açarak ani kardiyak ölümlere neden olabilir. Çocukluk ve gençlik döneminde gelişir. Sporcular dahil olmak üzere gençlerde ani kalp durmasının en önemli nedenlerinden biridir. Kalp pili ,alkol septal ablasyon ve cerrahi ile tedavi edilebilir.

Kalp kapak hastalıkları, kalp kapak yapısının bozulması sonucu kalp kapak hastalığı oluşur. Kapakçıklarda hastalık iki şekilde gelişebilir, kapağın daralması ve/veya yetmezliği (geriye doğru kan kaçırması). Kapak hastalıklarının sebebi genetik, ileri yaş, enfeksiyon, kalp kası hastalıkları gibi çok çeşitlidir. Tedavi hastalığın düzeyi ve hasta özelliklerine bağlı olarak uluslararası tedavi kılavuz verileri doğrultusunda ilaç , girişimsel ve cerrahi yöntemlerle yapılır.

Bu makale 19 Aralık 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Selma Akdeniz Oskay

Dr. Selma Akdeniz  Oskay kimdir? 1981   yılında  Kırşehir' de doğdum. Orta öğretim ilk kısmını Kırşehir H.F.E Anadolu Lisesi’nde Özel Kırşehir Koleji lise bölümünü burslu olarak  okul  ikincisi olarak tamamlamadım. Dokuz  Eylül  Tıp  Fakültesi’nden 86.5  diploma  puanı  ile mezun olduktan sonra Tıpta Uzmanlık  Sınavı’nda ikinci tercihim olan Dokuz Eylül üniversitesi   Kardiyoloji  Bölümü’ne   ilk 100 içinde girmeye  hak  kazandım. Tıp  fakültesi  ikinci sınfta kardiyolog  dördüncü sınıfta ise elektrofiyolog kardiyolog   yani  aritmi uzmanı olmaya  kesin karar vermiştim. Dördüncü sınıftan itibaren yaz  tatili  dönemlerinde bile    üniversitenin koroner  anjiyo  salonunda  elektrofizyoloji  ve ablasyon işlemlerine gözlemci olarak katıldım. Kardiyoloji  ihstisasım  süresince kalp ritim bozuklukları  ve tedavileri üzerine olan ilgim  daha  ...

Etiketler
Yapısal kalp hastalıkları
Uzm. Dr. Selma Akdeniz Oskay
Uzm. Dr. Selma Akdeniz Oskay
İzmir - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube